Uništena benzinska postaja nakon nesreće koju je skrivio Petar Bočkaj

 EMICA ELVEDJI/CROPIX
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bočkaj izbjegao zatvor, igrač Dinama opisao što se događalo kobne noći: ‘Htio sam pomoći Renati...

Petar Bočkaj nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 30. kolovoz 2022. 13:19

Nogometaš Dinama Petar Bočkaj nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nepružanje pomoći unesrećenoj osobi. Epilog je to prvostupanjskog postupka na Općinskom sudu u Osijeku, koji je okončan u utorak.

Podsjetimo, suđenje Bočkaju došlo je kao posljedica demoliranja benzinske postaje u Osijeku u koju je 1. 3. 2019. godine s 1,86 promila alkohola u krvi uletio svojim Mercedesom AMG i pri tome teško ozlijedio djelatnicu benzinske Renatu Golik. Bilo je to u vrijeme kada je Bočkaj bio zvijezda NK Osijek, a u međuvremenu je promijenio klupsku pripadnost. Bočkaj je u utorak, zadnjeg dana suđenja, iznio svoju obranu, pri čemu je iskazao žaljenje zbog navedenog događaja te želju da ozlijeđenoj Renati Golik nadoknadi štetu.

- Iznijet ću obranu, ali ne želim odgovarati na pitanja, osim na pitanja mojih branitelja, rekao je Bočkaj, prije nego što je počeo čitati obranu s papira koji je držao ispred sebe.

- Prije svega, iskreno mi je žao što se to dogodilo. Nisam to namjerno učinio i nije mi jasno kako se to dogodilo. Došao sam na benzinsku svojim autom, prijatelj je išao kupiti cigarete i auto mi je odjednom nakon nekog vremena nekontrolirano krenuo i ušao u prodajni prostor pumpe. Nisam stigao reagirati i spriječiti da se to dogodi. Kada sam vidio unesrećenu Renatu, rekao sam prijateljici Doris, koja je bila u autu, da se zamijeni sa mnom kako bih mogao izaći da pomognem Renati. Prvo sam probao gurnuti auto, ali nisam uspio, onda sam probao gurnuti pult, dok je Doris pokušavala izvesti auto. Nismo uspjeli. Renata je bila svjesna svega što se događa i zapomagala je. Vjerojatno joj je noga zapela, rekao je Bočkaj, koji je potom opet ušao u auto i izvezao ga.

- Vidio sam da su neki pokušali pomoći, čuo sam da su pozvani Hitna i policija, nestalo je struje, počela je prskati voda... Izašao sam van krvavih ruku, jer je sve bilo puno stakla. Nakon toga je naišao moj poznanik Josip Barišić i odvezao me do stana, gdje sam se presvukao i onda sam se odlučio vratiti na benzinsku, jer nije bilo smisla da bježim, znao sam da sam htio pomoći. Takve su bile okolnosti. No, prije nego što sam se vratio na mjesto događaja, policija je već bila ispred zgrade i onda sam s njima otišao na benzinsku. Nakon što je sve prošlo poslao sam poruku Renati, vlastoručno joj napisao pismo i brinuo sam se za njezino zdravlje. Odahnuo sam kada sam čuo da je lakše ozlijeđena i da nije pretrpjela teže ozljede. Nakon toga s njom više nisam bio u kontaktu – kazao je nogometaš.

Dodao je i da se loše osjećao "jer sam sljedeći dan u medijima optužen da sam to namjerno napravio, da sam išao kupiti čokoladicu... Bilo je puno lažnih informacija zbog kojih sam se loše osjećao, ali to nije ništa u odnosu na ono što je proživjela gospođa Renata."

- U cijelosti prihvaćam moralnu i drugu odgovornost za ovaj događaj i sva sreća što u toj nesreći nitko nije ozlijeđen. Jako mi je žao i dan-danas ne znam kako se to i zašto dogodilo. Tada sam bio pod utjecajem alkohola, ali nakon toga više nisam konzumirao alkohol, niti sam počinio neki takav prekršaj (Bočkaj je, inače, nekoliko mjeseci poslije istim autom izletio s ceste u Reisnerovoj ulici u Osijeku, udarivši u malo drvo, ali tada nije bio pod utjecajem alkohola). Naravno, to ne umanjuje ništa od toga što se dogodilo – kazao je igrač Dinama, koji je za navedenu nesreću platio odštetu osiguranju oko 90.000 kuna.

Na upit opunomoćenika oštećene Golik, je li joj spreman nadoknaditi štetu, odgovorio je potvrdno, kazavši da to prihvaća, kao i odgovornost za ono što je učinio.

Inače, Denis Rajtek, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku u svojstvu tužitelja u završnoj je riječi promijenio zahtjev za presudom. ODO je, naime, u optužnici za Bočkaja predložio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja se može zamijeniti radom za opće dobro, a sada je zatražena jedinstvena bezuvjetna kazna zatvora.

Bočkajevi branitelji Filip Glavaš i Vedran Pajić, pak, tražili su oslobođenje od optužbe, no sudac Davor Vukušić ipak je osudio Bočkaja, ali na uvjetnu kaznu. Drugim riječima, ako ovakva presuda postane pravomoćna, Bočkaj će se i dalje moći profesionalno baviti nogometom. Da je osuđen na bezuvjetnu kaznu ili kaznu zatvora koja bi bila zamijenjena radom za opće dobro, a u trajanju duljem od šest mjeseci, prema Zakonu o sportu više se ne bi mogao profesionalno baviti sportom. I tužitelj i obrana najavili su žalbe na ovako izrečenu prvostupanjsku presudu.

Linker
12. travanj 2024 01:52