DAMIR KRAJAC/CROPIX
IZAZVAO POZORNOST

Bruno Marić: Da sam imao VAR, ne bih dobio batine u Stobreču. A ovo je najveći problem nogometa

Posebnu je pažnju u Poreču izazvala diskusija predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a
Piše: Predrag Žukina, SNObjavljeno: 15. listopad 2023. 07:21

Slavljenje sporta te sportskog i zdravog života u sklopu manifestacije Sport Fest Poreč 2023, već sedmog u nizu događaja koji je postao tradicionalan, nastavljeno je u subotu u Poreču u dvorani Žatika. Nakon što su u petak govorili Zoran Primorac te drugi dozivajući sportske uspomene, u subotu su pažnju sportskih zaljubljenika zaokupili Mirela Kardašević, svjetska prvakinja u ronjenju na dah, i dr. Boris Nemec koji je govorio o operacijama i povratku sportaša nakon teških ozljeda.

Posebnu je pažnju izazvala diskusija Brune Marića, predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a, koji je pokušao obraniti struku i dokazati da “suci nisu najveći problem hrvatskog i nogometa uopće”. On je argumentirano govorio o tome da namjernih “krađa” nema, da su suci ljudi od krvi i mesa koji griješe te da naši nogometni suci, iako ih nema na najvećoj sceni, nisu ništa slabiji od najboljih na globalnoj razini.

Obol konferenciji dao je i Goran Perkovac, novi izbornik rukometne reprezentacije, koji je htio objasniti kako se hrvatski rukomet može vratiti na pobjedničke staze. Rekao je da će to pokušati već na predstojećem Euru u Njemačkoj u siječnju sljedeće godine.

Olimpijski, svjetski i europski prvak Giovanni Cernogoraz i paratriatlonac Antonio Franko pričali su o nešto lakšoj temi, o bezbrižnosti u sportu. Konferenciju u Poreču zaključila je peteročlana delegacija HOO koja je govorila o perspektivama hrvatskog sporta, posebno u svjetlu Igara u Parizu 2024. godine. Lani je na konferenciji sudjelovao predsjednik Zlatko Mateša, ovaj su put posao podijelili glavni tajnik Siniša Krajač, Damir Šegota, Neven Šavora, Hrvoje Balen i Ranko Ćetković pričajući svaki o svom segmentu rada u HOO...

Bruno Marić nekoliko je zanimljivih izjava dao i u razgovoru za Sport Klub.

Jesu li suci najveći problem nogometa?

– Najveći problem su gust raspored igranja utakmica i ozljede. Nogomet se igra radi nogometaša, a ne radi sudaca. Volim reći da su suci samo servis nogometu. Dakako, oni presuđuju i izazivaju rasprave, ali nisu najveći problem nogometa.

Tema je bio i VAR.

– Sveukupno gledano, u karijeri sam imao tri utakmice za koje žalim da nisam imao VAR. Koristiti VAR tehnologiju strašan je privilegij i 88 posto odluka VAR sudaca je ispravno, a kada vidim suca da s pognutim ramenima ide prema VAR-u, ja bih mu najrađe rekao da to nije posao za njega. Ali da sam u Splitu imao VAR nikad ne bih dobio batine u Stobreču – izjavio je Marić.

Linker
27. travanj 2024 09:50