Tomislav Stipić je prokomentirao kvalifikacije i kikseve velikih reprezentacija

 

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
POSRNULI ITALIJA I PORTUGAL

Bivši hit trener HNL-a komentirao kikseve u kvalifikacijama, ali i trenera koji ga je oduševio

Nekadašnji trener Slaven Belupa Tomislav Stipić je iskreno prokomentirao kvalifikacije za SP
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. studeni 2021. 08:06

Portugal i Italiju velika je većina ljubitelja nogometa vidjela kao izravne putnike na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Talijani su aktualni europski prvaci, imali su sve u svojim rukama uoči posljednja dva kola, ali nisu uspjeli pobijediti ni Švicarsku kod kuće, ni Sjevernu Irsku u gostima te će svoj put na Mundijal tražiti kroz žrvanj dodatnih kvalifikacija. Portugal je pak vizu za Katar imao u džepu sve do završnice odlučujućeg ogleda sa Srbijom, no kasnim pogotkom poništio ju je Aleksandar Mitrović.

"Italija je bila u odličnom nizu. Nakon što se nije plasirala na prošlo Svjetsko prvenstvu u Rusiji, izbornik Roberto Mancini odveo ju je do naslova europskog prvaka. Na Euru su odigrali fantastično, na visokoj razini, ali sve to ostavilo je svoje posljedice. Popeli su se na tron, osvojili pojedinačne nagrade, sve to dugo proslavljali, i jednostavno je kod njih došlo do prirodnog pražnjenja", smatra Tomislav Stipić, bivši trener Slavena Belupa.

Dolazi do zasićenja

Kaže kako je u nogometu kroz povijest bilo dosta sličnih primjera.

"To je prirodno. S jedne strane dođe do određenog zasićenja, dok su svi suparnici dodatno motivirani jer igraju protiv europskog prvaka. Te momčadi uvijek daju više, dok su Talijani, vjerojatno nesvjesno zasićeni, davali tek nešto prosječno, što nije bilo dovoljno za plasman na Svjetsko prvenstvo bez turbulencija."

Dosta je još vremena do dodatnih kvalifikacija.

"Dobro je za njih što će se moći posložiti do ožujka sljedeće godine, malo spustiti strasti i razočarenje. Međutim, ovaj model natjecanja je novi, to su praktički sve finalne utakmice jer nemaš pravo na kiks, ne postoji popravni ispit. Ipak, vjerujem da Italija ima kvalitetu i da će proći u Katar."

Portugal je bio favorit u svojoj skupini, ali će poput Italije put na Mundijal tražiti zaobilaznim putem.

"Portugal igra svoj nogomet s puno dobrih individualaca, ali sve nekako umjereno i ‘radnički’, uz poneki potez Ronalda. Njima se dogodila Srbija, jedna reprezentacija koja je u Lisabonu dosegnula svoj vrhunac. Piksi Stojković uspio je mobilizirati kvalitetu i ujediniti ih da budu momčad što im je godinama nedostajalo, i Srbija je ostvarila potpuno zasluženu pobjedu. Portugal je mislio da s njima može rutinski, no sad će imati znatno teži posao."

Italija je aktualni europski prvak, Portugal je krunu osvojio 2016. godine.

"I jedni i drugi navikli su igrati velike utakmice, osvajali su trofeje u posljednje vrijeme, a ovo što im se dogodilo im je ogromna opomena. Sviđa mi se što je Mancini nakon ovog poraza rekao ‘Mi ćemo se kvalificirati i osvojiti SP’. On je taj poraz prihvatio na pravi način, on vjeruje u svoju ekipu, a možda im je ovo najbolje što im se moglo dogoditi... Za Portugalce ćemo vidjeti, po kvaliteti svakako spadaju među favorite u doigravanju za Katar."

Portugal i Srbija su među nositeljima doigravanja za svjetsku smotru, a u njihovom društvu su i Škotska, Rusija, Švedska i Wales. U drugom bubnju u ždrijebu play-offa nalazit će se reprezentacije Turske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Austrije i Češke. Posljednje dvije momčadi doigravanje su osigurale zahvaljujući učinku u Ligi nacija. Kao što je poznato, igra se na jednu utakmicu turnirskim sustavom.

Nositelji su domaćini u polufinalima, u finalima se domaćinstvo ždrijeba, a na Svjetsko prvenstvo plasirat će se samo tri najuspješnije reprezentacije.

"Realno gledajući, Švedska je po kvaliteti reprezentacija koja nakon Italije i Portugala ima najveće šanse za plasman u Katar kroz dodatne kvalifikacije", smatra Stipić.

Locirao je i dvije ‘plutajuće mine’ među šest momčadi bez statusa nositelja.

Azzurri ga oduševili

"Teško je u ovom trenutku davati neke konkretnije prognoze, jer još ne znamo ni parove. U tom razdoblju kvalifikacija bit će važno u kakvom će se stanju nalaziti igrači. Međutim, uvijek u nogometu, u svim natjecanjima, dođe i do nekog iznenađenja. Pojavi se neka momčad koja obilježi neko natjecanje, pa tako i ovaj put možemo očekivati da će iskočiti netko tko nema prevelike izglede za prolaz. To može biti Poljska, njoj dajem najveće izglede jer u svojim redovima ima i sjajnog strijelca Lewandowskog, a tu je i Austrija za koju smatram da može odigrati dobro i iznenaditi i jačeg suparnika."

Stipić kaže kako će njegov favorit u dodatnim kvalifikacijama biti Azzurri.

"Svima nama koji volimo nogomet Italija je toliko dala prošlog ljeta. Mislim da su oduševili sve pred malim ekranima, pokazali su veliko zajedništvo, emocionalnost, taj timski duh. Talijana bi mi bilo najviše žao kad se ne bi uspjeli kvalificirati, jer mi je baš drag njihov nogomet. Pod Mancinijem su uvijek aktivni, napadaju visoko, inzistiraju na posjedu, igraju atraktivan nogomet i bez njih bi Svjetsko prvenstvo u Kataru u svakom slučaju bilo siromašnije", zaključio je Tomislav Stipić.

Linker
26. travanj 2024 02:54