Ivan Čulo, predsjednik uprave Hrvatske pošte uručuje poštansku marku unuku Miroslava Žire Blaževića

 RANKO SUVAR Cropix
POSEBNO PRIZNANJE

Ćiro se pridružio najvećima: ‘Markom odajemo priznanje svemu što je napravio u životu‘

Uz prisustvo brojnih sportskih i javnih uglednika svečano je predstavljena poštanska marka posvećena Miroslavu Blaževiću
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. listopad 2024. 20:22

U zagrebačkom hotelu Westin, uz prisustvo brojnih sportskih i javnih uglednika, svečano je predstavljena poštanska marka posvećena Miroslavu Ćiri Blaževiću, jednom od najistaknutijih trenera u povijesti hrvatskog nogometa. Hrvatska pošta ovim je činom odala počast čovjeku koji je svojim radom i karizmom ostavio neizbrisiv trag, postavši ne samo nogometna, nego i kulturna ikona zemlje.

Uz domaćine Ivana Čulu, predsjednika Hrvatske pošte i Marijana Kustića, predsjednika HNS-a, svečanosti su prisustvovali izbornik Zlatko Dalić, direktor HNS-a Tomislav Svetina, predsjednici rukometnog i odbojkaškog saveza Tomislav Grahovac i Frane Žanić, bivši hrvatski reprezentativci te Ćirin unuk Miroslav Damjan Blažević. Među uzvanicima su bili i državni tajnik Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te dr. sc. Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Osvojio srca mnogih

- Ćiro je postao legenda dok je još bio živ, a lijepa hrvatska nogometna priča počela je osvajanjem bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj s njim na čelu reprezentacije. Naš izbornik Zlatko Dalić najbolji je Ćirin učenik i donio mu je još puno sreće i zadovoljstva osvajanjem novih medalja. Lijepo je ovo što je napravila Hrvatska pošta - poslije Dražena Petrovića, Krešimira Ćosića, Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, od sad postoji i poštanska marka posvećena Miroslavu Ćiri Blaževiću. Ovo je hvale vrijedan potez, od srca čestitam Hrvatskoj pošti na tome - istaknuo je predsjednik HNS-a, Marijan Kustić.

image
RANKO SUVAR Cropix
image
RANKO SUVAR Cropix
image
RANKO SUVAR Cropix

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, također je naglasio kako ova marka predstavlja trajno sjećanje na jednog od najvećih trenera u povijesti sporta, koji je svojim uspjesima i osobnošću ušao u srca milijuna ljudi.

- Ćiro Blažević je svojim uspjesima i osobnošću osvojio srca mnogih. Bio je jedinstven, ne samo kao trener, već i kao osoba koja je inspirirala brojne generacije. Ovom markom želimo odati priznanje njegovom iznimnom doprinosu sportu i zajednici.

Miroslav Ćiro Blažević bio je talentiran nogometaš koji je igrao za zagrebačke klubove Dinamo i Lokomotivu, a zatim nastupao za Sarajevo i Rijeku, da bi 1963. godine otišao u švicarski Sion gdje je stekao trenerske vještine. Povratkom u domovinu 1979. godine, preuzeo je trenersku palicu Rijeke, ali je ključni trenutak njegove karijere nastupio 1980. godine kada je postao trener Dinama. Dvije godine kasnije, 1982., ušao je u povijest osvajanjem Prvenstva Jugoslavije s Dinamom, prekinuvši 24-godišnje čekanje kluba na titulu. Njegova trenerska karijera trajala je više od tri desetljeća i ostavila neizbrisiv trag u svim klubovima koje je vodio.

Poseban simbol njegovih uspjeha bio je bijeli šal koji je nosio tijekom utakmica, a u čast Miroslavu Ćiri Blaževiću, svi uzvanici na svečanosti predstavljanja marke također su nosili bijele šalove.

Razdoblje od 1994. do 2000., kada je vodio hrvatsku reprezentaciju, označilo je vrhunac Blaževićeve karijere. On je prvi izbornik koji je Hrvatsku odveo na veliko natjecanje – Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj, gdje je reprezentacija došla do četvrtfinala. Dvije godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., ostvario je povijesni uspjeh - Hrvatska je osvojila treće mjesto na svijetu, a Ćiro je postao “trener svih trenera.”

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska je postala globalno priznata nogometna sila. Njegov najznačajniji nasljednik, Zlatko Dalić, nastavio je Ćirino naslijeđe kada je 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji doveo Hrvatsku do srebrne medalje.

Simbol povezanosti

Ćiro Blažević nas je napustio 8. ožujka 2023. godine, nakon duge borbe s teškom bolešću, no sjećanje na njega i dalje živi. Ostavio je prazninu u srcima svih koji su ga poznavali, ali i onih koji su desetljećima pratili njegov rad. Njegov lik i djelo ostaju vječni, a poštanska marka posvećena Ćiri simbolizira priznanje koje je više od sportskog uspjeha.

Hrvatska pošta već je ranije ovjekovječila brojne velikane sporta na svojim poštanskim markama. Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Janica i Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Goran Ivanišević i Luka Modrić samo su neki od sportaša čiji su uspjesi zabilježeni na ovim markama. Ovaj put, na red je došao i Miroslav Ćiro Blažević, čovjek koji je bio i ostao ikona hrvatskog nogometa.

Ćirina priča živi i danas, a poštanska marka posvećena njemu nije samo priznanje njegovim uspjesima, već simbol dublje povezanosti sporta, kulture i naroda. Njegovo nasljeđe nadilazi nogometne terene, ostajući trajna inspiracija budućim generacijama.

Linker
09. listopad 2024 08:01