FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
DIO VEĆE PRIČE

Bivši Vatreni igra kao preporođen, u ligi blistaju hajdukovci: ‘Ovdje svi još hvale Bjelicu!‘

Negdašnji stoper Hajduka odlično igra u Lechu iz Poznanja, vodećoj momčadi Poljske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2021. 06:53

Antonio Milić živi jako dobre dane u Lechu. S klubom iz Poznanja drži prvo mjesto u poljskom prvenstvu, a u nedjelju je zabio gol u pobjedi 2:0 nad Wartom, u gradskom derbiju. Milić, koji je 2018. godine igrao triput za Vatrene prošao je uspone i padove u karijeri da bi sada kazao kako je vrlo zadovoljan u Poljskoj.

- Mi smo veliki klub, Warta je osjetno manja, ali to je jedni naš gradski derbi u Prvoj ligi, navijačima je bilo jako bitno da dobijemo i dokažemo tko je tko - kazao nam je Milić koji je postigao svoj prvi pogodak u tekućoj sezoni i općenito za Lech u 22. nastupu.

Dio veće priče

- Bio je korner, izbili su loptu, međutim naši su je vezni zadržali, nakon novog centaršuta našao sam se sam po sredini gola, lopta mi je došla na nogu i matirao sam vratara - opisao je mat koji će pamtiti.

U Lech je stigao 10. siječnja 2021. godine.

- Usred sezone koja je za klub bila loša. Imali su Europu iza sebe, ali i rezultate koji nisu bili bajni. Trebala mi je polusezona kako bih se priviknuo na grad i sve ostalo što čini život nogometnog profesionalca ovdje. Tijekom ljeta dosta smo se pojačali, daleko bolje igramo i držimo kontinuitet. Malo golova primamo i dosta zabijamo, sve ide po planu.

Milić je ljevonogi stoper, čvrstina obrane uvelike je njegovo djelo.

- Potpuno sam zadovoljan što sam odabrao Lech. Igrao sam u Anderlechtu, ali tamo sam u zadnjoj godini imao poprilično problema jer nisam se uklapao u njihovu viziju. Išao sam na posudbu u Rayo Vallecano, međutim tražio sam sredinu u kojoj ću biti dio veće priče. U prvih pola godine u Lechu dosta je bilo sumnje, ali sad sam jako sretan.

U 16 kola osvojili ste 35 bodova, tri više od drugoplasiranog Pogona. Ambicija je naslov prvaka?

- Naravno. Uz Legiju, drugi najveći klub u državi je Lech. Imamo velike šanse za titulu. Iako, daleko je kraj, dobri su i Pogon, i Lechia i Rakow... Bit će fajt do kraja za prvo mjesto. Lakše nam je što je Legia na dnu tablice, loše je ušla u sezonu, što se tiče titule prvaka za njih je, mislim, kasno.

Nema restrikcija

U kojem pravcu ide poljska liga?

- Svi znaju da su stadioni super, a u prvenstvu ima svakakvih iznenađenja. Nikad nisi siguran da ćeš dobiti, nema velike razlike između prvog i desetog na tablici. Kvaliteta je na jako visokom nivou. Igra se otvoreno, zabija se poprilično golova.

Lech je zadnji put osvojo prvenstvo 2015. godine. Trener je potom bio i Nenad Bjelica.

- Ostavio je jako dobar dojam, mnogi ljudi u klubu mi govore da im je najbolji i najdraži trener od svih koji su bili ovdje. Svi ga hvale. Sada Lech slavi stotu godišnjicu i svima je bitno da se osvoji prvenstvo.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Osjećate li se u gradu kao zvijezda?

- Navijači su žestoki, slični su Torcidi, žive za nogomet i klub. Dolaze u velikom broju na svaku utakmicu. Atmosfera je izvrsna, mentalitet mi savršeno odgovara. Rezultati su pozitivni, svaki se igrač odlično osjeća. Prilaze nam djeca i odrasli, traže selfie i autograme. Nakon svake utakmice stanem za barem desetak selfieja.

Smiju vam prilaziti?

- Kako ne. Nisu ovdje velike restrikcije, na stadion se dolazi bez Covid potvrda. Odnos navijača prema ekipi je jako pozitivan, cijene naš trud i zalaganje. Velika su nam podrška. Navijaju cijelu utakmicu.

Skandiraju vaše ime?

- Doživio sam to sad kad sam zabio gol. Inače imaju svoje pjesme...

Mislite duže ostati?

- Prerano je govoriti, budemo li prvaci čeka nas Liga prvaka.

O Vatrenima ne bih

Imate li sa 27 godina ponovno nade da bi vas izbornik Zlatko Dalić mogao zvati u reprezentaciju?

- Nakon svega što sam prošao u Belgiji, sada sam se bitno podignuo što se tiče igre. Poziv u reprezentaciju ne bih komentirao. Na meni je da igram, a o Vatrenima niti ne razmišljam. Samo o igri i što boljem rezultatu s klubom. Nakon toga što bude, bit će.

Najveća utakmica bila vam je u Ligi nacija s Engleskom na Wembleyju.

- Tada sam igrao lijevog bočnog, ali ja sam središnji stoper i tu najviše mogu dati. Uhvatio sam kontinuitet igara.

Imate li kontakte sa sadašnjim Vatrenima?

- S Marijom Pašalićem. Napišem mu poruku podrške.

To je kaštelanska veza. GOŠK Kaštela. Ante Rajčić je jako ponosan što je bio prvi trener i vama i Pašaliću.

- U Kaštelima sam igrao kad sam bio sasvim mali, a najveći igrači iz Kaštela su Pašalić i Marko Livaja.

I Hajduk se ove sezone uključio u “bitku” za prvo mjesto.

- Igraju super, u uskoj su borbi za vrh. Pomolit ću se da ostanu u vrhu što duže, a ako je moguće da i osvoje.

Hajdukovci u borbi za prvaka Poljske

U svim vodećim klubovima poljske lige barem je jedan značajan Hrvat, a natjecanje bi se moglo prozvati i “malim prvenstvom hajdukovaca”. U vodećem Lechu je Milić, u drugoplasiranom Pogonu vratar Dante Stipica, u trećoj Lechiji stoper Mario Maloča, u četvrtom Rakowu Fran Tudor, sve bivši igrači Bijelih.

U Lechu je i Roko Baturina

- Tek je došao, privikava se na okružje, dobro trenira, iako je stigao u trenutku kad dobivamo pa mora biti strpljiv. Stipica je proglašen najboljim golmanom prvenstva prošle sezone, brani na visokom nivou. Maloča je u Lechiji, Tudor u Rakowu… Istina je da se svi borimo za naslov prvaka Poljske. Nekad se čujemo, ponekad si pošaljemo poruke, ali svatko ima svoj klub i svoje teme.

Linker
26. travanj 2024 20:54