Sepp Blatter se našao pod nizom optužnica...

 FABRICE COFFRINI Afp
PAD NOGOMETNIH ČELNIKA

Blatter i Platini na sudu zbog niza kaznenih djela, a zbog jedne isplate im prijeti i pet godina zatvora

Michel Platini i Sepp Blatter optuženi su u Švicarskoj za nekoliko kaznenih djela
Piše: HinaObjavljeno: 02. studeni 2021. 16:48

Michel Platini i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter optuženi su u Švicarskoj za nekoliko kaznenih djela, uključujući "prijevaru", u slučaju sumnjive isplate zbog koje su od 2015. godine suspendirani, objavilo je u utorak švicarsko tužiteljstvo.

Sada je na Saveznom kaznenom sudu u Bellinzoni da potvrdi ovu optužnicu i odluči o održavanju procesa protiv dvojice bivših čelnika, također procesuiranih za "nepošteno upravljanje", "zlouporabu povjerenja" i "krivotvorenje. vrijednosnih papira".

Nakon šest godina istrage, optuženi su da su "nezakonito dogovorili isplatu dva milijuna švicarskih franaka od strane FIFA-e", odnosno 1,8 milijuna eura, "u korist Michela Platinija", piše u priopćenju konfederalnog tužiteljstva.

Trostruki osvajač Zlatne lopte bio je savjetnik Seppa Blattera između 1998. i 2002., tijekom njegovog prvog mandata na čelu FIFA-e, prema ugovoru potpisanom 1999. uz godišnju naknadu od 300.000 švicarskih franaka.

Međutim, 2011. godine, "više od osam godina nakon završetka svoje savjetničke djelatnosti", bivši kapetan francuske reprezentacije "položio je potraživanje od dva milijuna švicarskih franaka", koje je FIFA platila "uz pomoć" Seppa Blattera što tužiteljstvo smatra "neutemeljenim".

Njih dvojica su od početka istražna tijela uvjeravali da su usmeno dogovorili godišnju plaću od milijun švicarskih franaka za ovaj savjetodavni rad, što tada nisu dopuštale financije FIFA-e, i da je onda isplata Platiniju jednostavno kasnila.

Prijevara se u Švicarskoj kažnjava s pet godina zatvora "ili novčanom kaznom".

Linker
16. travanj 2024 12:24