Soudani nije bio u kadru alžirske reprezentacije koja se rano oprostila od Afričkog kupa

 afp
SOUDANI ZA SN

‘Caktašu želim da osvoji - Kup, a prvak može biti samo Dinamo! Trener? Hajdukovac je, a ja dinamovac, ali...‘

Bivši član Dinama o Afričkom kupu nacija, bivšem klubu, neizvjesnoj borbi za titulu u HNL-u...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. siječanj 2022. 15:26

Nije bilo lako uhvatiti Soudanija. Ni dok je bio u najboljim igračkim godinama, ali niti sad. Ili je utakmica, ili trening, ili je na putu, stalno u pokretu. Obećao se javiti u petak navečer, obećanje je i ispunio, iako je priznao da je iscrpljen.

- Dva sam dana proveo na putu, baš sam umoran. Bio sam u Alžiru, vratio sam se u Saudijsku Arabiju, a put traje beskonačno. Iz Alžira u Tunis, otamo u Dubai, pa onda u Jeddah, pa dalje. Dugačak je put, ali bio sam nekoliko dana kući - priča bivši Dinamov napadač, Alžirac El Arabi Hilal Soudani. Ali, ubrzo umor nestaje, budi se njegov vedri duh.

- Ali, to je samo prolazan umor, ništa posebno, inače se osjećam odlično, kao da mi je 30 godina, letim, ha-ha. Spreman sam, zdrav sam, baš mi je lijepo. Kao dječak, ha-ha.

Nemilosrdan ždrijeb

Igra za saudijski Damac, suigrač je Domagoju Antoliću, trener mu je Krešimir Režić. No, o tome koji redak dalje. Za početak, malo o Afričkom kupu nacija. Alžir je bio branitelj naslova, ispao je u skupini sa samo jednim bodom, najveće je razočaranje turnira?

- Da, nije bilo kako smo očekivali, kako su navijači željeli. Naravno da mi je knedla u grlu kad o tome pričam, a što se dogodilo, ne mogu točno reći, jer nisam bio tamo. U svakom slučaju, to je nogomet, ne ide uvijek sve onako kako želiš. Imali smo šanse, nismo zabili, kad je trebalo pobijediti, nismo pobijedili i sve je otišlo ukrivo. Nema previše svrhe plakati i žaliti, pred Alžirom su u ožujku zadnje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Alžir igra protiv Kameruna, dvije utakmice, jesi ili nisi. Neće biti lako, ždrijeb je bio nemilosrdan, ali prođemo li to, brzo će se zaboraviti ovaj neuspjeh.

Generalno, Afrički kup nacija ove godine jest malo čudan. Malo golova, puno neizvjesnih utakmica, veliki broj favorita koji su rano ispali?

- Istina, malotko je očekivao takav razvoj situacije. Malo golova u prvom krugu vjerojatno je posljedica i loših terena, trebalo je neko vrijeme da se momčadi priviknu na uvjete. I sve je više malih reprezentacija, donedavnih autsajdera, koje igraju odličan nogomet i mogu srušiti favorite. Da mi je netko rekao da u četvrtfinalu neće biti nas. Nigerije, Obale Bjelokosti, Malija..., teško bih vjerovao. Ali, takav je turnir, to je draž nogometa i teško je predvidjeti tko će na kraju uzeti naslov.

Za koga Soudani navija?

- Ha, ni za koga, za Alžir, ha-ha. Imam prijatelje u mnogim reprezentacijama, ali ne navijam ni za koga.

Dobro, jel’ možda ipak malo simpatizira Maroko, tamo je sad izbornik njegov bivši izbornik Vahid Halilhodžić, s kojim je uvijek imao sjajan odnos?

- Vaha je jedan od tih s kojima se poznajem i koje simpatiziram, to je točno. Ali, kažem, ne bih nikoga izdvojao kao reprezentaciju za koju navijam. Niti mislim da ima izrazitog favorita za naslov, pogotovo u ovoj konkurenciji. No, ako me već pitate za Maroko, Vaha i njegova momčad mogu do kraja. Igraju sve bolje iz utakmice u utakmicu, ne bi me iznenadilo da pobijede i Egipat, dođu do polufinala, na kraju se i popnu na tron.

