Srđan Vrančić/Cropix
POGLED SA STRANE

Bivši igrači Dinama o novom stadionu: ‘Bude li gotov za pet godina, sjajno. Jedna stvar je sramota‘

Trojica bivših Modrih prokomentirali su nagađanja o novom maksimirskom stadionu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. veljača 2024. 12:52

Čekalo se na potpise čak 27 godina i to je napokon u srijedu i odrađeno. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, te nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije, Dražen Kutleša, potpisali su sporazum kojim se rješava imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion u Maksimiru.

Nakon potpisivanja sporazuma ne bi više trebalo biti pravnih prepreka za izgradnju novog stadiona, a o ovoj smo temi razgovarali s trojicom bivših Dinamovih nogometaša...

"Stadioni se mogu izgraditi i za dvije godine"

Dražen Besek nam je najprije rekao:

- Uvijek je lijepo dočekati dobru vijest, ali opet se postavlja upit koliko je sve to ostvarivo i u kojem vremenskom razdoblju. Svi mi koji smo u sportu dugo čekamo da se problemi infrastrukture napokon riješe i da počnu konkretni radovi. Dakle, nepostavljanje kamena temeljca, jer je toga bilo i ranije, nego da se napokon krene u izgradnju, kako bi gledatelji dobili komfor koji zaslužuju. I nadam se da ovaj put neće sve ostati na potpisanim papirima - kaže nekadašnji veznjak Plavih.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX

Kakva su vaša optimistična predviđanja, kad bi gledatelji mogli zakoračiti na novi Maksimir?

- Bio bih sretan bude li stadion gotov za pet godina! Vidimo da se stadioni mogu izgraditi i za dvije godine, no znamo da procedure nerijetko koče izgradnju i utječu na trajanje radova. No, netko je drugi kompetentan za rješavanje takvih problema, a mi možemo govoriti samo o onome što priželjkujemo kako bismo i u Hrvatskoj u normalnim uvjetima gledali nogometne utakmice.

Na upit o kapacitetu budućeg stadiona, Besek je odgovorio:

- Barem 30.000 gledatelja, to je minimalno. Grad Zagreb sigurno može napuniti takav stadion. Mnogo će toga, dakako, ovisiti i o Dinamovim rezultatima, dobri su rezultati uvijek najbolja pozivnica za dolazak na stadion - smatra Besek.

Kranjčevićeva kao zamjenski stadion

I Mario Tokić, Dinamov bivši srednji branič, vjeruje da bi kapacitet stadiona trebao biti oko 30.000 gledatelja:

- To je sasvim dovoljno, ne treba nam više od toga. Možda će jednom u godinu-dvije biti potreban i veći kapacitet, pa nek’ onda bude i gužva za ulaznicama. A baš me razveselila ta vijest o otklanjanju svih pravnih zapreka uoči početka izgradnje. Koliko se već puta razgovaralo o tom stadionu, to je prava noćna mora hrvatskoga nogometa. I bude li sve doista onako kako se u srijedu najavljivalo, bit će to jedna od najvećih stvari koja se hrvatskom sportu dogodila u posljednje vrijeme. Naš je nogomet davno zaslužio pravi nacionalni stadion, no svakako bolje ikad nego nikad.

image

Mario Tokić

ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

Vjerujete li da ćete doživjeti završetak izgradnje novoga maksimirskoga stadiona?

- Moram vjerovati i nadam se da ću gledati Dinamove i reprezentativne utakmice na budućem modernom zadnju. Sramotno je da smo daleko čak i iza svih naših susjeda kad je riječ o nogometnoj infrastrukturi, davno je trebalo napraviti stadion za sport koji je najviše promovirao Hrvatsku i donio mnogo novca od rezultatskih uspjeha i transfera nogometaša u našu zemlju. I taj je stadion važan poglavito zbog gledatelja, ne zbog igrača. Jer, igrači će uvijek igrati na dobrom travnjaku, imat će dobre svlačionice i uvjete za rad, ali gledateljima se mora omogućiti komfor kao u ostalim zemljama, u kojima ljudi uživaju dolazeći na moderne stadione.

Rekonstruirani stadion u Kranjčevićevoj trebao bi biti Dinamov zamjenski stadion za vrijeme izgradnje novoga Maksimira. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

- Svakako je dobro da se restaurira i oronula Kranjčevićeva, na tom stadionu kapacitet ne bi trebao biti veći od 15.000 gledatelja. Zagreb je uvijek imao i uvijek će imati još nekog prvoligaša uz Dinamo i taj će stadion biti stalno korišten - rekao je Tokić.

image

Danijel Pranjić

DAMJAN TADIĆ/Cropix

Treba nam kapacitet od barem 30.000 ljudi

A nekadašnji hrvatski reprezentativac i Dinamov lijevi branič, Danijel Pranjić, ne krije sumnjičavost...

- Ništa ne vjerujem sve dok se ne počne raditi, koliko smo se samo tih priča i najava naslušali... Želio bih da se sad napokon te najave i ostvare, bio bi to izniman pomak. Hrvatskoj nedvojbeno treba više novih stadiona, ne samo jedan, naš nogomet zaslužuje nove projekte poput osječke Opus Arene. Sve je drukčije kad gledatelji imaju željeni komfor, onda nikome nije teško platiti ulaznicu i doći na utakmicu - rekao je Pranjić.

Kapacitet stadiona?

- Zagreb sigurno treba veći stadion, najveći u Hrvatskoj. I mišljenja sam da bi taj kapacitet trebao biti između 30.000 i 50.000 gledatelja. Ni manji, ni veći. Dinamo ima dosta navijača, na tom bi stadionu igrala i nacionalna selekcija, a taj bi kapacitet zadovoljio sve potrebe. Nadam se da ću doživjeti završetak izgradnje tog novog stadiona, ne bude li tako, onda je sve ovo još jedna prazna priča i nastavak agonije vezane uz nogometnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Međutim, bude li postojeće slovo na papiru ubrzo nastavljeno i konkretnim radovima, nadam se da ćemo u sljedećih pet godina napokon imati nogometni stadion kojim ćemo se ponositi - kaže Danijel Pranjić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:51