ADRIAN DENNIS Afp
ZAOKRET U LONDONU

Chelsea u lovu na ‘novog Mourinha‘! Postoji samo jedno pitanje - hoće li milijarder imati strpljenja za njega?

Jedna od njegovih velikih vještina je uočavanje vrijednosti i njegovanje talenta kojeg ima u svlačionici
Piše: SNObjavljeno: 07. rujan 2022. 13:10

Trener Chelseaja uvijek ima dvije obaveze: Osvojiti Ligu prvaka ili osvojiti Premier ligu. Ili čak oboje. Taj je kriterij - sa svim usponima i padovima - jasno postavljen tijekom godina vladavina Romana Abramoviča.

Graham Potter (47), koji je po engleskim kladionicama uvjerljivo prvi favorit za novog trenera, malo je drugačiji od trenera koji odmah žele naslove. On u karijeri nema ništa spektakularnije od devetog mjesta prošle sezone s Brightonom. Pod Abramovičem i njegovom najpouzdanijom poručnicom Marinom Granovskajom teško bi bilo zamisliti Pottera na Stamford Bridgeu. Za Todda Boehlyja Potter pak može biti jako dobar izbor.

Potter kao trener nadire, to nitko ne spori, ali ne nadire brzo. Njegov proces oblikovanja Brightona bio je to spor. Završio je na 15. mjestu u njegovoj prvoj sezoni u klubu 2019/20., pa 16. sljedeće sezone, da bi svibanj ove godine donio odlično 9. mjesto.

Usput je izgubio svoje najbolje igrače, uključujući ovoljetnu prodaju Marca Cucurelle i Yvesa Bissoume za ukupnu vrijednost od 80 milijuna funti. Prošlog ljeta otišao mu je Ben White u Arsenal za 50 milijuna. Ali show ide dalje i čini se da su Potterovi rezultati sve bolji.

image
ADRIAN DENNIS Afp

U Chelseaju računaju da je eza Pottera trenutak - sad ili nikad. Jer na ljeto bi ga već mogao ugrabiti neki veći klub. Prije manje od pet godina Potter je bio menadžer Östersundsa, malog švedskog kluba koji je igrao s Arsenalom u Europskoj ligi. Bio je sedam godina u Švedskoj, a prije toga vodio je nogometne programe na Sveučilištu Hull i sadašnjem Leeds Beckettu.

Dugo je dakle usavršavao svoju trenersku filozofiju. Nije li takav bio i Jose Mourinho kada je ušao u elitu europskog nogometa i odmah osvajao nas naslove pobjednika Kupa UEFA i Lige prvaka. Više od desetljeća prije toga Mourinho je usavršavao svoje vještine u velikoj anonimnosti, kao pomoćni trener.

Za Pottera je bilo samo pitanje tko će mu se usuditi dati šansu. Nakon Östersundsa ukazao se Brighton. Klub mu je dao novi ugovor u studenom 2019., samo šest mjeseci nakon imenovanja. Brzo je pokazao da zna. U prosincu prošle godine, kada je došlo do gunđanja od strane navijača nezadovoljnih rezultatima, Brighton je čvrsto stao iz Pottera.

Vlasništvu Chelseaja Potter nudi nešto privlačno. Ponovnu izgradnju momčadi, koja je jako skupa, ali očito nije posložena i teško će spasiti ovu sezonu. S Potterom dobivaju trenera suradničkog pristupa i priliku da se trener i vlasnici razvijaju zajedno. Tuchelov očaj posljednjih tjedana odavao je sliku trenera na izmaku snaga, što se očito pretočilo na teren.

image
BEN STANSALL Afp

Jedna od Potterovih velikih vještina je uočavanje vrijednosti i njegovanje talenta kojeg ima u svlačionici. Igrači kao što su Leo Trossard, Pascal Gross i sjajan skok Dannyja Welbecka u kasnoj karijeri, samo su neki od igrača koji svjedoče o toj sposobnosti. U Chelseaju je izazov drugačiji, posebno nakon najskupljeg ljetnog prijelaznog roka u povijesti. Ali igrači su samo ljudi, koliko god koštali njihovi transferi, i oni trebaju nekoga tko će ih znati voditi na pravi način. I s njima treba znati raditi, a Potter je pokazao da može raditi sa svakakvim igračima.

Nagovoriti ekipu starijih profesionalaca koji su sada u klubu, a koji su okupljeni tijekom razdoblja s tri različite menadžerske vladavine - od Contea, preko Sarrija do Tuchela - tijekom četiri sezone, nije mali posao. Treba ih pretvoriti u momčadi, odlučiti na koga računa, a koga treba prekrižiti kako bi otvorio prostor za pravu viziju.

Potter doduše nikad nije bio izložen takvoj razini zahtjeva i pritiska, ali nema puno slobodnih trenera koji su takvo što prošli. Klub i navijači će - tko god došao - morati imati puno strpljenja. Potter se do sada pokazao sposobnim razviti stil igre koji je dovoljno sofisticiran da se natječe s najboljima. Posljednjih godina njegovi vodeći igrači odlazili su za velike naknade, a on ih je bez napora mijenjao.

Je li došao red da i on napravi veliki iskorak? I je li spreman za njega? Vidjet ćemo. Prezime mu je Potter, ali nije mađioničar Harry, nego trener koji puno radi. I koji ima viziju, ali treba malo više strpljenja i vremena. Ima li ga i vlasnik Todd Boehly?

Linker
27. travanj 2024 00:23