ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp
ODLIČNE PARTIJE

Bivši Modri ganja naslov prvaka i sanja o debiju za Vatrene: ‘Neke stvari ne dolaze preko noći...‘

‘Ne planiram se gurati preko medija, već igara. A onda će izbornik odlučiti‘
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 29. listopad 2021. 12:05

Bio je predodređen za velike stvari u Zagrebu, ali lani je promijenio adresu. Usporedo je bio i kapetan mlade reprezentacije, s kojom je ostvario povijesni uspjeh. Sada, s 23 godine, na klupskoj razini gađa naslov ruskog prvaka, dok na internacionalnoj sanja debi za "vatrene".

Nikola Moro, o njemu je riječ, u utorak je drugim pogotkom u pet dana naznačio veliku formu. Ključni igrač vezne linije moskovskog Dinama sve je više u ruskim medijima, danas igra derbi s Lovrenovim Zenitom (18 sati), a nakon što je zaradio Dalićev pretpoziv, te uoči velikog poljudskog ogleda sa "svojim" Rusima, idealan je sugovornik.

Prešli ste lani u Dinamo iz Dinama, a mnogi su taj vaš potez smatrali korakom unatrag. Pogotovo zbog statusa klube. Međutim godinu nakon, jasno je da cvjetaju moskovske ruže...

image
PAVEL LISITSYN Sputnik Via Afp

- Iskreno, u tome času uopće nisam razmišljao tako, nisam tome davao važnost, jer bio sam uvjeren kako je to dobar potez, da ću se razviti kako treba. Lani se upoznavala ekipa, došao je novi trener, uigravali smo se, i sada smo se "namjestili".

Koliko je zapravo Rusija podcijenjena u hrvatskoj kolektivnoj svijesti? Ispada da se jedino priznaju "lige petice"?

- Sigurno nije Premiership, ali je liga jako kvalitetna te kako je to možda po svemu uz bok "liga petice", ali jasno, kaska za Engleskom i Španjolskom. I jest, podcijenjena je. Ne mogu je, primjerice, usporediti s HNL-om, niti blizu. Puno je intenzivnije, više trke, izjednačenih ekipa, i svaka je utakmica jednakog intenziteta. U Dinamu imaš nekoliko utakmica gdje nije ta razina, a tu zaista ima dosta ekipa koje se bore za Europu, za više ciljeve, i nema praznog hoda. Razlike su jasne. Pogotovo što se tiče infrastrukture, praćenosti, medija, drugi svijet...

Rusija je postala eldorado za Hrvate. Lovren, Uremović, Moro, a vrlo dobro guraju i nekadašnji interovac Begić, svoju priliku da vrati karijeru dobiva Jedvaj, tu je i Mateo Barać... Svi spadate u 50 najbolje ocijenjenih igrača Premierlige?

- Cijene nas, sigurno, i to jako. Za to su zaslužni Čarli, Ola, Niksi, ostavili su trag, renome i znaju da smo dobar karakter, čvrst mentalitet, i čudesan talent.

Ove sezone imate 14 nastupa, dva pogotka i dvije asistencije. No, tamošnjim analitičarima još više imponiraju vaše igre, važnost na terenu, činjenica da ste graditelj Dinamove igre...

- Mogu reći da igram dobro, kako sam napredovao prošle sezone i sazrio. Za moju poziciju nisu važni golovi, puno mi je bitnije da sam u momčadi važan, da pridonosim ekipi. Mogu još puno bolje, ali mogu reći da sam prilično zadovoljan.

Trenutačno na Transfermarktu vrijedite osam milijuna eura...

- Ne pridajem puno važnosti tome, ne mogu reći da nije važno, ali ne zamaram se, jer znam da ako dobro igram to će još rast. Koliko se vidim ovdje? Koliko mi je god dobro, da mogu još napredovati, uopće ne razmišljam o transferu, pogotovo ako se uđe u Europu sljedeće sezone, iako interesa ima. Volio bih se dokazati u nekoj od "liga petice", ali tek sam ovdje godinu dana, ne žurim nigdje.

image
ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp

Vlašić je pokazao: dokazivanje pa odlazak na više kote?

