DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix
ŽESTOKE KRITIKE

Bjelica na kažnjeničkom treningu grmio na svoje igrače: Evo koja su tri asa najgore prošla nakon debakla!

Premda se propusti mogu naći i na osnovu pripreme utakmice, Bjelica ima apsolutno pravo biti ljutit
Piše: Tomislav Juranović/JL/G. ĐukarićObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 14:31

Kada je davao izjavu za klupsku televiziju, odmah nakon kraja utakmice, vidjelo se da vrije. I to s razlogom. Osijek Nenada Bjelice je, naime, odigrao kriminalnu utakmicu u Sofiji, čime je dao, pritom, i nekim likovima iz Maksimira "štofa" za likovanje.

No to je mnogo manji problem od viđenoga. Istina, dva pogotka (2-4) definitivno su u Osijeku nadoknadiva, no sve na što je upozoravao u razgovoru za Jutarnji dan prije susreta, ističući tu neugodnu i brzu CSKA-ovu "legiju stranaca", sve se dogodilo. CSKA je razbio Osijek, i, u biti, "samo" dva gola manjka izgledaju odlično. Jer, moglo je biti i puno gore.

Dan nakon CSKA Bjelica je u Osijeku odradio "kažnjenički" trening, a iz povjerljivih izvora saznajemo da je posebno "inspiriran" bio na Miereza, Bohara i Žapera, kojima je ekscesivno ukazivao da moraju bolje, ne samo u odnosu Sofije, već u kontekstu cijele sezone. Svjedoci tvrde da je razgovor bio vrlo, vrlo pamtljiv.

Premda se propusti mogu naći i na osnovu pripreme utakmice, Bjelica ima apsolutno pravo biti ljutit. U momčad je uloženo mnogo, pojačala se i proširila, a premda nije grijeh izgubiti od boljega, problem je igra momčadi, koja definitivno nije bila na razini.

Izuzev Bjelice, tu odgovornost moraju snositi i igrači. Ovakav pristup ujedno je dobrodošao, jer ako uspije uzdrmati momčad, koja umjesto da leti - leluja, onda će dva gola manjka biti nadoknadiva. U suprotnom, Osijek će se oprostiti od Konferencijske lige, gdje gađa nastup u skupini, a pobjeda velškog TNS-a u prvoj utakmici protiv Viktorije (4-2), put čini kudikamo lakšim.

Samo, "nešto" treba odigrati i Osijek...


Što je sve Bjelica rekao nakon utakmice...

- Ovo je bila najgora utakmica Osijeka otkako sam trener, bez duela, bez agresivnosti, bez rizika u fazi napada. Rezultat je mogao biti lošiji po nas s obzirom na ono što smo pružili na terenu - kazao je Nenad Bjelica.

Nije trener Osijeka ni pokušao uljepšati slabu predstavu svoje momčadi.

- Zaista sam razočaran našim prvim poluvremenom u kojem ni u fazi obrane, ni u fazi napada nismo bili u stanju realizirati ništa što smo planirali... Ništa nismo uspjeli napraviti, zabili smo slučajan gol, a domaćin je mogao imati i veću prednost... Bilo je to jedno veliko ništa u prvom poluvremenu, nemam riječi za to. Jako sam razočaran takvim pristupom. Vidim neke slabosti još od završnice prošle sezone, očito još živimo na drugom mjestu koje smo osvojili i rekordima koje smo ostvarili, a to ne vrijedi previše u sportu - poručio je Bjelica.

"Curilo" je u prvom poluvremenu u igri Osijeka na sve strane.

- Imali smo problem na svim stranama, prvi gol je pao s desne, druga dva s lijeve strane. Neću nikoga optuživati, ali moja momčad kao momčad na terenu nije dala maksimum i zbog toga sam tužan i razočaran, ali imamo još 90 minuta ispred sebe i vjerujem da ćemo uspjeti preokrenuti rezultat.

Pokušao je trener Osijeka odgonetnuti zašto je njegova momčad odigrala kako je odigrala.

- Možda u Europi, kada u podsvijesti imaš uzvratnu utakmicu kod kuće, možda razmišljaš o tome da bude što povoljniji rezultat i nisi spreman na stopostotnu žrtvu. A onda kada smo sve imali izgubljeno, počeli smo malo bolje igrati, pritiskati protivnika, imali dvije-tri šanse. Drugo poluvrijeme, ako pribrojimo sve šanse, mislim da smo bili u laganom plusu u odnosu na CSKA, ali prvo poluvrijeme je bilo zaista ispod svake kritike - kazao je Bjelica.

Ali, i takav Osijek, kakav je bio u košmarnoj sofijskoj noći, i dalje je zadržao solidne šanse za plasman u drugi krug. Neće u uzvratu nogometaši Bijelo-plavih juriti samo dva gola zaostatka, imat će i izazov više - morat će prvo sebi, a onda i drugima, dokazati da nisu toliko loši kako su izgledali protiv CSKA u prvoj utakmici. Ako je ovo bio samo jedan "loš dan na poslu", a takav se dogodi svakome, onda pred uzvrat nogometaši Osijeka imaju razloga za kakav-takav optimizam.

- Rezultat nam daje nadu bude li Osijek na razini utakmici iz prošle sezone da je sve moguće.

Uoči Osijeka, CSKA je prolazio kroz turbulentne dane, promijenio trenera i bilo je teško predvidjeti što na koncu očekivati od momčadi koja ima pojedinačnu kvalitetu. Sada Osijek zna s kakvim protivnikom ima posla.

- Nismo dovoljno dobro prenijeli na igrače dojmove o snazi protivničke momčadi, nisu nam pomogli ni naslovi u medijima da smo bili veliki favoriti, samo ne znam po čemu. Ova utakmica to nije pokazala, oni su vrlo kvalitetna momčad i ja im čestitam na pobjedi. Mi se moramo jako puno popraviti da bismo imali neke šanse u uzvratu.

Nije se Bjelica predao, daleko od toga. Poraz u Sofiji mogao bi poslužiti da vrati Osijek njegovim temeljima.

- Mi smo prosječna momčad ako smo na 70 posto. Osijek je dobar i kvalitetan, može se nositi sa svakim, ali samo kada smo na 100 posto... CSKA je pokazao je svoju pravu snagu, sada znamo s kime ćemo se suočiti idući četvrtak, ali i dalje vjerujem u svoju momčad... Moramo se dobro pripremiti, vratiti na "tvorničke postavke" i shvatiti bez čega nema uspjeha. Ako to budemo u stanju napraviti, šanse sigurno postoje - poručio je trener Bijelo-plavih.

Bjelica će pokušati "resetirati" momčad, a to će morati napraviti u vrlo kratkom vremenu. Vjerojatno će neki od igrača na "hlađenje".

- Možda je vrijeme da netko od ovih standardnih dobije malo vremena za razmišljanje jer ono kako igraju na početku sezone nije na razini onoga što su davali Osijeku prošle sezone - ljutito je poručio Bjelica.

Za razliku od CSKA, Osijek nije odgodio prvenstvene obveze, no po treneru Osijeka to nije presudilo utakmicu u Sofiji.

- Prvenstvenu utakmicu prošli vikend nisu igrala osmorica igrača koja su nastupila u Sofiji, tako da su se za ovu utakmicu mogli pripremiti jako dobro - zaključio je šef struke u Gradskom vrtu. (gđ)

Linker
28. travanj 2024 20:52