Kolumbija - Brazil

 JUAN BARRETO Afp
EMOTIVNA VEČER

Brazilci ovakav nered ne pamte 20 godina: ‘Mislili smo da ćemo dobiti na boju dresa, ništa nismo radili‘

Uoči Superclasica, najveći eksponenti južnoameričkog nogometa upisali su poraze
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. studeni 2023. 07:28

Tek drugi put u povijesti Argentina i Brazil poraženi su u istoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Doduše, dva Argentinca imaju razloga za slavlje - izbornik Urugvaja Marcelo Bielsa, koji je 2:0 pobjedom na La Bomboneri oduzeo tri boda Lionelu Messiju i ostalim sunarodnjacima, te Nestor Lorenzo, izbornik Kolumbije i potpisnik 2:1 trijumfa nad Brazilom. U njegovim redovima krije se i glavno ime turbulentne večeri - pored brojnih specifičnosti, peto kolo posebno će pamtiti Luis Diaz.

Upečatljivi kadrovi

Kao da su nesretne životne okolnosti dodatno motivirale napadača Liverpoola. Prije 13 dana Diaz je zabio Lutonu u trenucima apsolutnog neznanja o sudbini otetog mu oca Manuela, a sad je pred njim u četiri minute okrenuo Brazilce, te pogocima u 75. i 79. minuti donio Kolumbiji povijesno prvu pobjedu nad Brazilom u kvalifikacijama za SP. Diaz je zasjao na stadionu u Barranquilli, gradu u kojem je učinio prve nogometne korake, pod budnim i suznim okom ponosnog oca, čije su ime navijači skandirali u više navrata. Bili su to trenuci čiste emocije, upečatljivi koliko i Diazova maestralna partija u kojoj je čak 10 puta zapucao prema brazilskim vratima.

image

Slavlje Kolumbije

JUAN BARRETO Afp

- Nakon proživljenih nedaća, Lucho je zaslužio svu radost ovog svijeta. Iza nas je tjedan pomiješanih emocija, koji je počeo molitvama da se njegov otac pojavi, a završio slavljem s dva pogotka. Trudio se čitavu utakmicu, Bog ga je nagradio. Ogled je izgledao kao finale, zaista lijepa predstava, a sudbina je željela da završi s Luisom kao junakom - kazao je izbornik Lorenzo nakon susreta.

Kolumbija uoči ogleda s Paragvajem broji devet bodova na ugodnom trećem mjestu ljestvice, dok je Brazil peti sa sedam, a bio bi i mjesto niže da Ekvadoru nisu oduzeta tri boda zbog administrativnih nepravilnosti. Mnogi pokazatelji sugeriraju da u domu Selecaa nešto ne funkcionira u najboljem redu. Brazil je u samo pet utakmica primio više golova (šest) nego u čitavom ciklusu kvalifikacija za katarski Mundijal (pet), a četiri poraza u jednoj godini, koliko broje nakon izleta u Barranquillu, nisu doživjeli od 2003. godine.

Malo optimizma

Fernando Diniz početkom listopada osvojio je Copu Libertadores s Fluminenseom i potvrdio ugledni status, ali u izborničkoj ulozi i dalje traži rješenja. Već treću utakmicu u nizu Brazil ne zna za pobjedu (ranije Venezuela 1:1, Urugvaj 0:2) i koliko god Diniz tvrdio da ne treba brinuti za Neymarova nasljednika, "jer kandidata je mnogo", Selecao bez glavne zvijezde očigledno pati, a uvelike se osjetio i izostanak Casemira. U ofenzivnoj 4-2-4 postavci Brazil ipak ne stvara dovoljno šansi, te se istovremeno previše izlaže napadima protivnika, što je Kolumbija znala iskoristiti. Recentne predstave ne daju mnogo prostora za optimizam, što postaje još teže saznanje ususret činjenici da Brazilcima slijedi ogled protiv Argentine na domaćoj Maracani.

- Razočarani smo, zaspali smo tijekom opasnih situacija i to nas je skupo stajalo. Brazil mora biti bolji i suvereniji, u nogometu se ne pobjeđuje na račun boje dresa, nego onoga što pokažeš na terenu. Nismo napravili ništa - striktno negativan ostao je vratar Alisson, dok je Diniz poručio da "protiv Argentine treba popraviti sve što je pošlo po zlu".

I svjetski prvaci u Superclasicu će tražiti iskupljenje. Urugvajci Ronald Araujo i Darwin Nunez nanijeli su im prvi poraz još od Saudijske Arabije u grupnoj fazi SP-a i prvi od 2016. (0:1 s Paragvajem) pred domaćom publikom. Zanimljvo, bio je to i tek drugi Messijev poraz u reprezentativnoj karijeri gledamo li susrete na domaćem terenu. Argentina pamti četiri takva otkad je Messi odjenuo nacionalni dres, ali u dva nije nastupio, već samo u onom 2009. nasuprot Brazila.

image

Lionel Messi

JUAN MABROMATA Afp

- Davno sam rekao, kad-tad moramo izgubiti. Nismo pronašli svoju igru, Urugvaj nas je izbacio i postali smo brzopleti. Jasno se može vidjeti ruka izbornika Bielse, koji se iskazuje gdje god da se nalazi. Ogled s Brazilom? Naša je obveza vratiti se dinamici kakvu smo dosad imali - rekao je ponovni osvajač Zlatne lopte, a obilježio je susret i fizičkim sukobom s urugvajskim stoperom Mathiasom Oliverom, kojeg je tijekom naguravanja nekolicine igrača snažno odgurnuo i uhvatio za vrat, da bi kasnije poručio kako "mladi nogometaši moraju naučiti poštovati protivnike".

Ako će se nekoga sada više poštovati, onda je to reprezentacija Urugvaja. Bielsini izabranici u rasponu od mjesec dana srušili su dva najveća eksponenta južnoameričkog nogometa (ranije 2:0 protiv Brazila), stoji to kao najava toliko željenog povratka u krug najjačih reprezentacija svijeta. Urugvaj je sada druga momčad ljestvice s 10 bodova, dva manje od vodeće Argentine.

Vinicius vjerojatno otpada za Argentinu

Možda bi Brazil izvukao nešto više da Vinicius Junior, asistent prvog pogotka na utakmici u režiji Gabriela Martinellija (3.), nije morao napustiti igru nakon 27. minuta. Napadač Real Madrida osjetio je bol u lijevom bedru i nije mogao nastaviti s igrom. Još nije poznata težina ozljede, no sam Vinicius nije optimističan za susret s Argentinom.

- Mislim da se radi o istoj ozljedi kao i prošli put. Osjetio sam bol i morao zastati, vidjet ćemo što će pokazati pretrage. Po onome što su mi liječnici dosad rekli, mislim da je teško da zaigram protiv Argentine, ali napravit ćemo sve da uspijem - rekao je Vinicius nakon utakmice. (mc)

Linker
08. svibanj 2024 20:40