Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
SJAJNO OTVARANJE PROLJEĆA

BIVŠI TRENER BIJELIH DOBRO ZAPOČEO U BEČU 'Ovdje imam istu zadaću kao i u Hajduku, ali tu su igrači puno profesionalniji i posvećeniji svom poslu'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. veljača 2017. 17:22

Ne pada na pamet Damiru Buriću da se požali na dva remija kojima je otvorio proljetni dio prvenstva na klupi bečke Admire. Prvo je doma odigrao 1:1 protiv Altacha koji je prezimio na prvom mjestu ljestvice, a onda je u subotu uzeo bod na gostovanju kod daleko eminentnijeg i igrački skupljeg gradskog suparnika Rapida. Stoga su dva boda ulov koji će Buriću i suparnicima donijeti uvijek dobrodošao mir za nastavak sezone u kojem bi Admira trebala mirno doploviti do ostanka u ligi.

- Ukupno sam zadovoljan, odigrali smo dvije taktički dobre utakmice sa suparnicima koji se jači od nas. Prvi zadatak s kojim sam se suočio preuzimajući u stanci momčad bilo je stabiliziranje obrane i tu smo napravili evidentan pomak, jer momčad je jesenas primala previše pogodaka - priča nam uvijek susretljivi Damir Burić.

Sada još samo napadači trebaju proraditi?

- Puno je još posla pred nama da se posloži kompletna igra. To je proces koji iziskuje vrijeme, puno rada i strpljenja.

Vratit ćemo se na Admiru i ono što je bivši Hajdukov trener zatekao u Beču. Sada nas je više zanimala usporedba kvalitete između Prve HNL i austrijske Bundeslige?

- Teško je raditi takve usporedbe, mogu samo o činjenicama, a one nedvojbeno ukazuju da je austrijska liga kvalitetnija od HNL-a. Ljetos smo svjedočili okršaju Salzburga i Dinama u kojem je hrvatski prvak slavio, ali jako sretno, nakon što smo gledali dvije ravnopravne utakmice. Dakle, najbolji klubovi lige su tu negdje. No, bečka Austria, Sturm, Altach i Rapid su klubovi koji su otprilike na razini Rijeke, a znamo koliko su Riječani uvjerljivo ispred svih kada Dinamo stavimo na stranu.

Igrači posvećeniji poslu

A kakvi su u Austriji klubovi koji se bore za ostanak?

- I Austrijanci imaju problem podijeljenosti lige u dva razreda. Nabrojenih pet klubova ima snažne momčadi i kvalitetom su poprilično iznad sljedećih pet suparnika. No, realno je ovih pet momčad iz donjeg dijela ljestvice kvalitetom iznad klubova koji drže ista mjesta u HNL-u. Ukupno je austrijski klupski nogomet razina više od HNL-a i tu vjerojatno treba tražiti i razloge zbog kojih im reprezentacija zadnjih godina ima ozbiljan iskorak na međunarodnom planu.

A gdje vam je bilo lakše raditi kada su igrači u pitanju? Koja je razlika trenirati igrače Hajduka i Admire?

- Iskreno, u Admiri su igrači nekako profesionalniji, posvećeniji svom poslu. Neću reći da u Hajduku igrači slabije treniraju, ili iskazuju neke druge slabosti, ali ovdje su jednostavno profesionalniji. Ima to sigurno veze i s podnebljem...

U Hajduku ste imali jako mlade igrače na raspolaganju?

- Slično je i ovdje, prevladavaju uglavnom mladi igrači, kažu mi da smo najmlađa momčad austrijskog prvenstva. I ovdje sam suočen s ciljevima kakvi su pred mene bili postavljeni i u Hajduku. Treba te mlade igrače oplemeniti, očvrsnuti ih što prije kako bi postali pravi igrači i kako bi klub na njima nešto zaradio. Doduše, tu je situacija, barem mi tako sada izgleda, nešto lakša, jer Admira je financijski stabilnija i nije prisiljena brzo prodavati igrače.

Što to znači brzo?

- Kada od mladog igrača nešto stvaraš, onda treba vremena da se to oplemeni. Ako prodaš nekoga čim malo stasa, onda to ne možeš kroz igru i rezultate oplemeniti, a to je bio slučaj u Hajduku. Evo, nedavno je prodan Lorenco Šimić, a on je tek sada trebao početi pružati igre koje bi oplemenile momčad, donijele višu razinu. Nažalost, novac je klubu trebao odmah, a to kod Admire nije slučaj. Igrači se moraju prodavati, ali ne preko reda i ne na brzinu, jer tada bi se ugrozio proces oplemenjivanja igre. Ajmo reći da ljudi u Admiri žele iskorak i da stvaraju preduvjete s kojima bi mlade i dobre igrače mogli nešto duže zadržati u momčadi.

I Carrillo treba vremena

Vas očito vole u klubovima u kojima treba odgajati igrače?

- I u Freiburgu gdje sam bio pomoćnik vizija je bila slična, ali tamo je bilo još više vremena za stvaranje igrača. To je jako dug proces koji i u cijelom HNL-u, a i u Hajduku pokušavaju jako brzo skratiti kako bi se igrač što prije unovčio. To nije dobar put, ali iskreno ne znam koliko je onaj duži i prirodniji uopće dostupan u našim ekonomskim prilikama.

Biste li nekog od Hajdukovih talenata preselili u Admiru?

- Ima u Hajduku dosta talentiranih igrača, ali ne bi bilo u redu da ih sada imenujem. Evo, Marko Pejić je jedan od igrača koje sam vodio u Hajduku, a sada je tu u bečkoj Austriji.

Šteta što ljetos niste ostali u prilici nastaviti s odgojem Hajdukovih talenata?

- Tako su odlučili u klubu, ali nema smisla vraćati se na ono što je bilo. Koliko sam čuo, novi trener Carrillo sada pokušava “izbrusiti” te dečke. Znam samo da će mu trebati vremena i puno podrške, jer drugačije jednostavno ne ide.

Linker
05. svibanj 2024 22:50