MARKO MRKONJIC/CROPIX
PRIJELAZNI ROK U GRADSKOM VRTU

Čak ni 10 milijuna eura za Miereza ne može ih slomiti! Osječani imuni na bogate ponude...

Prijelazni rok u Gradskom vrtu prolazi planski, lanjska momčad je zadržana i još je dodatno pojačana
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. srpanj 2021. 21:30

Prijelazni rok u Gradskom vrtu prolazi bez velikih stresova, odvija se planski, pa iz te perspektive prodaja Igora Silve nije nikakvo iznenađenje. Zapravo, bila je i očekivana nakon incidenta na zimskim pripremama u Rovinju, poslije kojeg je žestoko novčano kažnjen, a onda je zbog slabe forme i izgubio mjesto u momčadi. Vratio se kasnije među startere, ne po zasluzi, već silom prilika nakon ozljede Mate Miloša, koji je prije vremena završio sezonu.

Osijek je, izuzev u Silvinu slučaju, ostao imun na milijunske ponude i zadržao lanjsku momčad na okupu, što je zapravo i najveći posao obavljen u aktualnom prijelaznom roku. Bilo je dosta sumnji oko budućnosti u bijelo-plavom dresu Ramona Miereza, koji je zaintrigirao nogometni svijet, a onda i Laszla Kleinheislera, koji je oduševio na nedavnom Euru, a k tome je ulazio u posljednju godinu ugovora, međutim, obojica će svoje karijere nastaviti u Gradskom vrtu. U jednom trenutku činilo se kako je El Torov odlazak neminovnost jer svaka ponuda koja je stigla za njega iznosom je nadmašila prethodnu i baš svaka je bila u rangu rekordnog odlaznog transfera za Osijek. U jednom trenutku činilo se kako je Mierezov skori odlazak neminovnost, ali ispravno je procijenjeno kako nikakav novac ne može nadomjestiti njegov doprinos momčadi.

- Koliko samo pretrči, dobije duela, osvoji lopti i kako surađuje sa suigračima - to je neprocjenjivo. Onda ga i gol nagradi. On je nama zlata vrijedan - naklonio se i Bjelica učinku svoga napadača.

Nakon premijerne utakmice sezone, u kojoj je Mierez “izmislio” gol protiv Šibenika i sjajno se snašao u situaciji koju većina ne bi nazvala ni šansom, klupsko čelništvo odlučilo je kako se neće insistirati na Mierezovom transferu. Trenutno ni iznos od 10 milijuna eura, koji je proljetos određen kao najniža cijena El Torove prodaje, vjerojatno više ne bi “slomio” Osijek u odluci. Jednostavno, ambicije Bijelo-plavih ne mogu biti iste s Ramonom Mierezom u momčadi i bez njega.

Rasterećen proračun

Samo dan-dva kasnije nakon što su definirali konačni stav o budućnosti argentinskog napadača, u Gradskom vrtu su zaključili jedan sjajan posao i produžili ugovor s Kleinheislerom do konca 2023. Taj potpis donio je mir jer u suprotnom bi morali donijeti tešku odluku - prodati mađarskog veznjaka kojemu je vrijednost na tržištu bitno narasla nakon Europskog prvenstva ili riskirati milijunski gubitak jer bi Laci već za nekoliko mjeseci mogao potpisati predugovor s drugim klubom i bez odštete napustiti Gradski vrt idućeg ljeta.

Istovremeno, Bjelica je smanjio kadar, ali i rasteretio klupski proračun raskidom ugovora s osmoricom nogometaša, koji su prošle sezone imali ili sporednu ulogu u momčadi ili nisu bili ni blizu nje. Josip Vuković tako je završio u Hajduku, Robert Mišković i Luka Marin od ovog ljeta su nogometaši Istre, Filip Mekić potpisao je za Varaždin, Martin Sekulić i Domagoj Babin za Hrvatski Dragovoljac, Adam Benić za Šibenik, a Tin Janušić za Goricu. Sličan rasplet vjerojatno slijedi i u slučaju Josipa Špoljarića koji je bio pred dogovorom s mađarskim Debrecenom.

U kadru, u odnosu na prošlu sezonu, nema ni Diona Drene Belje. Mladi napadač je budućnost Osijeka, ali potrebne su mu minute, a njih im u Gradskom vrtu ne mogu obećati. Ne pored sjajnog Ramona Miereza. Nužno iskustvo će idućih godinu dana stjecat će u dresu Istre. Na posudbi u Honvedu je završio i Talys na kojeg Nenad Bjelica ionako ne računa. Zimus je na pripremama zajedno sa Silvom grubo prekršio klupska pravila ponašanja nakon čega ga je trener Osijeka odstranio iz momčadi bez mogućnosti pomilovanja.

Fiolić je desetka

U rubrici dolasci zasad su petorica nogometaša, a niti za jednog od njih nije isplaćena odšteta. Šime Gržan, Amer Hiroš i Slavko Bralić došli su u Gradski vrt čistih papira, Darko Nejašmić je na posudbi iz Hajduka do idućeg ljeta kada se Osijek mora odlučiti o otkupu njegova ugovora. Utanačena je cijena od milijun eura, a s mladim nogometašem su već dogovoreni uvjeti mogućeg trogodišnjeg ugovora s Bijelo-plavima. U Ivanu Fioliću Bjelica je našao “desetku” koju je tražio, a Genk će biti obeštećen kroz bonuse.

PRIJELAZNI ROK U GRADSKOM VRTU

DOŠLI

Gržan, Bralić, Hiroš, Fiolić - ugovor

Nejašmić - posudba

OTIŠLI

Vuković, Mišković, Marin, Mekić, Sekulić, Benić, Babin, Janušić - raskid ugovora

Beljo, Talys - posudba

Silva - vjerojatna prodaja

OSIJEKOVE TOP PRODAJE

1. MIRKO MARIĆ

- napadač prodan u Monzu za sezonu 2020./2021.

- odštetni iznos bio je 4,5 milijuna eura

2. BOŠKO ŠUTALO

- branič prodan u Atalantu za sezonu 2019./2020.

- odštetni iznos bio je 4,0 milijuna eura

3. ANTE MAJSTOROVIĆ

- branič prodan u Shanghai Port za sezonu 2020./2021.

- odštetni iznos bio je 3,3 milijuna eura

4. JURICA VRANJEŠ

- veznjak prodan u Bayer za sezonu 1999./2000.

- odštetni iznos bio je 3,0 milijuna eura

5. ROBERT MUDRAŽIJA

- veznjak prodan u FC Kopenhagen za sezonu 2018./2019.

- odštetni iznos bio je 2,7 milijuna eura

Linker
20. travanj 2024 03:41