Nenad Bjelica i Mihael Žaper
 MARKO MRKONJIC/CROPIX
NAPAO DINAMO

Bjelica: ‘Liga je neregularna! To nema nigdje u Europi. Pa zamislite da to napravi, primjerice, Roma...‘

‘Razočaran sam. Ne mogu vjerovati da netko tko želi dobro hrvatskom nogometu nije za moj prijedlog‘
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 16. srpanj 2021. 16:40

Nenad Bjelica napokon je dočekao da odradi kompletne pripreme s Osijekom, pa i s glavninom igrača s kojima će ovog petka krenuti u sezonu velikih očekivanja. Sve važne igrače za sada je zadržao, doveo neke nove (Gržan, Bralić, Hiroš i Nejašmić), vratio s posudbe Mancea, Malenicu i Grgića, neki će još doći...

Stvoreni su preduvjeti za još jednu odličnu sezonu, a nakon što je momčad u prošloj porušila hrpu klupskih rekorda, no nisu uspjeli do trofeja, pa je naše prvo pitanje glavnom menadžeru i treneru "bijelo-plavih" bilo koji je cilj Osijeka u novoj sezoni.

- Cilj je titula, iako nije imperativ. Želimo biti konkurentni i u prvenstvu i kupu, i u tom smislu zadovoljila bi nas jedna titula. Dobro smo posloženi, stabilni, imamo dobru atmosferu, navijački puk i vjerujem da možemo doći do tog cilja.

U prošloj ste sezoni Osijek preuzeli kada je zaostajao 8 bodova za Dinamom, a tako je bilo i na kraju. Hoće li i sada biti mrtva utrka Osijeka i Dinama ili će se još netko umiješati?

- Treba reći i da je Dinamo u prošloj sezoni bio sjajan, najbolji u povijesti, a to znači da je i Osijek bio sjajan. Sada svi krećemo od nule i ja mislim da će biti utrka četiri kluba, jer Rijeka i Hajduk imaju dovoljno kvalitete da se upuste u borbu za vrh. Dinamo je zadržao sve igrače, a čak i da im dva-tri odu već imaju zamjene, pa se ne bi osjetilo na njihovim rezultatima. Na nama je da već od prve utakmice pobjedom i kvalitetnim nogometom pokažemo da se želimo boriti za vrh, no put je dugačak.

Jeste li zadovoljni odrađenim pripremama?

- Jesam, pogotovo jer smo prvi put imali pet tjedana za kvalitetne pripreme i ispunili smo sve što smo planirali. Najvažnije je da nije bilo većih problema. Jako sam zadovoljan i reakcijom novih igrača, koji već sada dobro izgledaju, prihvatili su naš način i intenzitet rada. Svi kažu da je super jer se sve radi s loptom, ali rad s loptom je 10-15 posto teži, jer osim što radiš fiziku, istovremeno radiš i tehniku i taktiku, a to je puno zahtjevnije. No, svi su to odlično podnijeli. Pohvalio bih i mlade igrače koji su bili s nama.

Rezultati su bili šareni, tri pobjede, dva remija i poraz. Kako na to gledate?

- Nikada u pripremama ne gledam rezultat. Fokus je na fizičkom radu pri čemu se ne zapostavljaju tehničko-taktički elementi, koji će još više doći do izražaja kada noge budu svježije.

Jeste li što mijenjali u konceptu nakon što ste već za 2. pretkolo Konferencijske lige dobili najtežeg suparnika Pogon iz Szczecina?

- Baš ništa. Koncept je uvijek isti kada imaš pet tjedana na raspolaganju i bez obzira na to u kojoj sam državi ili klubu uvijek radim na isti način. Uglavnom, vjerujem da će već utakmica sa Šibenikom pokazati kako smo u dobrom stanju.

Možete li se u postocima izraziti koliko Osijek može ili treba biti bolji u novoj sezoni?

- Teško je to izraziti brojkama, ali ako zadržimo trenutni kadar i uz oporavljenike poput Ndockyta, Topčagića, Brleka, Grezde... imamo stvarno širok i kvalitetan kadar od 24-25 igrača koji u svakom trenutku mogu pomoći, a to u prošloj sezoni nismo imali. Jesenas je bilo problema s covidom, proljetos s ozljedama. Sada imamo 7-8 kvalitetnih igrača više koji mogu povećati intenzitet, kvalitetu i konkurenciju u momčadi, a čim je konkurencija veća, i rezultati su bolji.

Koji su ciljevi u Europi?

- Pokušati otići što dalje. Naravno da to ovisi i o ždrijebu, a već sada imamo teškog protivnika. Idemo korak po korak, ali bez stavljanja imperativa, jer nas može dočekati neka peta momčad njemačke ili španjolske lige. Fokus je uvijek na prvom sljedećem suparniku. Pogon je dobra, tvrda momčad, unazad 2-3 godine u vrhu su poljske lige, dobro posložen klub, grade novi stadion, imaju veliku podršku navijača, u momčadi miks mladosti i iskustva, ali vjerujem da imamo više snage i kvalitete od njih i nadam se da ćemo ih proći.

