Luka Modrić
 ALESSIO MORGESE Dppi Via Afp
ČEKA NAS NOGOMETNI PRAZNIK

Bivši Vatreni je jasan uoči El Clasica: ‘Evo što očekujem od Modrića u derbiju! On je kao Ronaldo...‘

Dvojac nekadašnjih nogometaša za SN je komentirao i prognozirao rasplete četiri velika derbija.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. listopad 2021. 15:37

Nedjelja je dan četiri velika derbija u ligama Petice. Prvi kreće El Clasico Barcelona - Real od 16.15, u 17.30 na Old Traffordu Man. United dočekuje Liverpool, a od 20.45 u Francuskoj se sastaju Marseille i PSG, te na San Siru Inter i Juventus.

Što očekuju od srazova velikana za SN komentiraju Tomislav Dujmović, nekadašnji Vatreni koji je igrao u španjolskoj La Ligi i Janko Janković, treći Hrvat po broju odigranih utakmica u najvišem rangu španjolskog nogometa iza Rakitića i Modrića.

Barca ili Real Madrid, kome daju prednost?

- Barcelona je imala pad u igri, ali malo se stabilizirala. Naravno da joj treba puno vremena odlaskom Messija, koji je držao glavnu ulogu više od desetljeća. U izvedbi Barce vide se novi automatizmi, igrači kao što su Depay i Fati preuzimaju više odgovornosti, pa vjerujem da će biti otvorena utakmica - kazao je Dujmović, dodajući:

- Real se također znao poskliznuti i u španjolskoj ligi i u Europi. Zato je remi najbliži domet.

Iskustvo je na strani Madriđana...

- Real ima tu prednost, iskustvo može pridonijeti oko organizacije igre, ali u El Clasicu mlađa Barca će imati polet. Ne znam koliko će Real moći pratiti njihov ritam. Možda divljina i energija Barcelone može biti ključna. Isto tako, niti igrači koji igraju u Barceloni nisu prvi dan u klubu, samo što sad moraju dati više.

Koji su dometi Ronalda Koemana kao trenera?

- Učinit će neke stvari. Messi je bio veličina i legenda, statusom i igrom je sve zaslužio. I Koeman je bio igrač, poznaje strukturu, može nametnuti autoritet i pokazati da vrijedi. Dakako, mnogo je faktora. Bile su sitne krize koje ga nisu poremetile, iako se tražila ostavka.

Što Dujmović očekuje od Luke Modrića?

- Standardno dobru partiju, vidimo da igra sve bolje. Luka drži vrhunski nivo, svi novinari ističu jako dobar pas protiv Šahtara koji je okrenuo utakmicu, jer tada je Real poveo 2:0 i imao sigurnost. Očekujem da će biti rastrčan i željan novog dokazivanja i osvajanja. On je kao Ronaldo, za njih nema konačnog cilja, jedni cilj je pobjeđivati dalje, još i još. I bolje je tako nego da prekine, a onda se jednog dana kaje.

image
Luka Modrić
ANATOLII STEPANOV Anadolu Agency Via Afp

Janko Janković redovno prati španjolske medije, koji su puni vijesti iz oba tabora:

- Barcelona je potpisala nove ugovore s najvećim talentima Pedrijem, Fatijem i Gavijem i to je veliki posao. Ne radi se o običnim nadarenim igračima nego turbo talentima koji će sigurno biti svjetske klase. Ranga Xavija i Inieste. Vraća se pozitivnije raspoloženje koje su popratili i rezultati. El Clasico se igra s gledateljima prvi put od ožujka 2020. u Madridu. Bit će pun stadion, više od devedeset tisuća ljudi. Po meni Barca ima šanse dobiti.

Uzlazna putanja

Real je pun optimizma:

- On je izgubio nedavno od Espanyola, ali je potom dobio u Ligi prvaka. Bit će neizvjestan derbi, obje su momčadi u uzlaznoj putanji. Gosti su iskusniji, ali ne znači da su zato u prednosti. U El Clasicu nema favorita. Klinci daju novi elan Barceloni - konstatirao je Janković.

Manchester United nije tako uvjerljiv kao Liverpool.

- Liverpool ima veću sigurnost, zrelost, sve bolje od Manchester Uniteda. Djeluje opet moćno, vraća se starim navikama, dakle pobjedama. Iako se u derbiju zna nekad sve okrenuti, od svih ovih parova najsigurniji sam u pobjedu Liverpoola - jasan je Dujmović.

