Xabi Alonso 

 INA FASSBENDER Afp
LIGE PETICE

Četiri kluba drže ruku na trofeju, Xabi Alonso otkrio strahove: ‘To je moja najveća briga... Bit će brutalno‘

U ovom trenutku djeluje da će se samo u Engleskoj voditi utrka do samog kraja
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. ožujak 2024. 23:49

Rasplet u svim Ligama petice, izuzev naravno u Premiershipu, više-manje je riješen. Inter, PSG, Bayer Leverkusen i Real u završnici sezone u velikoj su prednosti pred konkurentima za naslov prvaka, dok će se Liverpool, Manchester City i Arsenal do posljednjeg kola “tući” za titulu pa tko ostane na nogama.

Bayernu će trebati čudo da u idućih osam prvenstvenih kola dostigne pa prestigne deset bodova minusa za sjajnim Leverkusenom, jedinom momčadi u pet najjačih europskih liga koja ove sezone još ne zna za poraz. Matematički, svaka momčad u Bundesligi još uvijek može biti prvak, ali u stvarnosti pita se samo Bayer koji ne ispušta bodove i grabi prema povijesnoj tituli prvaka.

- Moja najveća briga u ovom trenutku je da se svi vrate zdravi iz reprezentacija. Čeka nas brutalan travanj - podijelio je Alonso svoje strahove.

PSG suvereno ide prema novom naslov u Ligue 1, unatoč tri remija u posljednje četiri prvenstvene utakmice prednost ispred Bresta je konstantna i soldina. Trenutno iznosi 12 bodova, a ostalo je za odigrati još osam utakmica

Luis Enrique inzistira na tome da njegova momčad želi postati prvakom “što je prije moguće”.

- Ne gledamo na bodovnu razliku, samo želimo biti prvaci što je prije moguće. Želimo se boriti za sve titule. Imamo iste ambicije kao na početku sezone. Želimo nastaviti s ovom idejom, kako bi naši navijači bili ponosni na nas. Ako nas netko pobijedi, čestitat ćemo mu - kazao je trener PSG-a.

Inter je stavio već jednu ruku na titulu prvaka, prvu nakon tri sezone. Ostalo je još devet prvenstvenih utakmica za odigrati, a prednost koju imaju ispred Milana iznosi 14 bodova. I trener Milana Stefano Pioli još je prije nekoliko tjedana digao ruke od scudetta.

- Vjerujem da je utrka za naslov gotova. Inter ima nevjerojatnu sezonu - kazao je.

Interu je bez obzira na rezultate Milana potrebno najmanje četrnaest bodova iz posljednjih devet mečeva kako bi osigurao titulu. Gradski rivali sastaju se idućeg mjeseca i realna je mogućnost kako bi upravo Derby della Madonnina trebao otkloniti sve sumnje oko ishoda prvenstva.

- Ostajemo usredotočeni, ne radimo te kalkulacije u glavi, samo se koncentriramo na utakmice koje imamo jer svaka ima potencijalne zamke - ne dozvoljava još uvijek Simone Inzaghi konačni zaključak na prvenstvenu utrku.
Barcelonine šampionske snove na životu drži još teorija. Real je devet kola prije kraja u plusu osam bodova, a u igri je njih još 27. Ishod El Clasica koji će se igrati na Santiago Bernabeu u 32. prvenstvenom kolu mogao bi ili vratiti kakvu-takvu dramu u La Ligu ili razriješiti sve dvojbe.

- Pustite nas da sanjamo - kazao je Xavi nakon posljednjeg prvenstvenog kola.

- Istina je da je udaljenost za Realom još uvijek jako velika i da je vrlo komplicirano, ali mi ćemo pokušati. Nogomet je stanje duha, a mi smo u najboljem trenutku sezone - rekao je trener Barcelone.

S druge strane Carlo Ancelotti rivalima s Nou Campa poručuje kako se nemaju čemu nadati.

- Bolji smo neko ikada... Želimo snažno završiti ovaj dio sezone. Išli smo prilično dobro do sada i na stanku idemo u dobroj poziciji. Imamo vodstvo u LaLigi i u četvrtfinalu smo Lige prvaka, vraća nam se Militao. To ne znači da ne možemo pogriješiti, jer možemo, ali moramo biti uzbuđeni zbog nadolazećih utakmica. Trenutano bi trebali sretni, zadovoljni i gladni ulaziti u sljedeće utakmice - kazao je trener Reala.

Premiership je, pak, neizvjestan i posve otvoren, a konačan ishod nitko se ne usudi predvidjeti. Pa ni kladionice koje tek Arsenalu daju “za dlaku” slabije šanse za naslov. Liverpool i Arsenal bodovno su izjednačeni na vrhu, tek bod manje osvojio je Manchester City. A na stolu je ostalo još 30 bodova...

- Mi smo dosadna bol koje se nećete riješiti... - kazao je Jurgen Klopp konkurentima u utrci za titulom.

U Manchester Cityju prvenstvenu utakmicu protiv Arsenala koja im slijedi u idućem kolu na Etihadu gledaju kao na finale.

- Neću gledati utakmice reprezentacija u stanci. Odmarat ću se, a kada mi svi igrači stignu u četvrtak, vidjet ćemo koji su preživjeli, a koji nisu. Idemo korak po korak - rekao je Pep Guardiola.

Na Emiratesu svjesno ili ne uloge favorita u utrci za naslov prepuštaju Liverpoolu i Cityju.

- Mislim da je nevjerojatna situacija da smo uopće uključeni u borbu za naslov, gledajući na razinu koju te dvije momčadi imaju. Mi smo još uvijek tamo i još uvijek smo na vrhu. Dakle, ambicije rastu, želimo i dalje biti tamo, ali moramo ići utakmicu po utakmicu - poručio je Mikel Arteta.

Linker
26. travanj 2024 06:38