Čini se da bi odlazak Miereza bio nenadoknadiv za Osijek, a vi ste u pomalo nezahvalnoj poziciji. Biste li kao sportski direktor više voljeli da klub zaradi ili kao trener da on ostane?

image
Hoće li ostati Mierez?
VLADO KOS/CROPIX

- Bit će kako mora biti. On je bitan igrač za nas, ali puno puta sam rekao da bez Škorića, Žapera, Ivušića... ne bi bilo ni Miereza. On se golovima, radom i zalaganjem najviše istaknuo, ali ne bih minimizirao ulogu ostalih igrača u velikim rezultatima prošle sezone. Vidjet ćemo što će biti. Nekada je teško zadržati igrača koji ima pet puta veću ponudu. Ako sve tri strane budu zadovoljne, ići ćemo u realizaciju toga i sigurno je da će nam nedostajati, ali tada ćemo naći zamjenu, iako i sada u kadru imamo Mancea, Topčagića i Dakua koji su vrlo kvalitetni napadači. Mance nam daje i jednu kvalitetu i dimenziju koju do sada nismo imali, a to je da imamo centralnog napadača koji je brz, s kojim možeš igrati na kontre i polukontre. Vrlo je moćan, igra s obje noge, ali treba mu određeni period adaptacije, no pokazuje veliku volju i želju da ostane s nama.

Mogu li Žaper i Nejašmić, koji su bili konkurenti kod Igora Bišćana u U21, igrati zajedno?

- Mogu. To su dva najkvalitetnija zadnja vezna godišta '98./'99. u Hrvatskoj i treba pametno iskoristiti njihov potencijal, koristiti ih na 'šestici', 'duploj šestici', nekoga od njih na 'osmici'... Nadam se da ćemo u sezoni imati 50-ak utakmica, pa će biti prostora za sve. Tada planiram i puno rotirati, jer imamo 20-ak kvalitetnih igrača, pazeći pri tome, naravno, na balans i strukturu momčadi.

Kleinheisler je sve dodatno oduševio na Euru. Ostaje li u Osijeku i očekujete li ga još boljeg?

image
Laszlo Kleinheisler (lijevo) odigrao je odlično na Euru
MATTHIAS HANGST Afp

- Imao je prosječnu jesen i sjajno proljeće, koje se prelilo i na Euro, pa očekujem da tako i nastavi bez obzira na to hoće li produljiti ugovor, što ćemo mu ponuditi, ili ne. Pokazao je u konkurenciji najboljih svjetskih nogometaša koliko je dobar.

Proljetos ste ukazali na veliku anomaliju s posudbama u HNL-u, a vidimo da se to nastavlja i u novoj sezoni (već protiv Šibenika Osječani će igrati i protiv trojice igrača Dinama koji su tamo na posudbi, op. a.). Kako to komentirate?

- Razočaran sam što se ništa nije poduzelo po tom pitanju, jer je bilo dovoljno vremena da se to regulira, ali evo vidim da će biti nekih promjena u HNS-u, pa možda budemo mogli prenijeti klupski stav. Ne mogu vjerovati da netko tko želi dobro hrvatskom nogometu nije za moj prijedlog da u jednom klubu može biti posuđen samo jedan igrač iz drugog kluba. Razumijem neimaštinu, ali to ne vodi nigdje i dok tako ne bude liga neće biti regularna. Sa suđenjem je učinjen veliki pomak naprijed i vjerujem da će biti još bolje, a i VAR je, iako nisam njegov ljubitelj, donio određene dobre stvari. No, ovo nema veze s regularnošću i mi ćemo kao klub i dalje inzistirati da se to promijeni, a oni koji to ne žele prihvatiti neka nose na duši da je liga neregularna. To ne postoji u Europi. Posuditi konkurentu pet igrača i igrati protiv njega četiri puta je neregularno. Zamislite što bi bilo kada bi Roma čekala da vidi tko će biti višak u Juventusu i da od njih posudi 3-4 igrača. To bi bio skandal.

Istaknuli ste i da HNL klubovi ne žele posuditi Osijekove iskusnije igrače, nego radije uzimaju neiskusne igrače Dinama. Ima li tu promjena?

- Posudili smo Belju u Istru, i to je za sada to. Jako teško to ide, jer svi očekuju da ti i dalje plaćaš te igrače, kao što to radi Dinamo, koji je time svima srušio standarde. No, protiv toga se možemo boriti samo na zelenom terenu i tamo svima želimo pokazati da smo bolji. Ne tražimo alibije, posvetit ćemo se sebi, ali ako me pitaju za ovo, ja ću o toj anomaliji govoriti, jer se to treba liječiti da bi nam nogomet bio zdraviji i konkurentniji.

Linker
08. svibanj 2024 05:07