Klopp ih je vratio nakon krize.

- To je njegova veličina, studiozan je, gleda sve, ima dobru kemiju s igračima, zna se i našaliti što je također bitno. Nisam sumnjao da će izaći iz krize. Vidite koliko se trenera promijenilo u Barceloni kad su došli problemi, a Klopp je sve nedaće riješio.

Cristiano Ronaldo?

- Traži od sebe maksimum, ali ne možeš protiv vremena. Igrači su sve bolji, sve kvalitetnije ga kontroliraju. Iako i dalje puno zabija, nije to više Ronaldo koji pretrčava trojicu-četvoricu. No, i dalje garantira određenu brojku golova. Što je danas jako bitno u pomanjkanju napadača u cijelom svijetu.

Solskjaer kao da stalno visi.

- Otkad je postao trener mač mu je nad glavom, jer svi Manchester United gledaju kroz Alexa Fergusona. On ima DNK Manchester Uniteda, međutim, imao je krize, nema iskustvo i nije mu lako. Da je vodio prije toga Southampton ili Everton bilo bi mu jednostavnije - vjeruje Dujmović.

Janković također očekuje da će gosti slaviti:

- Sve je moguće s Cristianom Ronaldom, to valja imati na umu, međutim, Liverpool je u seriji od devet pobjeda i tri remija, bit će to super utakmica. Stavljam na pobjedu Liverpoola.

Zbog snage ekipe? I domaćini imaju svjetska imena.

- Zato što je u boljoj formi, a Manchester ipak oscilira. To smo vidjelo i u Ligi prvaka. Liverpool je specijalna ekipa. Neke momčadi igraju na posjed, a oni imaju i to, i brzinu, i osvajanje prostora, okomito idu na gol. Brži su od ostalih, to je razlika - siguran je Janković.

Inter - Juventus? Prvak Italije protiv “vječnog prvaka”.

- Inter radi odlične stvari, posjeduje igrače koji su na vrhuncu poput Brozovića, Škriniara… Džeko je proigrao. Igraju ljepše od Juventusa i više zabijaju. Presudit će veća želja i manje umora. Moj je tip jedinica - kazao je Dujmović.

Zašto?

- Zbog naših dečki. Volio bih zbog njih da pobijede, iako su u mnogim utakmicama s velikim očekivanjima znali gubiti.

Barem pet zicera

Janković je ovdje kontra Dujmovića. Njegov je fiks dvojka.

- Juventus je počeo prvenstvo brutalno loše s jednim remijem i dva poraza, a nakon toga je krenuo pobjeđivati, ima seriju od sedam pobjeda i jednog neodlučenog rezultata u svim natjecanjima. Vidi se učinak Allegrija, da zbog njega igraju bolje. Juventus je u formi. Inter ima jedan poraz u prvenstvu i Ligi prvaka. To je još jedan neizvjestan derbi. Zavisi kako se okrene utakmica, no Juventusu dajem prednost. Vjerujem Staroj dami.

Perišić i Brozović?

- Oni su ekstra igrači, ne može se dogoditi da odigraju loše. Uvijek su ili dobri ili odlični. Dostigli su taj nivo u nastupima. To vrijedi jednako kao i za Luku Modrića u madridskom Realu.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Francuski okršaj ipak pobuđuje najmanje zanimanja...

- Paris SG je ekipa koja nije besprijekorna, može im se uzeti loptu, raditi višak, ubacivati se. Marseille je tvrda momčad koja će tražiti šanse. PSG će imati barem pet stopostotnih prilika, pitanje je koliko će ih zabiti. No, u ovom su trenu definitivno bolji, Iako se može dogoditi teška utakmica ako Marseille prvi povede - Dujmovićeva je recenzija ovog dvoboja.

Janković je odriješit:

- Favorit je PSG bez ikakve dvojbe. No, budu li igrali s previše napadača može biti problema. Kad su zajedno na terenu bili Mbappe, Messi, Neymar i Di Maria s Rennesom izgubili su 2:0. Ne možeš igrati bez veznjaka.

Kako gleda na Duju Ćaleta-Cara?

- U Marseilleu nisu računali na njega, htjeli su ga prodati, ali u zadnje vrijeme mu Sampaoli daje šanse. Izborio je mjesto. Neće mu biti lako s ovim napadom. Možda je to najbolji napad u povijesti nogometa...

image
Prognoze Janka Jankovića i Tomislava Dujmovića
SN

Linker
01. svibanj 2024 04:59