PRIZNANJE SPORTSKIH NOVINARA

Bivši hajdukovac izabran za najboljeg braniča: ‘Dalićev poziv? Nije me kontaktirao, nemam prevelike nade‘

"Volio bih zaigrati u skupini europskog natjecanja, a volio bih i transfer u ligu Petice", kaže Tudor
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2023. 15:48

Fran Tudor izabran je za najboljeg obrambenog igrača poljske lige. Njegov Rakow osvojio je prvi povijesni naslov prvaka Poljske, nakon što je prije toga uzeo dva Kupa i Superkupa, a on je odigrao odličnu sezonu kao desni bočni ili desni stoper. Dao je dva gola i imao sedam asistencija u prvenstvu.

- To je priznanje mojih dobrih igara i definitivno mi puno znači. I prošle godine sam bio nominiran, tada nisam osvojio. To je ujedno i poštivanje klupskih rezultata - kazao nam je Tudor, koji tri i pol godine nosi dres Rakowa, a protekle zime još jednom mu se povezao put s nekadašnjim suigračem iz Hajduka Josipom Juranovićem. Zvao ga je njemački bundesligaš Union Berlin, prvo njega, a tek potom Juranovića, međutim, Rakow je odbio ponudu od dva milijuna eura.

image
NurPhoto via AFP

Nisu željeli ni pregovarati

- Klub je želio da ostanem kako bismo bili prvaci. Uspjeli smo u tome, naša je titula prirodan korak, stekli smo iskustvo koje nam je pomoglo da u nekim utakmicama zabijemo ključne golove. Prezadovoljni smo i presretni što smo ispisali povijest poljskog nogometa. Točno je da sam dobio ponudu na zimu, prije nego što je Juranović otišao tamo iz Celtica. Prvo su htjeli mene, kad nisu mogli uzeli su njega. Ne želim da ispadne kako sam arogantan da sam ja bio prvi, a on drugi, vjerujem da su ciljali na mene zato što sam bio jeftinija i u tom smislu isplativija opcija. Kada me Rakow nije želio prodati, okrenuli su se drugom rješenju. Moj klub je rekao kako nema namjeru niti pregovarati.

Je li vam to u redu?

- Na kraju je ispalo dobro, budući da smo prvaci, iako to je za mene bila životna prilika da zaigram u ligi Petice. Glupo je da sada govorim kako sam propustio šansu, iako ispada tako. Međutim, profesionalac sam, sretan sam u Rakowu, dali su mi novi ugovor da mi financijski kompenziraju što sam ostao, ali cilj mi je i dalje napraviti korak naprijed. Zato sam izrazio želju u klubu da bih ovoga ljeta volio transfer u ligu Petice. Htio bih učiniti nešto i na toj razini. Vidjet ćemo što će biti...

Union Berlin je ušao u Ligu prvaka, Rakow čekaju kvalifikacije... Juranović zabija slobodnjake, a i Tudor je dao gol iz slobodnog udarca. Juranović je reprezentativac, Union Berlin ga je kupio kao brončanoga na Svjetskom prvenstvu u Kataru, po Transfermarktu morao ga je platiti 8,5 milijuna eura...

- Nisam u kontaktu s njim, svaki je otišao na svoju stranu, s nekim se čujete malo rjeđe, s nekim češće.

Zagrebački trojac

Vratili smo ga u povijest, na početak 2015. godine, kada su zajedno u Hajduk stigla trojica Zagrepčana - Toma Bašić, Josip Juranović i on.

- Poznavali smo se sa zagrebačkih terena, Toma i ja smo bili u Zagrebu, a Josip u Dubravi. Lijepo je kasnije vidjeti kolege s kojima si igrao kao klinac, a sada ih sretneš negdje u Europi kao nogometaše. Primjerice, Kolar je također ovdje u Poljskoj, a bio je i Tibor Halilović, koji je sada u nizozemskom Heerenveenu.

image
LUKASZ SOBALA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Lukasz Sobala/zuma Press/profimedia

Iako je Juranović bio veznjak, u Splitu je postao desni bek i borili ste se za iste pozicije na boku.

- Ja sam prvo igrao klasični krilo, a kasnije se spustio na beka, pa u Rakowu i na stopera. U nekim situacijama smo se baš natjecali za mjesto u momčadi kao kod trenera Carilla, jer smo obojica bili bekovi, kod nekih drugih sam ja igrao krilo, kao kod Pušnika. Nekome se poslože kockice, njemu se to dogodilo, meni nije, potrebno je imati dobru formu i timing, zato je on u reprezentaciji, a ja nisam. Ni ne obazirem se više na to, nego gledam svoje igre, što bude, bit će.

