Niko Kovač

 MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp
TEŠKE RIJEČI

Bivši reprezentativac Njemačke ‘poderao‘ Kovača: ‘Koliko je taj lik asocijalan. Apsolutna katastrofa‘

"Je li toliko sebičan da uvijek bira lidere momčadi? Nezadovoljan sobom? Ili toliko nesiguran u sebe?"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. ožujak 2024. 14:40

U podcast epizodi "Flatterballa" bivši je nogometaš 35-godišnji Max Kruse prije nekoliko tjedana "poderao" nekadašnjeg izbornika Joachima Löwa. Umirovljeni napadač i bivši njemački reprezentativac, s 14 nastupa i četiri pogotka za "elf", koji je zabijao golove za nekoliko bundesligaša (Werder, Borussia Mönchengladbach, Freiburg, Union Berlin i Wolfsburg), u novoj je epizodi u rekapitulaciji svoje karijere spomenuo i sljedeće:

- Zapravo sam imao samo jedan primjer trenera za kojega bih mogao reći - apsolutna katastrofa u smislu karaktera. Niko Kovač!

Bivši je hrvatski izbornik Krusea imao u svlačionici Wolfsburga. Njihova je suradnja trajala od ljeta do studenog 2022. kada je na zahtjev igrača ugovor raskinut. Kruse je u tom razdoblju ostvario svega pet nastupa.

- Niko ima poseban način "nabrijavanja" momčadi. Otpočetka želi svima dati do znanja da je on ultimativni vođa u svlačionici. U svim klubovima, gdje je radio, prvo bi "udario" na igrača kojega je smatrao za lidera momčadi. U Monacu je to bio kapetan Wissam Ben Yedder, u Eintrachtu Alex Maier, a u Bayernu Thomas Müller. Sve su to bili vrhunski i nadasve samouvjereni nogometaši.

image

Niko Kovač i Max Kruse

Eduard Martin/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Kruse kaže da se uvijek pitao zašto Kovač bira upravo takve igrače kako bi stvorio vlastiti autoritet.

- Je li toliko sebičan? Nezadovoljan sobom? Ili toliko nesiguran u sebe? Slutio sam problem s Kovačom i na dan kada je potpisao ugovor s Wolfsburgom kontaktirao sam svog agenta da razgovara s Marcelom Schäferom (tadašnjim sportskim direktorom "vukova"). Dobio sam zadovoljavajući odgovor: "Pričao sam s Nikom. On računa na tebe"!

Tvrdi da su problemi započeli neposredno nakon pripremnog razdoblja.

- Prema mojim standardima dobro sam odradio pripreme i dosegao natjecateljsku razinu forme, a onda me tjedan dana nakon zatvaranja prijelaznog roka pozvao Kovač i rekao: "Max, ti ne daješ nikakav doprinos momčadi. Ne računam više s tobom." Prvo što sam pomislio nakon njegovih riječi bilo je - koliko je lik asocijalan!

Kruse tvrdi kako u svom doživljaju Kovača nije bio usamljen. Grupu TNT (trenira – ne igra – trenira) činili su još Renato Steffen, Yannick Gerhardt i Luca Waldschmidt. Od spomenutih u svlačionici Wolfsburga još živi jedino Gerhardt (ostvario je ove sezone 22 nastupa za "vukove"), no nije se očitovao o izjavi bivšeg suigrača.

Linker
21. travanj 2024 09:39