Prikazuje se novi film o treneru svih trenera

 VEDRAN PETEH/CROPIX Cropix
‘LEGENDE HRVATSKOG SPORTA‘

Ćiro Blažević još jednom ulazi u legendu: ‘Priča ima puno slojeva, on iza sebe ostavlja neizbrisiv trag…‘

Večeras će se premijerno prikazati film o Ćiri "Legende hrvatskog sporta - nepoznato o poznatima"
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 08. rujan 2022. 08:36

Kvalitetnih sportskih priča nikada nije previše pa se s nestrpljenjem čeka prva epizoda iz dokumentarnog serijala: "Legende hrvatskog sporta - nepoznato o poznatima" koja je posvećena jedinstvenom Miroslavu Ćiri Blaževiću.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora redateljica i scenaristica filma Irena Škorić je sa suradnicima napravila 90-minutni film čija je svečana premijera u četvrtak, a na malim ekranima će se premijerno prikazati na Sportskoj televiziji u subotu 10. rujna na 31. rođendan Hrvatskog olimpijskog odbora.

Očuvanje sportske baštine

"Pogledao sam foršpan i sada jedva čekam premijeru. Montažer mi je na pitanje o filmu rekao ‘izvrstan je‘, a kada vam netko tko dnevni radi takav posao kaže, onda je to najbolja preporuka za pogledati film", kaže nam Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora koji je oduševljen cjelokupnim projektom.

"Želimo da ostane i videotrag o svemu što su napravili veliki hrvatski treneri. Ubrzo će početi i snimanje filma o Anti Kosteliću, zatim o Nikoli Braliću, a Dejan Aćimović radi dokumentarni film o Ratku Rudiću u posebnoj produkciji koju smo podržali financijski i kontaktima u nacionalnim vaterpolskim savezima kojima je Rudić radio. Film o Anti Kosteliću, kao i ovaj o Ćiri čija nas premijera čeka, radi HOO u koprodukciji s Al Jazeerom koji su nam izvrstan partner. Kao i gospođica Irena Škorić."

Pitali smo Matešu i kako bi on, ali ukratko ako je to ikako moguće, opisao "trenera svih trenera" Ćiru Blaževića.

"Nemoguće je u par rečenica, posebno jer smo dugogodišnji prijatelji i jako mi je drag. Naše prijateljstvo, kao i sam Ćiro, a s time i ovaj film, nadilazi sportske rezultate. Priča je to koja ima puno slojeva i svi će se složiti da naš Ćiro iza sebe ostavlja neizbrisiv trag…"

Vrijednost ovoga filma je i u tome što, čini nam se, Hrvatskoj kronično nedostaje knjiga i filmova o sportskim velikanima, ali i svjedočanstva o onima koji nisu često o fokusu, a njihove su priče velike. Ne bi nam se smjelo dogoditi ih se zaboravi već da se njihova ostavština trajno zabilježi.

SPTV prenosi domaće lige

"Imamo izvrsne Gizdićeve knjige u kojima je zapisana naša povijest, a ubrzo krećemo i s projektom u kojem će se, na temelju njegovih knjiga, raditi kratki filmovi kroz koje bi se sačuvala na naše olimpijce. Stvorit ćemo video arhivu našim olimpijaca u kojoj bi se sačuvao njihov doživljaj nastupa na Olimpijskim igrama", naglašava Mateša.

Filmovi o prošlosti kako bi se sačuvali za buduće naraštaje. No, HOO i njegov SPTV ove će se sezone pobrinuti i za sadašnjost…

"Da, baš smo dogovorili s rukometnim, vaterpolskim i odbojkaškim savezima da ćemo izravno prenositi utakmice nacionalne lige i baš sam zadovoljan zbog toga."

Linker
25. travanj 2024 09:45