MLADEN ANTONOV
REAKCIJE NA SMRT OTTA BARIĆA

Bivši Vatreni u šoku: ‘Izgubili smo jednog od najvećih!; Nedavno smo trebali ići na utakmicu...‘

‘U Austriji Otto ima status legende, nogometne ikone, tamo ga doista neizmjerno cijene‘.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. prosinac 2020. 19:10

U Zagrebu je u nedjelju u 88. godini od posljedica koronavirusa preminuo Otto Barić, jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih trenera svih vremena i bivši izbornik hrvatske reprezentacije.

Nikola Jurčević bio je duboko povezan s legendarnim Herr Ottom te ga je jako potresla tužna vijest.


"U šoku sam! Izražavam iskrenu sućut njegovoj obitelji. A Hrvatska je izgubila jednog od najvećih trenera koje smo ikada imali. Otto mi je bio trener u Salzburgu u kojem sam proveo najljepše igračke dane svoje karijere. Osvojili smo dva naslova prvaka, igrali finale Kupa UEFA te igrali u Ligi prvaka. Bili smo fantastična momčad, a s klupe nas je predvodio Otto Barić, koji je bio apsolutno najzaslužniji za sve što smo napravili. Bio je izvanredan trener, ali i čovjek s vizijom, s idejom kako jedan klub može doći do velikog iskoraka. U Austriji Otto ima status legende, nogometne ikone, tamo ga doista neizmjerno cijene. Kod nas nije ostavio tako dubok trag, iako je bio izbornik koji nas je odveo na Euro 2004. u Portugalu. Doista sam u šoku...", rekao nam je Jurčević.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Marinko Koljanin bio je osam godina pomoćni trener Otta Barića.

"Radili smo zajedno u Salzburgu, Linzu i Istanbulu u kojem je vodio Fenerbahče. Prije mjesec dana trebali smo se naći na utakmici Rudeš - Orijent, ali na koncu nije mogao doći. Ne mogu reći koliko mi je žao, a ono što mogu reći je da smo izgubili velikog stručnjaka i velikog čovjeka. Otto je bio pravi gospodin, uvijek uglađen, nikada s ružnim riječima, nikada da bi se okomio na nekoga od kolega. Osam naslova prvaka osvojio je samo u Austriji i to s četiri različita kluba. Igrao je finale Kupa kupova s Rapidom, te finale Kupa UEFA sa Salzburgom, a to su bile prosječne europske momčadi. No, Otto je već tada njegovao poseban stil igre, agresivan, muški, s puno trke i duela i to je nogomet koji se danas igra. Otto je bio daleko ispred vremena u kojem je živio. U Austriji su ga obožavali, cijenili kao stručnjaka s kojim su njihovi klubovi napravili veliki nogometni iskorak".

Andrej Plenković izrazio sućut obitelji Otta Barića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Otta Barića.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku jednog od najuspješnijih hrvatskih nogometnih trenera svih vremena, gospodina Otta Barića. Pamtit ćemo ga kao čovjeka velikog znanja i životnog iskustva, nogometaša i vrsnog trenera, koji je imao vrlo uspješnu trenersku karijeru u brojnim klubovima, a bio je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije koju je odveo na Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine," stoji u brzojavu.

"U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i moje osobno," stoji u brzojavu predsjednika Vlade.


Tko je bio Otto Barić?

Otto Barić rođen je 19. lipnja 1932. u Plasnicama kraj Klagenfurta. Nakon Drugog svjetskog rata započeo je nogometnu karijeru, igrao je u zagrebačkom Metalcu, današnjoj Kustošiji, a potom u Lokomotivi. Od 1963. godine je trener, a najveće uspjehe napravio je s austrijskim klubovima. Osvojio je čak sedam prvenstava te države s čak tri kluba (Innsbruckom, Rapidom i Salzburgom). Dva puta je stigao i do finala europskih kupova, 1985. s Rapidom je izgubio od Evertona u završnoj utakmici Kupa pobjednika kupova, dok je devet godina kasnije sa Salzburgom poražen u dva ogleda s milanskim Interom u finalu Kupa UEFA.

Osim u Austriji radio je i u Njemačkoj, vodio je Stuttgart, Turskoj (Fenerbahče), dok je u Hrvatskoj bio trener Zagreba, tadašnjeg Dinama iz Vinkovaca, te zagrebačkog Dinama kojeg je 1997. doveo do dvostruke krune.

Osim klubova Barić je bio i izbornikom triju reprezentacija, Austrije od 1999. do 2001., Hrvatske 2002. - 2004. te Albanije 2006. - 2007. To mu je bio i posljednji trenerski angažman. Hrvatsku je odveo na Euro u Portugalu, Vatreni su ispali u skupini odigravši 0:0 sa Švicarskom, 2:2 protiv Francuske uz 2:4 poraz od Engleske.

Otto Maximale njegov je nadimak koji ga je pratio kroz trenersku karijeru, uvijek je od igrača zahtijevao maksimalan angažman, a njegova rečenica da su mu potrebna još dva igrača postala je legendarnom, baš kao i njezin autor. Jedan je od najboljih trenera koje je Hrvatska imala.

Linker
18. travanj 2024 16:29