LUKASZ SKWIOT/CYFRASPORT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Lukasz Skwiot/cyfrasport/zuma Press/profimedia
UTAKMICA ODLUKE

Bivši hajdukovac upozorava Modre: ‘Takvo nešto još nisam doživio, pili smo kokosovu vodu‘

Branič Rakowa prošle je sezone igrao protiv Dinamova suparnika Qarabaga
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 06:04

Qarabag je prošle sezone iz Lige prvaka ispao u drugom kvalifikacijskom kolu, bolji od njega bio je poljski Rakow Czestochowa za koji su tada igrali Hrvati Fran Tudor i Zoran Arsenić. Fran Tudor zabio je i gol u uzvratnoj utakmici u Bakuu s kojim su poveli 1:0, što je bio ključan trenutak. U prvom ogledu Poljaci su dobili 3:2, a u Azerbajdžanu je završilo 1:1. Dinamo ima bolji rezultat, dobio je doma 3:0, a što najviše pamti iz njihovih utakmica s Qarabagom, pitali smo 28-godišnjeg Tudora.

- Znate što najviše pamtim? Veliku vlagu. Najveću koju sam ikad doživio. Jako je sparno, težak zrak. Teško je disati, duboko udahnuti skoro je nemoguće.

Jeste li se nekako pripremali za to?

- Pili smo kokosovu vodu. Ona pomaže da se razrijedi gustoća krvi, na taj način krvotok je bolji... Čim smo izvukli Qarabag znali smo da je tako velika vlaga i krenuli smo s time. Danima smo pili kokosovu vodu, otprilike dvije konzerve na dan. Prije treninga i nakon njega.

image
PAWEL ANDRACHIEWICZ/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Pawel Andrachiewicz/imago Sportfotodienst/profimedia

I ovaj novinar pamti vlagu s gostovanja hrvatske reprezentacije početkom rujna 2015. godine i ponovno 2019. kraj Kaspijskog mora. Sparina je tolika u ovo doba godine da je dovoljno prošetati se i osjećaš da si sav nekako ljepljiv, sluzav, u masnom znoju. Opet, mnogi naši igraju ili su igrali tamo, nedavno je Osijek bio u Bakuu. Igra se...

Kakvu utakmicu očekuje u uzvratu Qarabaga i Dinama?

- Mislim da dominacija Qarabaga neće biti tako velika kao na Maksimiru, da će se Dinamo više i bolje braniti, i zbog vremena, i zbog ostalih faktora. Htjet će sačuvati tih 3:0. U prvoj utakmici gosti su zaslužili više, ali to je nogomet, Dinamo je iskoristio šanse, oni nisu, nemojmo zaboraviti da se nogomet igra za golove. Dinamo ima jako veliku prednost, međutim i dalje treba biti oprezan, Qarabag je opasan i neće mu biti lako u Bakuu.

Savjetovali biste Modrima da budu gušći i čvršći defenzivno?

- Nisam još trener iako sad završavam za UEFA A licencu - nasmijao se Fran koji će u rujnu napuniti 29 godina, dodajući:

- Što se tiče mojeg stava, nikad se ne bih branio, ali vjerujem da će se Dinamo morati.

Koliko je bučna atmosfera na stadionu Tofiq Bahramov? Ima atletsku stazu.

- Ima, ali to su istočnjaci, strastveni, temperamentni, čim domaćin napravi prvu-drugu priliku stadion će gorjeti. Oni će htjeti dati brzi gol da podignu atmosferu i pokušaju okrenuti rezultat. Prvo poluvrijeme će već biti žestoko.

Vi ste došli s kapitalom 3:2 koji je bitno manji, a smirili ste ih barem djelomično vašim golom u 51. minuti s kojim ste poveli 1:0.

- Oni su stiskali, no iz kontri smo imali dvije sjajne šanse u prvom dijelu. Nismo zabili, međutim u nastavku smo napravili odličnu akciju, prebrojavanje, lopta je došla na desnu stranu, izbacio sam dvojicu igrača te iz poluvoleja zabio. Do kraju su oni poravnali na 1:1, ali više od toga nisu mogli. Njihov pogodak je bio slučajnost.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

Dinamov recept je - treba dati gol

.- Mislim da bi jedan pogodak Dinama riješio sve.

Kolike šanse dajete u postocima za prolaz?

- 90:10 posto za Dinamo. Neću reći da je Dinamo sve osigurao u prvoj utakmici, ali jako si je olakšao posao. Imao sam mogućnost u utorak pogledati susret odigran na Maksimiru. Qarabag je mogao zabiti pokoji gol, rezultat 3:0 je pretjeran, no treba iskoristiti prilike.

Dva pogotka postigao je Sandro Kulenović koji je također nekad igrao u Poljskoj.

- Sad zabija puno golova što je za napadača najvažnije. Dovoljno je mlad da i dalje napreduje, radi odličan posao.

Tko vam se najviše sviđa od Modrih?

- Baturina. Pravi je igrač, radi razliku, Dinamo ima kapitalca za svoju budućnost ili za prodaju, bez obzira što odluče s njim.

A kod Qarabaga?

- Okomiti su, imaju puno brzanaca, možda igraju malo divlji nogomet, nema kod njih previše osiguranja u obrani. Nakon prvog gola Dinama krenuli su va banque kao da uzvrat ne postoji. Juninho i Zoubir iskaču od ostalih.

Linker
05. rujan 2024 11:10