FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
Vikend velikih očekivanja

Četiri Hrvata nose ambicije velikana: Evo što danas ponovno povezuje Modrića, Kovača, Rebića i Kovačića

U Španjolskoj i Francuskoj odigravaju se velike bitke za prvaka, u Engleskoj za FA Kup
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 15. svibanj 2021. 15:19

Tenzije su na vrhuncu. U najvećim su europskim ligama, naime, ostala posljednja dva kruga maratona, koji troši mišiće i kida živce, čak i onima najvećima.

- Vrijeme curi, sat se neprijateljski ponaša, a mene hvata vertigo. Cijedi me poput limuna u kojem više nema ni kapi... - slikovito će nakon pobjede nad Real Sociedadom (2-1) približiti dramu na vrhuncu Diego Simeone.

Da, u tri utakmice prije toga, gledao je Messijev slobodnjak u nadoknadi kako fijuče pored vratnice, penal Fidela Chavesa u 92. koji drma stativu te zlatnu glavu Iñiga Martíneza kako u 87. pogađa gornji kut. "Atleti, échale huevos!" grmjelo je s obližnjeg parkinga, gdje su navijači Cholove momčadi drekom slali igrače da ostave znate već što na terenu. I uspjeli su. Cholo je stisnuo šaku, iz koje je kapala drama cijele sezone. "Još samo dvije, još samo dvije", ponavljao je ratnik Simeone gledajući raspored.

Da, iako to "samo dvije" zvuči kao cijela sezona. Što, zapravo, i jest. Tih 180 minuta stisnut će se u proteklih 36 kola. I donijeti konačni pravorijek: Atletico (80), Real Madrid (78), Barcelona (76). Tko će prvi prijeći liniju, odat će nam u mnogočemu i ovaj vikend, i nedjeljno 37. kolo, s početkom u 18.30 sati: Atletico - Osasuna, Athletic Bilbao - Real, Barcelona - Celta.

image
JORGE GUERRERO Afp

Lilleu teže doma

Ništa manje dramatično neće biti ni dva i pol sata kasnije samo malo dalje, u Francuskoj, gdje također traje ludilo jednog finiša; Bradarićev Lille se cijelu sezonu odupire lovu PSG-a, i sada je stigao u situaciju da s tri boda fore uoči zadnja dva kola ima mogućnost i jednog remija. U nedjelju mu u goste dolazi St. Etienne, dok Pochetinova momčad kod kuće mora pobijediti Reims. No, i borba za treće mjesto koje nosi Ligu prvaka nije sklona miru: Niko Kovač sa svojim Monacom (s kojim je u četvrtak ušao u finale Kupa, upisavši svoju 24 pobjedu u 25 utakmica u tom natjecanju; u finale dosad uveo Eintracht dva puta, Bayern i Monaco), mora u Kneževini pobijediti Rennes, jer ima tek jedan bod viška u odnosu na nasrtljivi četvrtoplasirani Lyon, kojeg, pak, čeka Nimes u gostima.

image
BEN STANSALL Afp

- Lille je moj favorit. St. Etienne pa potom Angers u gostima ne bi smjeli slomiti duh tih momaka, koji igraju kao u transu. No Lilleu će već problem biti prva utakmica, jer u gostima imaju mnogo bolji "matchplan" nego kod kuće. Ali zaslužili su, više od svih - prokomentirao je legendarni vratar Barthez.

Za razliku od Španjolaca i Francuza, koji zadnja kola igraju u istom terminu, kod Nijemaca, kod kojih su također preostale dvije dionice prije kraja, u subotu u 15.30 počinje konačni obračun oko dva preostala mjesta za LP (Bayern prvak, RB Leipzig sigurno drugi), gdje Brekalov Wolfsburg (60), Borussia D. (58) i Eintracht (57) ulaze svaki s istim aspiracijama: Borussia u nedjelju ide k Mainzu, Eintracht u subotu k Schalkeu, a Wolfsburg čeka duel u Leipzigu; ako ga prođe neokrznut, Brekalo će osigurati elitu.

image
MARCO BERTORELLO Afp

21.000 gledatelja

Ništa manje uzbudljivo nije ni u Italiji, u kojoj je, jasno, Inter prvak, ali Atalanta, Milan, Napoli i Juventus stiješnjeni su u samo tri boda, a samo će tri kluba na kraju izboriti LP. Atalante ide kod Genoe, Napoli kod Fiorentine, Milan na San Siru igra s Cagliarijem, dok Juventus jednostavno mora kod kuće u subotu u 18 sati pobijediti Inter, želi li ostati u konkurenciji.

Samo za kratko van konkurencije je Premiership, gdje napetost oko mjesta koja vode u Ligu prvaka, a time nose i veliku kamaru para, proživljava klimaks, no ovaj je vikend ipak primarno posvećen najstarijem klupskom natjecanju otkad je nogometa, FA kupu, u kojem Mateo Kovačić (subota, 18.15)ganja svoj već 16. trofej u karijeri te svojevrsnu osvetu za lanjski poraz u finalu od Arsenala. S druge će strane stajati opasni Rodgersov Leicester, koji pak, lovi svoj prvi trijumf u ovome natjecanju, a zapravo jedna je pobjeda već i prije prvog sučeva zvižduka: na Wembleyju će, naime, biti 21.000 gledatelja, što je najveća brojka navijača na stadionu u Engleskoj, još otkad je lani buknula epidemija covida. Radi se i o svojevrsnom testu za nadolazeći Euro...


NIKO KOVAČ

Osigurao je u četvrtak finale Kupa Francuske protiv PSG-a, a sada u posljednja dva kola želi osigurati i nastup Monaca u Ligi prvaka, što bi u prvoj sezoni u Kneževini bio velik uspjeh za hrvatskog trenera u Ligue One. Slijedi Rennes.

MATEO KOVAČIĆ

Problemi s tetivom oteli su mu već slavljeničko polufinale LP-a protiv Reala, a niti danas ga Tuchel neće htjeti previše trošiti. Iako je u igri sobotnje finale FA kupa, protiv Leicestera, njemački trener Kovačića treba protiv Citya.

LUKA MODRIĆ

"Nema predaje", raspalio je AS naslovnicu s Modrićevim likom, nakon što je kapetan "vatrenih" odigrao još maestralnu utakmicu protiv Granade (4-1). Ako Real želi održati nadu u naslov, u nedjelju u Bilbau mora biti na toj razini.

ANTE REBIĆ

Četiri gola u zadnje dvije utakmice s razlogom su mu u talijanskim medijima donijeli nadimak "Zlatanova nasljednika", a svi očekuju da protiv Cagliarija nastavi seriju. O njemu ovisi Milanova ambicija, a kako igra, Rebiću to očito odgovara.

Linker
18. svibanj 2024 06:24