Iako, Egipat ima Salaha, trenutačno najboljeg afričkog igrača?

- Ako gledamo ovaj turnir, meni su najbolji dojam ostavila dvojica Marokanaca. Hakimi i Boufal. Stvarno igraju odlično. Naravno, to ne znači da išta govorim kontra Salaha, svi znamo tko je on i što može, sigurno je veliki adut Egipta. Ali, ova dvojica na ovom turniru najviše mi se dopadaju.

Sad možemo malo i o Damacu. Klub igra dobro, svojevrsni je hit lige u Arabiji?

- Doista je sve odlično, zadovoljan sam ovdje, a klub je također uspješan. Nismo veliki klub u saudijskim okvirima, ali se sjajno držimo, kad i gubimo od najboljih i najvećih, gubimo teško, na jedan gol. Imam ugovor još šest mjeseci, možda ostanem i dulje, vidjet ćemo. Zasad je sve super.

Suigrač mu je Domagoj Antolić, nekad kapetan iz Dinama?

- A dobar je Antola, dobar igrač, znam to otprije. Šteta što je imao neke ozljede, koje su ga malo udaljile s terena, ali vratio se, igra, važan nam je igrač.

Što tek može reći o treneru Krešimiru Režiću? I mnogima u Hrvatskoj bio je iznenađenje, nepoznanica, rezultatima u Damacu postao je sad već poznato ime.

- O Kreši stvarno sve najbolje. On je vrhunski trener, uostalom, kad klub igra dobro i odlične rezultate, onda je to ogledalo trenera i njegova rada. Ne trebaju dodatna pojašnjenja. Damac je tek treću godinu u elitnom društvu, a zahvaljujući Režiću sad se ravnopravno bori s najboljim klubovima u ligi. Međutim, uza sve to, on je sjajan čovjek. Nije puno stariji od mene, gotovo smo vršnjaci, ha-ha, ali gledam ga i slušam kao starijeg brata, jako ga poštujem i mogu puno naučiti.

Caktaš je sjajan

Onda je Soudani opet sve okrenuo na šalu.

- Jest da je hajdukovac, i to veliki, a ja dinamovac, ali dobro surađujemo, ha-ha. Ponekad se malo zezamo na tu temu, ali sve je to normalno. Dobra je atmosfera, to je glavno.

Kad je već spomenuo Dinamo, prati li HNL?

- Naravno, kad god mogu, gledam Dinamo, čitam, slušam što se događa. Sad počinje sezona, očekujem još jedan naslov prvaka.

Znači, Dinamo će biti prvak?

- A nego tko bi bio? Kako to mislite? Zar je netko bolji od Dinama?

Nikad nije bilo ovako neizvjesno.

- Ma dobro, ali Dinamo će biti prvak, ne može nitko drugi biti!

Niti bivši suigrač Mijo Caktaš, koji je najnovije pojačanje Osijeka?

- Mijo je sjajan dečko i igrač, bili smo suparnici u Hrvatskoj, sad ovdje u Arabiji i suigrači, šteta što nije dulje ostao, nije se poklopilo. O njemu sve najbolje, vidio sam da je došao u Osijek i o srca mu želim da odmah ove sezone osvoji trofej. Kup! Tamo je Dinamo ispao, pa može, ha-ha - zaključio je Soudani.

Nema novca koji može platiti one golove u derbijima Hajduku i Rijeci

U Dinamu je imao nadimak Mr. Derbi, zahvaljujući svim onim golovima koje je zabio u važnim utakmicama. Hajduku na Poljudu, Rijeci na Rujevici, one škarice, recimo... Bi li volio još jednom doživjeti te trenutke?
- Naiđem nekad na te golove na internetu, sjetim se kako ih je bilo lijepo zabijati. Ma, nema novca, ma kakav milijun dolara, koji to može platiti, za koji bi mijenjao te utakmice. Naravno, volio bih da mogu opet to doživjeti, svi znaju koliko volim Dinamo i koliko sam se lijepo osjećao u modrom dresu. (tn)

86 golova zabio je Soudani u 196 nastupa za Dinamo

Linker
26. travanj 2024 22:35