CARL RECINE Afp
VELIKA NAPETOST

Bukti rat između hrvatskih protivnika na Euru! Nije otišao na utakmicu jer se boji uhićenja, evo zašto...

Tri izdvojena upozorenja za Hrvatsku nakon prvih odigranih utakmica ove godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2021. 12:57

Protivnici Hrvatske na Euru otvorili su kvalifikacije za SP u Kataru sa dvije pobjede i remijem. Moglo bi se reći, redom očekivani rezultati.

Englezi su imali najlakšu zadaću, "petardom" su sa Wembleya ispratili San Marino. Malo jači trening za reprezentaciju Garetha Southgatea koji je na klupi ostavio Kanea, Maguirea, Mingsa, Shawa, Deana Henedersona i Trippiera ponudivši priliku u startnoj postavi Popu na vratima, Codyu iz Wolvesa na stoperskoj poziciji, Jamesu i Chilwellu na bokovima, veznjaku Leedsa Phillipsu u sredini, Jesseu Lingardu na krilu, a s klupe je ušao i zabio Ollie Watkins, napadač Aston Ville koji je još prije godinu dana igrao u Championshipu, a sada već ima nastup i zgoditak za Englesku.
- Osjećam se kao da sam preskočio Mjesec – kazao je presretni 25-ogodišnjak nakon pogotka u debiju za Gordog Albiona.

Pored Watkinsa prigodu je najbolje iskoristio Calvert Lewin s dva pogotka. Southgate je pohvalio stav koji je reprezentacija imala od prve minute dvoboja protiv San Marina.
- Propustili smo dosta šansi, ali nismo posustali od prve do zadnje minute. U prošlosti smo znali imati problema u ovakvim utakmicama, ali vidim da ova reprezentacija ima drukčiji gard. Pritiskali smo suparnika po svakoj izgubljenoj lopti, sviđa mi se naš mentalitet – poručio je engleski izbornik.

Puno teži protivnik čeka Engleze u sutrašnjem ogledu, idu na noge Albaniji koja želi po prvi put otići na Svjetsko prvenstvo. Ali, moćni su Englezi, jasno, i veliki favoriti protiv reprezentacije koju vodi nekadašnji trener Hajduka Eddy Reja.

Češka je dominantno otvorila kvalifikacijski ciklus, ali glavna tema u Češkoj nije visoka pobjeda u Estoniji (6:2) na startu kvalifikacija, već daljnje razjašavanje incidenta sa Ibroxa, te imenovanje škotske sudačke četvorke za današnji ogled Češke i Belgije što se igra u Pragu. Naime, velike napetosti između dvaju nacionalnih saveza Češke i Škotske producirala je jedna naizgled obična europska klupska utakmica.

Dvoboj Rangersa i Slavie odigran prije devet dana u Glasgowu povukao je toliko "repova" da Slavia ne pušta svog stopera Ondreja Kudelu sa reprezentacijom Češke u Wales sljedećeg tjedna. Kudela se našao u središtu skandala nakon što ga je tamnoputi igrač Rangersa Glen Kamara optužio za rasizam, a Čeh njega zbog udaraca šakom u glavu u tunelu Ibroxa nakon završetka utakmice. Škotska policija provodi istragu, a Slavia strahuje da bi njihov stoper mogao biti uhićen čim stupi na tlo Velike Britanije i stoga, iz predostrožnosti, ne putuje Kudela u ponedjeljak u Cardiff.

