Klupska legenda širokog Brijega Wagner Santos Lago sa sinom Davijem i nekadasnjim suigračem Juanom Manuelom Vareom
 Snimio: Miljenko Karačić
VIŠE NIJE STVAR NOVCA

Cijela Bosna i Hercegovina je mislila da se šali: Najbolji (44) se vratio nogometu i odmah zabio 2 gola!

‘Jednostavno, nogomet je strast bez koje ne mogu. Zdravlje me služi, osjećam da još uvijek mogu...‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 15. rujan 2021. 09:16

Brazilac Wagner Santos Lago najbolji je strijelac Premijer lige BiH svih vremena. U dresu Posušja i Širokog Brijega zabio je 125 pogodaka na prvenstvenim utakmicama, a ukupna brojka dolazi do 402 utakmice i 139 pogodaka. I s tim će još dugo držati rekord.

13 svibnja 2018. godine protiv Željezničara (2:0) odigrao je oproštajnu utakmicu i ispraćen je ovacijama navijača.

I sada u 44. godini oživljava svoju igračku karijeru. Potpisao je ugovor za HNK Kruševo koji se natječe u Županijskoj ligi Hercegovačko-neretvanske županije (četvrti stupanj natjecanja).

image
Wagner Santos Lago odigrao je cijelu utakmicu
Snimio: Miljenko Karačić

Da gola u debiju

Sve je to do dugo izgledalo kao šala, sve do te subote kad je Kruševo u Međugorju igralo svoju prvu utakmicu nove sezone i pobijedio 5:0 momčad Mostara koju vodi nekadašnji topnik Veleža Sejo Rebac. Wagner je zabio dva pogotka.

- Jednostavno, nogomet je strast bez koje ne mogu. Zdravlje me služi, osjećam da još uvijek mogu i nisam mogao odoljeti izazovu. Pozvali su me ljudi iz Kruševa. Imaju visoke ambicije, žele u viši razred natjecanja. Nije u pitanju novac, već jednostavno uživanje u nogometu. Ja sam među njima najstariji, deda, kako ovdje kažu, ali uživam u igri - kaže popularni Brazilac koji je odlučio nakon igračke karijere s obitelji, suprugom Lilian, sinom Davijem i kćerkama Lanom i Lunnom, ostati živjeti u Širokom Brijegu.

Wagner je službeno prvi trener juniorske momčadi Širokog Brijega. Zanimljivo, asistent mu je Argentinac Juan Manuel Varea, također bivši napadač Širokog Brijega.

- Varea je moj bivši suigrač i veliki prijatelj. Upoznali smo se ovdje u Širokom Brijegu, razvili prijateljstvo i drago mi je da sada surađujemo kao treneri juniorske momčadi. Trudimo se obojica naučiti mlade igrače kako igrati, kako se ponašati na terenu i izvan njega. Radimo polako, bez pritiska. Igramo u juniorskoj Premijer ligi BiH u kojoj je puno mladih nadarenih igrača. Naše ambicije su sredina ljestvice, ili gornji dio te najbolje pripremiti za seniorsku momčad - kaže Wagner, koji je 2014. godine s 18 pogodaka ponio epitet najboljeg strijelca Premijer lige BiH, sljedeće godine proglašen je najboljim igračem sezone, a prema mnogima je i najbolji nogometaš Premijer lige BiH svih vremena. Sad uživa na malim terenima.

Nagovor mlađeg brata

Wagner Santos Lago rođen je 1. siječnja 1978. godine u brazilskom Ilheusu. Nogomet je počeo igrati u klubu Jabuticabal iz Sao Paola. Na nagovor mlađeg brata Ricarda Santosa Laga Baiana, koji je igračku karijeru gradio u Širokom Brijegu, te ruskim Kubanu iz Krasnodara, Spartaku Nalčiku, Sočiju i Himkiju, u ljeto 2003. godine došao je u Široki Brijeg, ali je s Pecare brzo poslan na posudbu u Posušje. Na početku 2005. godine vratio se na Pecaru i tu ostao do kraja profesionalne karijere.

Premda je daleko od svog Brazila Wagner prati sva zbivanja, tako i nedavni ogled Brazila i Argentine u kvalifikacijama za SP koji je vrlo brzo prekinut.

- Nije smjelo doći do prekida utakmice koja je počela, jer to je derbi koji gleda cijeli svijet. Moglo se sve napraviti prije utakmice, a nikako prekidati utakmicu. Vjerujem da će se igrati nova utakmica, to bi bilo najbolje - rekao je Wagner.

Linker
18. travanj 2024 12:27