Borna Sosa

 INA FASSBENDER/AFP/PROFIMEDIA
VRUĆA ROBA

Borba velikana za hrvatskog reprezentativca! Evo koliko bi Barcelona mogla platiti bivšeg dinamovca

Kako će završiti ova saga, rano je za zaključak. Najmanje izgleda ima za njegov ostanak u Stuttgartu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. travanj 2022. 16:16

Senzacija? Pa i nije, Borna Sosa odavno je već na radaru najvećih svjetskih klubova, doista nije iznenađenje što se sad u priči pojavila i Barcelona. A priču je pokrenuo pouzdani Sky Sport, koji tvrdi da klub s Camp Noua ozbiljno prati hrvatskog reprezentativca, lijevog beka Stuttgarta, da su Barcini skauti bili na zadnjoj utakmici protiv Borussije Dortmund (0:2) te da u njemu Xavi i Barcelonina struka vide idelnu zamjenu za Jordija Albu, koji ima 33 godine i njegovo najbolje igračko razdoblje pomalo prolazi.

Naravno, pokušali smo potvrdu ili demantij dobiti iz prve ruke, od samog Sose, no, inače uvijek pristupačan i za razgovor spremni Borna nije želio ništa govoriti na tu temu, što se, jasno, može protumačiti i kao svojevrsna potvrda da i u ovom dimu ima vatre. Uostalom, sve neslužbene informacije koje su stigle poslije s raznih strana govorile su da se tu nešto ozbiljno kuha, da Sosa više nije samo jedno od mogućih rješenja za Barcelonin lijevi bok, već da su uspostavljeni i određeni kontakti te da su Katalonci odlučni u namjeri da dovedu Sosu. Navodno, o tome opet piše Sky Sport, Barca na toj poziciji vidi i Josea Gayu iz Valencije, no kako taj klub zasad ne želi prodati Barceloni igrača, Sosa je sad prvi izbor. Hrvatskog reprezentativca Barcelona već dulje ima na popisu potencijalnih pojačanja, ta priča nije nova, no, sad je iskočio u prvi plan.

image
HEIKO BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

A i ne samo to. Ono što je također izišlo u javnost, Sosa u Stuttgartu ima klauzulu po kojoj, ako njegov klub ispadne iz Bundeslige, a sad nije daleko od toga, može otići ako bilotko ponudi 25 milijuna eura. No, ono što smo, također neslužbeno, saznali jest da bi bez obzira kako za Švabe završila sezona odšteta mogla biti upravo tolika, Barcelona bi Sosu mogla dobiti za 25 milijuna eura. Što je odšteta koja je za Barcu prihvatljiva, a u Stuttgartu su svjesni da je Borna Sosa već prerastao taj klub i njegove ambicije te da je ljetni transfer najbolja opcija i za klub i za igrača. Spominjala se donedavno svota od 30 milijuna eura, ali izgleda da bi Nijemci mogli malo spustiti apetite, pogotovo ako doista s takvom ponudom dođe Barcelona.

Iako Stuttgartu ne cvjetaju ruže, Sosa igra još jednu odličnu sezonu. Već je zabio dva gola i dodao im osam asistencija u 25 bundesligaških utakmica, a lani je u 28 susreta imao 10 asistencija. Inače, kad kažemo da interes Barcelonu nije senzacija, mislimo na činjenicu da se Sosa već spominjao u kontekstu drugih planetarno velikih klubova. Primjerice, prošle godine govorilo se da bi mogao u Bayern, Julian Nagelsmann dolakom na klupu Bavaraca, baš je Sosu označio kao veliku želju. No, Bayernovi čelnici stavili su tada veto na taj transfer, lijevi bek im nije bio prioritet, barem na za tu svotu. Nakon Bayerna pojavio je interes Napolija pa Juventusa, koji također nisu bili puko naklapanje, a zimus se najviše govorilo o mogućem odlasku u Chelsea. Čak se pojavila opcija da bi ga Londončani mogli ponovno vabiti naljeto, no, s obzirom na neizvjesnu situaciju u kojoj sad živi Chelsea nakon Romana Abramoviča, to se čini malo vjerojatnim. A priča oko Chelseaja nije još bila niti ohladila kad je 'u igru' ušao Tottenham, njemački mediji već su informirali kako su Spursi spremni platiti 30 milijuna i kako dogovor nije daleko. No, sad se pojavila Barcelona, a kad Barca zove, onda je često prva opcija.

Kako će Sosina transfer-saga završiti ovog ljeta, rano je za zaključak. Najmanje izgleda, u svakom slučaju, ima za njegov ostanak u Stuttgartu, očito sve strane rade na njegovu odlasku i sad je samo pitanje tko će biti najuporniji i ponuditi najbolje uvjete. U svakom slučaju, Sosa je u godinu dana od igrača koji nije bio niti u širem krugu hrvatske reprezentacije, koji je svojim odabirom 'Elfa' kao svoje selekcije izazvao burne reakcije, ali onda, srećom, ipak završio među Dalićevim izabranicima, postao vrlo tražen igrač na tržištu, među najvećim klubovima, žele ga trenerski perfekcionisti poput Naglesmanna, Contea, Tuchela ili Xavija.

Treba li uopće i napomenuti da Borna već odlično govori španjolski, a ne bismo se čudili da je u međuvremenu taj pravi poliglot ulovio i osnove katalonskog. Mogao bi mu zatrebati...

Linker
15. travanj 2024 04:21