Novinari vas pitaju nadate li se možda pozivu izbornika Dalića. U 28. godini na vrhuncu ste karijere.

- Nadam li se? Koncentriran sam na svoje igre, ne čekam kada će izbornik objaviti popis i hoće li na njemu biti moje ime. Nikad me nitko nije kontaktirao, nemam prevelike nade. Ne vidim zašto bi bio problem što igram u Poljskoj, Juranović je bio pozvan iz Legije kada je bila prvak, sad je Rakow prvak. Ako netko ne prati prvenstvo Poljske neka pogleda, nije to loša liga. Nažalost, krećemo od prvog pretkola u Europi zbog slabog koeficijenta. Dvaput smo ispali u završnom pretkolu Konferencijske lige. Ulaganje su velika, prvenstvo Poljske će se samo razvijati.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Fran Tudor je najbolji obrambeni igrač poljskog prvenstva ove sezone, a bio je u konkurenciji i za najboljeg općenito, no to je pripalo poljskom reprezentativcu Kamilu Grosickom. Razlika je što za prva imena po pozicijama glasaju novinari, a za generalno igrača lige pridodaju se i glasovi navijača, koji su presudili u korist domaće zvijezde, člana Pogona iz Szczecina, četvrtog na prvenstvenoj ljestvici.

Czestochowa je miran grad, jeste li ga okrenuli naglavce posljednjih tjedana, nakon što ste osvojili titulu?

- Je, ljudi su se počeli više zanimati za nogomet, imati više poštovanja, jer kod njih je speedway prvi sport, a općenito je tih grad, više-manje svetište, iako je relativno velik, jer ima 220 tisuća stanovnika. I mi igrači smo se mogli opustiti, bilo je više slavlja, baš je bilo lijepo.

Europska skupina

Vjerojatno niste očekivali da će godine u Rakowu biti s toliko trofeja, jer dotad klub ništa nije osvojio?

- Nisam, naravno, iako znao sam da će put biti uzlazan. Kada sam dolazio prikazali su mi njihov projekt i upoznali s vlasnikom koji ima puno novca. Možda sam im čak bio prva investicija. Očekivao sam rast u rezultatima na tablici, ali nikako trofeje. Imali smo dva druga mjesta, pa sada prvo. Čovjek bi rekao da samo Lech i Legia to mogu raditi u kontinuitetu.

image
NEWSPIX/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Newspix/zuma Press/profimedia

Što još želite u karijeri?

- Volio bih zaigrati u skupini europskog natjecanja, mislim da sam 5-6 puta ispao u četvrtom pretkolu, s Hajdukom i Rakowom. Isto tako, volio bih transfer u ligu Petice.

Sada smo trn u oku Legiji i Lechu, kao i oni nama

Kako u Poljskoj gledaju na to da je Rakow prvak?

- Naučio sam poljski jezik, ali ne pratim previše ovdašnje medije. Kada sam bio u Hajduku možda sam previše čitao medije i zamarao se s time, ali tada sam bio mlad. Sada ne čitam... Dakako, najveći klubovi u državi su Legija i Lech. Mi smo im sada trn u oku, kao što su i oni nama. Konkurencija stvara pozivan naboj, rivalitet te tjera da budeš još bolji. Liga je jako dobro posjećena, velika većina klubova ima strašne stadione, neki trećeligaši imaju arene poput Pampasa s 15 tisuća mjesta.

Ovo je definitivno moja najzrelija igra

Što je zapravo najveća tajna uspjeha Rakowa?

- Kontinuitet trenera i sustav koji igramo. Uigranost. Svi znamo što moramo raditi na terenu. Što se mene tiče, protekle sezone sam više igrao stopera, a ove bočnog. Ovo je definitivno moja najzrelija igra, to priznanje sportskih novinara koji me vide najboljim govori da o tome nema diskusije.

Trener Marek Papszun je otišao, pomoćnik Dawid Szwarga je dobio šansu umjesto njega.

- Pomoćnik će nastaviti kao što se radilo dosad, sve će biti po starom. Klub želi igrati u rasporedu 3-4-3, takav profil igrača ima.

136

utakmica je Tudor odigrao za Rakow (10 golova i 29 asistencija)

139

utakmica je Tudor odigrao za Hajduk (18 golova i 17 asistencija)

5

trofeja je ukupno do sada Fran osvojio u dresu Rakowa

Linker
22. travanj 2024 23:59