Ronald Goršić / Cropix
TEŠKE OPTUŽBE

BIVŠI DUŽNOSNIK UEFE 'Čudo u Mariboru je namještaljka, a u Zagrebu je centar mafije!'

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 19. listopad 2013. 15:27

Godišnje se namješta stotine nogometnih utakmica. Nogometna mafija ima centre po cijelom svijetu, od Singapura, Skoplja i Zagreba do baltičkih zemalja i Rusije, a neke se utakmice održavaju i fiktivno, samo kako bi se okrenuo novac na kladionici.

(Ne)vjerojatni preokret

To je sukus optužbi koje je u dokumentarnom filmu njemačkog ARD-a, koji se bavi kladioničarskom mafijom u nogometu, izrekao Rudolf Stinner, nekadašnji član Uefine komisije za borbu protiv namještanja utakmica. Stinner tvrdi da je za nekoliko utakmica Europske lige imao dojave da će završiti neobičnim rezultatima. Dvoboj Maribor - Club Brugge (3-4), pamtljiv susret iz Ljudskog vrta u kojem su “ljubičasti” u posljednjih 20 minuta prokockali 3-0, jedan je od onih za koje tvrdi da su namješteni.

- Javljeno mi je uoči utakmice da će u posljednjih 20 minuta biti uplaćeno mnogo novca na pobjedu Belgijaca - tvrdi Nijemac.

Iz Maribora i Bruggea su oštro zanijekali mogućnost da je utakmica namještena, tvrdeći da “ne mora sve neuobičajeno biti i namješteno”.

Ogorčeni Daum

- Zaigrali smo s tri napadača, promijenili taktiku i riskirali. Na kraju nam se to isplatilo. Taj bi čovjek mogao izmisliti nešto bolje - odgovorio je Stinneru tadašnji trener Club Bruggea, poznati Nijemac Christopher Daum.

Iz Maribora su naglasili da je stvar apsurdna jer je u sudačkoj nadoknadi, nakon što su između 68. i 83. minute izgubili prednost (po jedan autogol na svakoj strani), njihov Dalibor Volaš pogodio vratnicu. - Tko bi riskirao vratnicu ako je utakmica dogovorena - pitaju se Mariborčani. U njihovu je sastavu svih 90 minuta te utakmice odradio Čakovčanin Dejan Mezga.

Druga utakmica čiji ishod Stinner dovodi u pitanje jest dvoboj bečkog Rapida i Vllaznije iz albanskog Skhodëra. Bio je to još jedan meč Europske lige, ovoga puta pretkolo. Stinner tvrdi kako je za tu utakmicu također dobio upozorenje da će se broj uplata na okladu da Rapid postiže više od četiri pogotka povećati u poodmakloj fazi dvoboja. Kao znak koji je, tvrdi Stinner, albanski klub dao Rapidu poslužila je vratareva boca s vodom.

Albanski vratar

- Vratari uvijek drže boce u kutu mreže. Njihov je golman svoju pomaknuo na sredinu gola kada je krenulo puštanje - kaže Stinner.

Rapid je do 68. minute vodio 1-0, a završilo je 5-0. Dva pogotka, u 68. i 73. minuti, postigao je hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić. Stinner ne naglašava da u takvim situacijama momčad koja zabija golove ne mora imati pojma o tome što se događa te da je boca mogla bila znak igračima albanske momčadi da povuku kočnicu. U dokumentarcu je posebno analiziran jedan od Jelavićevih golova kod kojeg je golman Olsi početnički zaplivao i ostavio mu prazan gol.

Osim sumnji u namještanje utakmica, Stinner je prozvao i cijelu regiju, pa tako i Zagreb, kao jedno od sjedišta nogometne mafije.

- To je globalni problem i ne postoje oaze - rekao je.

Njemački je zviždač ponovio niz već izrečenih optužbi, prozvao poznatog malezijskog prevaranta Dana Tana i upozorio na apsurde kojima je nogometno podzemlje dovelo sport pred zid.

- U Singapuru se, primjerice, vrti golem novac na utakmicama koje nikoga ne zanimaju. Ljudi se klade na utakmice regionalnih liga ili mladih selekcija u Njemačkoj - apostrofira Stinner.

Začarani krug

Problem klađenja na događaje u kojima sportaši zarađuju minimalni novac zapravo je jedan od najvećih problema modernog sporta. Od nogometa preko bilo kojeg momčadskog sporta do većine pojedinačnih, sportaši nečasnim radnjama, nekolicinom pogrešaka ili puštenim ogledom imaju priliku zaraditi mnogo više od uobičajenih primanja. Zato bi institucije morale krenuti u obračun s kladionicama te inzistirati na izbacivanju amaterskih i poluamaterskih natjecanja iz ponuda. Doduše, teško je vjerovati da će do takve akcije doći jer i te iste organizacije, klubovi ili turniri dobro žive od sponzorskog novca tih istih kladionica.

Linker
06. svibanj 2024 23:03