YAZID AL-DUWIHI Afp
PRVIJENAC I POHVALE

Broz je ‘epic‘ i na Bliskom istoku: ‘Prilagodio se jer je svjetska klasa, klub je izbjegao velike probleme‘

‘Sreća je što te imamo‘, poručuju mnogi pratitelji Vatrenog nakon odlične partije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 10:21

Mnoga veselja Al-Nassra usmjerena su na sedmicu, budući da se ta brojka nalazi na poleđini ponajboljeg igrača svih vremena, koji je samom pojavom na Bliski Istok "dovukao" elitnu ekspediciju. Ista brojka donijela je sreću i Marcelu Brozoviću - u sedmom nastupu pod grbom Al-Nassra hrvatski reprezentativac odigrao je i najbolju utakmicu, te prvijencem u nadoknadi ovjenčao 4:2 pobjedu nad Shabab-Al Ahli Dubaijem pod tribinama rijadskog Al-Awwal Parka, a vrijednu plasmana u AFC Ligu prvaka.

Postigli najvažnije

Saudijci su u utorak svjedočili karakterističnom i nama dobro poznatom "epic" ruhu Marcela Brozovića. Osim sjajnog pogotka s ruba 16-erca na servis Cristiana Ronalda, veznjak Vatrenih upisao je i prvu asistenciju (Andersonu Talisci za 1:0) u iznimno važnom ogledu, jer momčad veličine Al-Nassra ne smije si dopustiti izbivanje iz Lige prvaka.

- Primili smo dva gola koja smo morali izbjeći, ali postigli smo najvažniju stvar, kvalifikacije u LP. Mislim da u prvom dijelu nismo stvarali dobar pritisak, ali na poluvremenu smo si obećali pobjedu i uspjeli promijeniti rezultat - kazao je Brozović po završetku utakmice, prenosi tamošnji portal Al Rijad, a čestitao je i suigračima putem društvenih mreža uz opis nad fotografijom "Kakva utakmica!", na što su mnogi saudijski pratitelji odgovarali u sličnom tonu - "sreća je što te imamo u ekipi".

image
Yazid Al-duwihi/afp/profimedia

Mjesec dana prošlo je otkad je Brozović preselio u središte Arapskog poluotoka. Neki noviteti, poput Neymara (Al-Hilal), borave u hotelima, no ljudi koji su često u kontaktu s našim reprezentativcem kažu nam da stanuje u vlastitoj kući u Rijadu koja upravo postaje još veselija, jer kći Aurora i sin Rafael u srijedu popodne poletjeli su prema saudijskoj prijestolnici i stigli kod tate. Brozović je u početnim danima već dodao novi trofej u vitrinu nakon što je Al-Nassr osvojio arapski Kup prvaka, zadovoljan je svojim izvedbama u žutom-plavom dresu i novom sredinom.

- Marcelo se odmah prilagodio jer je igrač svjetske klase, činjenica da je nogometaš s iskustvom najvećih natjecanja sigurno mu mnogo olakšava stvari. Bio je u dobrom izdanju čak i kada je Al-Nassr ‘kiksao‘ u prvim ligaškim utakmicama. Razumije se poraz od Al-Ettifaqa, jer igrali su s rezervnom ekipom zbog velike potrošnje u Azijskom kupu. No, drugi poraz, u srazu s Al-Taawounom, bio je iznenađenje. Zato im je bilo jako bitno slaviti u zadnjoj utakmici, bilo bi velikih problema da se nisu kvalificirali u LP - govori nam splitski stručnjak Krešimir Režić, od ove sezone trener Al-Taija (prethodno u Damacu), koji se s tri boda iz dva kola nalazi na 11. mjestu Saudi Pro Lige, ispred 15. Al-Nassra s ništicom u rubrici bodova.

Neugodni početak ligaške sezone

Načeo je Režić temu neugodnog ulaska u sezonu. Al-Nassr jedan je od klubova pod 75 postotnim vlasništvom države (uz Al-Hilal, Al-Ittihad i Al-Ettifaq), ali i jedini od "fantastične četvorke" bez punog plijena iz početnih dvaju kola. Poraz na domaćem travnjaku od Al-Taawouna (0:2) posebno bode u oči, jer portugalski stručnjak Luis Castro na teren je poslao najjači sastav, no Brozović, Ronaldo, Sadio Mane i Seko Fofana nisu uspjeli naštetiti petoj ekipi prošlosezonske ljestvice. Tu se već potvrdila Režićeva teza s početka saudijske utrke - zvijezde obogaćuju tamošnji nogometni program iz svih perspektiva uključujući osjetnu kvalitetu na travnjaku, ali ne moraju značiti i prevagu.

image
FAYEZ NURELDINE Afp

Prva šansa za bodove Brozovićevom klubu stiže u petak na gostovanju kod Al-Fateha, kluba čije je kormilo preuzeo Slaven Bilić i upisao četiri od šest mogućih bodova, a zatim su na redu još dvije utakmice (s Al-Shababom i Al Hazemom) prije reprezentativne stanke. Brozović je osvanuo na popisu izbornika Zlatka Dalića za predstojeće euro-kvalifikacijske oglede s Latvijom i Armenijom, u što nismo ni sumnjali, ali u eteru su se posljednjih tjedana znali pojaviti upitnici o mogućnostima našeg neumornog veznjaka, s premisom da bi slabija kvaliteta njegove klupske nogometne sredine mogla negativno utjecati na nastupe u eliti, odnosno u kockicama.

Antolić je dobar primjer

Druga i optimističnija strana kazat će da nema sumnji, Brozović je u bogatoj karijeri usvojio neizmjerno vrijedna znanja, ima previše klasnih utakmica u nogama da bi sve njegove prednosti samo tako "isparile", a uostalom, i u Arabiji nastavlja igrati svoju igru, s istim odgovornostima i teretom ogromnih očekivanja u skladu s klupskom potrošnjom.

- Rekli smo, prilagodba je ovdje ključ, a Marcelove izvedbe zaista su na visokoj razini, što posebno veseli jer je pravi igrač, pravi čovjek i Hrvat. Pokazao je vrijednost u svim ligama u kojima je nastupao i nakon takvih godina u inozemstvu, lakše se prilagoditi. Dobar primjer je i Domagoj Antolić, kojeg sam trenirao u Damacu. U tjedan dana pohvatao je sve konce života i igranja, bilo je lako raditi s njim i iskustvo mu je dosta pomagalo. Mislim da će Brozović još mnogo toga donijeti našoj reprezentaciji - zaokružuje Režić.

image
Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Završno, da se vratimo na prvijenac, Brozović je u saudijskoj ligi najkraće čekao na prvi pogodak. U HNL-u mu je trebalo 18 utakmica u Hrvatskom Dragovoljcu dok nije zabio Karlovcu, odnosno 14 u Lokomotivi da zatrese mrežu Varaždina i 17 u zagrebačkom Dinamu, gdje je prva "žrtva" bio Inter Zaprešić.

U Seriji A prvi je golgeterski učinak zabilježio kontra Empolija u 15. nastupu. Unatoč pogotku i asistenciji, najboljim igračem utakmice proglašen je dvostruki strijelac Anderson Talisca, a mnoge rasprave podigle su se zbog izostanka VAR-a, što se najmanje svidjelo Cristianu Ronaldu. Na sreću, za uvidjeti novo sjajno izdanje Marcela Brozovića, nije nam potreban VAR.

Linker
06. svibanj 2024 16:26