- Mislim da je on napravio veliku stvar, bio je tri godine najbolji igrač CSKA, dosegnuo maksimum, bio je najbolji igrač lige, i bilo je vrijeme da napravi korak više - maksimalno je zaslužio transfer. Vjerujem u njega, poznajem ga, ima mentalitet pobjednika, ne priznaje nikome da je bolji, i znam da će se nametnuti u West Hamu.

Danas je derbi sa Zenitom; Dinamo je drugi, Lovren vodeći.

- Ne predajemo se i vjerujemo. Da se sruši Zenit, ne smiješ gubiti male utakmice, a nama je, primjerice, Lokomotiv jednom prešao centar i poentirao, a Spartak smo do 87. vodili s 2-0, završilo je 2-2. Mogli smo biti prvi, ali to je nogomet. No, ako želiš biti bolji od Zenita, ne smiješ toliko kiksati. To protiv takve momčadi košta, jer su razlike ogromne; recimo, njima nije problem svaki prijelazni rok dovesti igrača od 30 milijuna, mi drugi o tome ne možemo niti sanjati. No budžet, ipak, ništa ne znači: lani smo ih dobili, dakle, možemo. Odrastamo, imamo trenera Nijemca Sandra Schwarza, koji je taj njemački gard prenio na nas, i spremni smo potući se s Dejanom i ekipom već danas, ali i u nastavku sezone.

Krenimo, ipak, na reprezentaciju; pred nama su dvije ključne utakmice kvalifikacija - Malta i Rusija.

- Mislim da smo opravdano favoriti te kako opravdano imamo očekivanja da idemo u Katar. Jednostavno, najkvalitetniji smo, bolji i od Rusa i od Malte, a vjerujem da ćemo u te dvije utakmice biti bolji nego dosad. Neće biti lako nama, ali Rusima na Poljudu bit će tek pakao...

Što je Karpin donio Rusiji, očito je da tamo vlada euforija?

- Oni su se zaista probudili otkad je on došao, ali dok je bio u Rostovu, vidjelo se da radi dobar posao. Ima lidersku crtu u sebi, ima ideju, ima njemački stil igre i karakter, ne znam s kim bih ga usporedio. Unio je vjeru u ekipu, da se može. Nanizali su pobjede i opravdano su napunjeni dobrom energijom. Ovdje, međutim, baš i nisu sigurni da sto posto prolaze, znaju s kime imaju posla, koliko smo dobri i što ih čeka. Vlada doza euforije i doza vjere i nade, uzdaju se da će proći, ali opet nisu arogantni ili bahati kao Englezi, primjerice.

Što očekivati od Rusije?

- S obzirom na to da im je dovoljan bod, to sugerira čvrstu i zgusnutu obranu, ali gledajući ih i analizirajući, mislim da se neće povući samo tako i čekati da sat otkuca 90 minuta, jer Karpin nije takav. Definitivno će biti plan "osigurača", ali neće se povući. Koga se paziti? Individualno baš i nisu "boom", igraju ekipno, to ih krasi.

Na pragu ste reprezentacije, ali zasad na pretpozivu, i željno iščekujete debi...

- Ništa, radit ćemo dalje. Smatram da se sve treba zaslužiti, i da takve stvari ne dolaze preko noći, ali vjerujem da mogu biti dio reprezentacije, prije ili kasnije. No, ne planiram se gurati preko medija, već igara. A onda će izbornik odlučiti. U vezi je silna koncentracija kvalitete, a ja imam ambiciju radom i zalaganjem te igrama u Dinamu dodatno zaoštriti konkurenciju.

Linker
16. travanj 2024 20:40