GORAN MEHKEK Cropix
PREPOZNATA KVALITETA

Brozović je ovo doživio prvi put u svojoj karijeri, evo zašto ovakvo priznanje ima i druge važne obrise

Hrvatski veznjak 11. najbolji igrač na svijetu u izboru The Best
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. siječanj 2024. 06:51

U FIFA izboru The Best prvi puta je iskoračio hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović. Upisao se u listu prvih 12 igrača koji su dobili glasove izbornika, kolega kapetana reprezentacija, medija i navijača.

Iako je Brozović već desetljeće reprezentativna vrijednost, igrač koji je dugo godina bio jedna od perjanica Inter Milana, a i osvajač srebrne i brončane medalje na Mundijalima s Vatrenima, ovo je prvi put da je doživio svojevrsno globalno etabliranje za svoj sezonski učinak. S obzirom na okruženje kojem je pripao sa 7 bodova, uz više komplimenata koje je dobio i od poznatog izbornika Portugala (prije Belgije) Roberta Martineza (prvo mjesto), Marcelo Brozović je na pravi način zaokružio svoju dekadu vrhunskog nogometa u Europi. Prvo kao igrač Dinama, a onda od siječnja 2015. Intera, te uz deset godina vatrenog staža (93/7), Brozović je ispisao blistavu karijernu priču. U tekućoj natjecateljskoj sezoni otišao je u Saudijsku Arabiju prije svega motiviran fantastičnim financijskim uvjetima koje je dobio. Ovaj izbor je samo potvrda Al Nassru, iako im nije trebala, kako su napravili pravi posao Brozovićevim angažmanom...

Glasovi za Marcela Brozovića imaju i neke druge važne obrise. Prije svega zbog činjenice da takvi igrači, korektori vezne linije, nemaju baš veliku pažnju u različitim izborima sezone. Brozović je od svoje fizičke moći odnosno neumornog trčanja, po čemu pripada u svjetski vrh, stvorio prepoznatljivost, iako se zbog toga manje ističe njegova visoka tehnička razina. No, da biste igrali nogomet na onim razinama kojima pripada Brozović, jednostavno morate biti kompletan tehnički, taktički i fizički, uz jednu posebnost koja je Top odlika.

Lijepo je, prije svega zbog svih sličnih igrača, “šestica”, da je prepoznata njegova vrijednost i pozicioniranost. Brozović je u sezoni s 40 utakmica (3 gola i 6 asista), uz period ozbiljnijih fizičkih problema s mišićem, bio predvodnik Interova povratka vrhu Europe. Prvi puta nakon slavne “ere Mourinho” i osvajanja Lige prvaka (2010.) Inter je došao tako daleko, odnosno do finala. Tamo je pokleknuo samo od moćnijeg Manchester Cityja, iako je Inter u dobrom dijelu utakmice djelovao vrlo opasan i prijetio zaustaviti Guardiolinu momčad. Upravo je u finalu Brozović odigrao jednu od najboljih utakmica karijere, kao kapetan Intera. Brozović je dostigao i finale jednog natjecanja s reprezentacijom. U Ligi nacija Vatreni su pokleknuli tek nakon izvođenja jedanaesteraca, protiv Španjolaca. Zbog svih tih učinaka u prošloj sezoni (nakon Katara 2022.) Brozović je s pravom dočekao ovo ipak dojmljivo globalno priznanje.

Linker
17. svibanj 2024 11:17