NK Osijek
ANALIZA PRVOG SUSRETA

Bjelica je posegnuo za faktorom iznenađenja, ali u igri Osijeka nedostajale su dvije važne stvari

Dojam je da su obje momčadi u susret ušle s podosta respekta jednih prema drugima
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 23. srpanj 2021. 08:00

Osijek se iz Poljske vraća neporažen iz susreta koji je obostrano ponudio vrlo malo uzbuđenja i dopadljivog nogometa, a povratak Nenada Bjelice na poljske nogometne travnjake nije okončan pobjedom.

Bila bi mu to, inače, 41. trenerska pobjeda u 76 utakmica u Poljskoj, no kao što je najavio i uoči utakmice, sve će se rješavati u Osijeku. U svakom slučaju, bilo je važno ne izgubiti, što je i ostvareno, premda su se navijači Osijeka, a vjerujemo i Bjelica i njegov stožer i igrači nadali pobjedi. Bjelica je posegnuo za faktorom iznenađenja počevši u formaciji 3-5-2, odnosno 5-3-2 u obrani, dok je Kosta Runjaić ostao vjeran svom sustavu 4-1-4-1.

Osijekov trener očito je imao namjeru zgusnuti sredinu i spriječiti domaću kombinatoriku po kojoj je Pogon u Poljskoj prepoznatljiv. U napadačkom dijelu, pak, trebalo se iskoristiti višak igrača za preuzimanje posjeda i brži izlazak iz pritiska. No, taj plan nije u prvom poluvremenu donio očekivani efekt za Osijek u kojem su od početka krenuli kapetan Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler. I dok je Škorić svoj posao u prvom dijelu odrađivao besprijekorno, na Kleinheisleru se vidjelo da još uvijek nije u pravom ritmu, a s obzirom da se momčadi nakon odrađenog Eura priključio prije 10 dana.

Međutim, stoperima se ipak puno lakše prilagoditi takvim okolnostima nego veznjacima. Domaći su nekako angažiranije ušli u susret i preuzeli početnu inicijativu, dok je pri Osijekovom posjedu njihova zadnja linija stojala visoko, držeći napadački dvojac Ramon Mierez - Damjan Bohar na 40 metara od Hrvata na golu Poljaka, Dantea Stipice. Mierez je u takvim uvjetima pokušavao vrebati prazne koridore između domaćih stopera često tražeći dugu loptu kako bi je spustio prema Boharu ili izbacio jednog od bočnih igrača, no to nije prolazilo.

U igri Osijeka nedostajalo je ambicioznosti i rizika, pogotovo kvalitetnih lopti u dubinu. Bočni igrači Mato Miloš i Mario Jurčević, pak, bili su prilično samozatajni, pa s bokova u kazneni prostor nije sletjelo ništa upotrebljivo za jaki Osijekov adut, skok igru Miereza, što je rezultiralo i podatkom da u prvih 45 minuta Stipica uopće nije imao posla. Doduše, nije ga nešto posebno ni na drugoj strani imao Ivica Ivušić. U biti, dojam je da su obje momčadi u susret ušle s podosta respekta jednih prema drugima očito svjesni činjenice da se igra tek prvi dio ovog dvomeča. Bjelica je prvi posegnuo i za promjenom. Marin Pilj je u 58. minuti zamijenio Kleinheislera, no formacija je ostala ista, kao i zbivanja na terenu.

Ulazak Amera Hiroša donio je prvo uzbuđenje u domaćem kaznenom prostoru, ali nakon sjajnog prodora nije bilo snage realizaciju. Hiroš je do kraja susreta bio pokretač još dvije obećavajuće akcije, ali na tome je i ostalo.

Linker
14. travanj 2024 15:57