Goran Boromisa

 NK OLIMPIJA LJUBLJANA
PREPORODIO JE KLUB

Bivši dinamovac složio je šampionsku momčad za nula eura: ‘Ovog bih igrača odmah doveo na Maksimir‘

‘Španjolac kojeg sam doveo samo je nastavio priču koju je započeo Robert Prosinečki‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. lipanj 2023. 15:48

Goran Boromisa (36) malo je poznat u Hrvatskoj, ali zato u Sloveniji ima respektabilan status. Sportski direktor NK Olimpije, stručnjak koji je stvorio slovenskog prvaka i osvajača Kupa. Na prvu možda i ne zvuči kao nešto posebno, ali Boromisa je šampionsku momčad sazidao tako da u nju na ime odšteta nije uložio ni eura. I uz to je imao skoro pa prepolovljen budžet u odnosu na prethodnu sezonu. Novi vlasnik iz Njemačke morao je naime pokrpati financijske rupe koje su ostale iza bivšeg vlasnika Mandarića.

Boromisa je u mladosti bio talentirani golman u Zagrebovoj pa Dinamovoj školi nogometa. Kao mladi senior probijao se kroz Inter, Zelinu, Moslavinu... prije nego što je u 22. godini prekinuo karijeru nakon teške ozljede. Posvetio se potom trenerskom zvanju i školovanju, a punih sedam godina radio je s golmanima u Dinamovoj akademiji. Kroz ruke su mu prošli Kotarski, Šemper, Horkaš, Josipović...

U Dugom Selu prvi je put dobio priliku kao trener seniorske momčadi, da bi ga put odveo do Olimpije u kojoj je u prvom mandatu bio trener golmana u stožeru Dine Skendera. Već tada se isticao odličnim skautiranjem, što su zamijetili u Rudaru iz Velenja u kojem je dobio posao prvog pomoćnog trenera, ali i glavnog skauta. Na istu ga je funkciju u Ljubljanu ponovno vratila Olimpija, koja mu je ljetos dala i veliku priliku u ulozi sportskog direktora.

Napadački nogomet

Mladi stručnjak iz zagrebačke Dubrave sjajno je iskoristio šansu...

- Godinama sam razvijao veze po svijetu pa sam u klub za male novce doveo igrače iz Portugala, Izraela, Hrvatske i Bosne. Doveo sam i španjolskog trenera Alberta Rieru. Riera je bio nastavak priče koju je započeo Robert Prosinečki. Napadački nogomet s puno posjeda. ta se ideja pokazala odličan odabir - ispričao nam je Goran Boromisa.

Sada treba obraniti naslov, a u sezonu krećete s novim trenerom, ali i bez ponajboljeg igrača i prvog strijelca Kvesića?

- Novi trener je Portugalac João Henriques. Ima 50 godina i 10-tak godina staža u prvoj portugalskoj ligi. Nismo ga primamili novcem, nego ambicijom da ponovno napadnemo dvostruku krunu, ali i da probamo izboriti Konferencijsku ligu. Vjerujemo da će nam Henriques donijeti dodatnu stabilnost u igri. Mario Kvesić je igrač u godinama, te je stoga otišao za boljom financijskom ponudom.

Kako ćete napraviti novi iskorak ako gubite najbolje igrače?

- Već smo doveli zamjenu za njega, jednog jako dobrog igrača iz Izraela. Doći će i još neki igrači. Mi smo spremni na sve, jer znamo da Olimpija mora prodavati igrače, ali mora i napadati trofeje. To njemački vlasnik od nas očekuje, a to i klub veličine Olimpije zaslužuje. Mi smo spremni za sve.

Hoćete li pojačanja tražiti u Hrvatskoj? U prošloj sezoni neki su se igrači pokazali kao odlični?

- Bristrića smo doveli iz Rijeke i veliki je potencijal, kao i Krdžalić kojeg smo doveli iz Kustošije, u koju je stigao ravno iz Dinama. Posavec nam je došao iz Varaždina. Hrvatski igrači imaju dosta visoku cijenu, jeftiniji su igrači slične kvalitete iz Portugala ili Izraela. Zato se više okrećemo njima, koliko god naši igrači bili dobri i brzo se prilagode.

Za treće mjesto

Koja bi Olimpija bila u HNL-u?

- Borila bi se s Osijekom i Rijekom za treće mjesto. Toliko sigurno vrijedimo. Slovenska liga je kod nas podcijenjena, što je kriva slika. Liga je dobra, posebno za razvoj mladih igrača.

Je li Vipotnik dovoljno dobar za Dinamo?

- Ja bih ga doveo, dečko je odličan potencijal, samo je pitanje za koju cijenu.

Damir Krznar napravio je odličan posao u Mariboru?

- Svaka mu čast zbog načina na koji je digao momčad. u novoj sezoni Maribor će nam biti ozbiljan suparnik u borbi za naslov. kao i Celje koje dosta ulaže u momčad.

Svaka čast i Goranu Boromisi. Od trenera golmana do vrlo uspješnog sportskog direktora Olimpije u samo nekoliko godina. Lijepo je vidjeti kad naši ljudi vani rade tako dobar posao. Nadajmo se da će jednog dana raditi i u Hrvatskoj...

Linker
27. travanj 2024 08:31