Dražen Medić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
TUŽNA SUDBINA

Bivši prvak Hrvatske vegetira u bespućima amaterskog nogometa: ‘Tog čovjeka ne može maknuti ni drug Tito‘

Pisalo se svim institucijama da učine nešto za spas nekad drugog kluba iz hrvatske metropole
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. prosinac 2023. 14:20

Bili smo Partizanova crna mačka. Jednom smo ih pobijedili dva puta u istom tjednu. I to 4-1 u kupu pa odmah za vikend 3-0 u prvenstvu. Na kraju sezone oni prvaci, a mi ispadamo iz lige, evocira Stipe Perić neobično putovanje NK Zagreba kroz ligu bivše zemlje.

Perić je bio stoper, igrao je u tandemu s Atifom Lipovcem, koji se hvali sa 600 utakmica za kultni klub. Nekadašnji partneri na terenu zajedno su doputovali u Ulcinj na Mundijal prijateljstva.

Ako su dinamovci ignorirali događaj, zagrebaši su se u jakom sastavu spustili na ovaj festival nogometne nostalgije. U Ulcinju su bili i Ivica Tanković, nekadašnji krilni napadač "pjesnika", te Dragan Milanović, koji je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih igrao za Lokomotivu i Zagreb. U njihovu je društvu i Borislav Bezjak, nogometni sudac iz osamdesetih.

Tijekom četiri ulcinjska dana često se potezalo pitanje tužne sudbine Hamleta u bijelom, kako je o drugom klubu metropole svojedobno pisao Veselko Tenžera. Nešto je trulo u Hamletovu kraljevstvu i tako već godinama. Klub pod patronatom kontroverznog Dražena Medića vegetira u bespućima amaterskog nogometa, a veterani njeguju uspomenu na dobra stara vremena na svojim tjednim druženjima na stadionu u Kranjčevićevoj.

- Imamo li kontakte s Medićem? Nema nikakve interakcije. Mi se redovito okupljamo, imamo svoj klub veterana na čelu s našim velikim napadačem Zlatkom Kićom Dračićem. A Medić je solo igrač. Složio je statut i pravilnike tako da ga iz kluba ne može maknuti ni drug Tito - kažu uglas.

image

"Zagrebaši" Borislav Bezjak, Dragan Milanović, Stipe Perić, Atif Lipovac i Ivica Tanković na druženju u Ulcinju

Dražen Krušelj

- Prvi gol svoje karijere dao sam u Kranjčevićevoj. Sjećam se da na tribine tih dana nije mogla više stati niti igla, uživali smo veliku popularnost. Zagreb je, uostalom, srušio rekord Maksimira u onoj famoznoj utakmici s Osijekom. 64 tisuće ljudi na tribinama, nešto slično u Zagrebu je učinio samo Santos s Peleom - prisjeća se Tanković.

Dragan Milanović je najagilniji član ovog društva kada je riječ o borbi za spašavanje kluba. Prodoran i glasan tip, čovjek koji na brzom biranju ima Stipu Mesića i Ivu Josipovića, ipak nije uspio pomaknuti priču s mrtve točke.

- Poslao sam stotine mailova i dopisa na različite adrese. Pisao sam Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović, potezao ovo pitanje kod predsjednika gradske Skupštine Joška Klisovića. A on veli: trebate ovo proslijediti policiji. Bandićeva administracija je dovršila taj proces srozavanja kluba preseljenjem iz Kranjčevićeve u Veslačku, dovršili su ono što je svojedobno započela gradonačelnica Marina Matulović Dropulić. Medić sada traži 35 milijuna kuna za izlazak iz igre - objašnjava Milanović.

Stipe Perić svojedobno je bio aktivan u radu Nogometnog kluba Dubrava. Primjećuje da uvijek postoji izlaz iz agonije ako se dovoljno zainteresiranih i složnih okupi oko zajedničke agende.

- Kada je Dubrava počela strmoglavo padati kroz rangove natjecanja, članstvo je počelo prikupljati potpise i na koncu se u Skupštini okupila većina za smjenu tadašnjeg predsjednika Paraća. Nakon toga se klub počeo dizati i eno ga, danas stabilno igra u Prvoj ligi, dok je Zagreb kao prvak Hrvatske na mjestu gdje se nekad Dubrava nalazila - zaključuje Perić.

Linker
30. travanj 2024 11:24