Zato će izbornik Jaroslav Šilhavy za Wales ostati sa tri stopera, ali Kudela će biti na raspolaganju večeras u dvoboju s Belgijom. Za taj dvoboja "ulje na vatru" dodala je UEFA izborom sudaca za sutrašnji susret Češke i Belgije. Sudi škotska četvorka na čelu sa Williamom Collumom. Škota doduše po dobrome pamte u Pragu, jer prošle jeseni sudio je dvoboj Slavie i Bayer Leverkusena kojeg su domaćini dobili, a Collum je na startu dvoboja isključio gostujućeg igrača Belarabija. Međutim, češki Sport.cz jasno je pita "je li ovo trenutak za škotske suce u Češkoj". Idu Česi i dalje u svojim komentarima, pa je sljedeća tema "smeta li Češka Belgiji nakon visoke pobjede protiv Estonije". Drže Česi da su se Belgijci, koji su favoriti kvalifikacijske skupine za SP, pomalo i uplašili snage reprezentacije Češke.

Dok se Česi bave Škotima, reprezentacija Steve Clarka zadovoljila se bodom protiv Austrije. Moglo je biti i lošije, ali spasili su se Škoti na kvalifikacijskoj premijeri sa poravnanjem za 2:2 pet minuta prije kraja utakmice.
- Dugo nismo bili na velikim natjecanjima, više od 20 godina. Ovog ljeta idemo na Euro, ali ako želimo nastaviti s dobrim rezultatima, moramo ponuditi više nego li smo odigrali protiv Austrije – kazao je izbornik Clarke.
Ipak, ne može biti nezadovoljan s obzirom da su Austrijanci dvaput vodili, ali dolazi Škotskoj još teži test u nedjelju navečer igraju u Izraelu. Danska je pred dva dana pobijedila u Tel Avivu, iskupljenje traže Izraelci, ali ambiciozni su i Škoti.
- Puno je pozitivnih stvari koje mogu izvući iz utakmice sa Austrijom – optimistički je zaključio Clarke.

Tri izdvojena upozorenja za Hrvatsku

CALVERT LEWIN NASTAVLJA "TRPATI"
Dva pogotka San Marinu nisu ostvarenje zbog kojeg će se nekome okrenuti karijera, ali činjenica je da centarfor Evertona, Domiinic Calvert-Lewin nastvalja "trpati" golove ove sezone. Pričuva je Calvert Lewin u reprezentaciji iza Kanea, ali bilježi rekordnu godinu. U prvenstvu je sa 14 zgoditaka već nadmašio dosadašnji svoj najbolji učinak, u dva engleska Kupa dodao je još pet golova i sve začinio sa dva zgoditka u reprezentaciji. Ukupno 21 zgoditak Calverta-Lewina koji će i na Euru biti jedan od igrača na koje će trebati obratiti pozornost.
TRI POGOTKA SOUČEKA
Tomas Souček sa 26 godina igra sezonu karijere. Tri zgoditka je postigao na gostovanju u Estoniji, nije njegova forma iz West Hama nikakva slučajnost. Devet pogodaka bilježi u dresu Čekićara, stasiti veznjak prvi je strijelac londonskog kluba, iako nije napadač. Ali, zabija kao da je "prva špica". Prekidi su njegova specijalnost, golove postiže i glavom i nogom. Souček je zadnji vezni u postavi Češke, a dva najopasnija igrača su "špic" Patrik Schick iz Leverkusena i povučeni napadač Antonin Barak iz Jurićeve Verone. Raspucana Češka prijeti iz svih linija.
VOLEJ MC GINNA
Vrhunski volej Johna McGinna donio je remi Škotskoj s Austrijancima u 85. minuti dvoboja za konačnih 2.2.
- Mislio sam da sam u zaleđu, ali to je dobra strana VAR-a. Igraš i zabijaš, pa neka se kasnije pregledava. Ali, uvijek imaš šansu postići pogodak. Prije bih stao, ali sada idem do kraja – kazao je 26-ogodišnji veznjak Aston Ville,
John McGinn potvrdio je i na startu kvalifikacija za SP da ulazi u krug najopasnijih igrača reprezentacije Škotske. McGinn je bio najbolji strijelac Škotske u prošlim kvalifikacijama za Euro sa sedam postignutih zgoditaka.

Linker
03. svibanj 2024 06:53