TRAPATTONI ZA SN

'Cijenim hrvatski nogomet, fenomenalni su mi Kranjčar i Modrić. Oni znaju s loptom'

Piše: Jure BurićObjavljeno: 08. kolovoz 2011. 15:02

Talijanskom je stručnjaku Giovanniju Trapattoniju reprezentacija Irske druga izbornička postaja karijere. Dakako, ovaj iznimno uspješni nogometni trener svojedobno je bio i izbornik Azzurra, s kojima je sudjelovao na SP 2002. i EP 2004., ali na njegovu žalost i žalost svih Talijana ti nastupi nisu ostali zabilježeni u rubrici “pobjednici”. Naime, Talijani su na oba natjecanja ostali bez željene završnice.

Od 2008. Trapattoni je na čelu irskog nacionalnog teama, s kojim se Hrvatska sastaje 10. kolovoza u Dublinu. Veliki nogometni strateg, zapravo jedan od najuspješnijih trenera današnjeg doba, po mnogima je najveća opasnost za Kockaste.

Dakle, gospodine Trapattoni, jeste li već pripremili taktiku za Hrvatsku?

- Ne bih sada govorio o tom dijelu pripreme za utakmicu s moćnom Hrvatskom, ali ništa neće biti prepušteno slučaju, jer ne mogu svoj posao obavljati površno, improvizirajući. Nemojte se ljutiti, ali taktički detalji su dio posla i o njima se ne govori u javnosti. Mogu vam samo reći da ćemo biti dovoljno spremni da pokažemo koliko smo i mi dobri.

Što vam donosi dublinski ogled s Hrvatskom?

- Veliki nam je to test uoči kvalifikacijskih utakmica u rujnu, koje igramo s Rusijom i Slovačkom. Ne trebam naglašavati da je Hrvatska moćna reprezentacija, protivnik po mjeri, i zato nam je taj okršaj vrlo koristan. Odigramo li dobro bit će to idealan znak da smo na pravome putu, a i uspjeh u takvoj utakmici donosi veliko samopouzdanje.

Opet, pobjedu ćete svakako tražiti?

- Uvijek želim biti pobjednik i s takvim namjerama ulazim u svaki dvoboj. Međutim, od svojih igrača tražim da igraju po dogovoru, da daju sve od sebe na travnjaku, da se bore i kroz sportsko nadmetanje traže pobjedu.

Što mislite o Hrvatskoj?

- Cijenim hrvatski nogomet, uvijek ste raspolagali s vrhunskim igračima. Hrvatska reprezentacija puna je briljantnih individualaca, tehničara, koji su u stanju u svakom trenutku okrenuti utakmicu i riješiti je u svoju korist.

Koga posebice izdvajate u tom kontekstu 'briljantnih igrača’?

- Eh, fenomenalni su mi Kranjčar i Modrić. Oni mogu i znaju sve s loptom, a kao takvi za svakog suparnika prevelika su opasnost.

Mišljenje o Slavenu Biliću, hrvatskom izborniku?

- Unatoč mladosti i trenerskom neiskustvu Bilić je s Hrvatskom napravio dobre stvari. Mnogo mu je pomoglo međunarodno igračko iskustvo i organizacija svoga posla. Nije ovaj posao lagan, apsolutno ni za koga.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A!

Linker
04. svibanj 2024 00:25