Luka Milanović i Zlatko Dalić

 RONALD GORSIC Cropix
CRTICA IZ POVIJESTI

Član Vatrenih otkrio: ‘Dva igrača prestala su pušiti uoči Eura. To nije bila dobra ideja...‘

Luka Milanović govorio je o zdravlju sportaša i fenomenu Luke Modrića
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. listopad 2024. 11:58

Jedan od nogometaša kojima se ne samo mi u Hrvatskoj, već cijela nogometna Europa opravdano divi je Luka Modrić. Na stranu igračka genijalnost i nadarenost, no svježina kojom igra ovaj 39-godišnjak je ipak nesvakidašnja. Baš kao što je svojedobno po sredini terena "ordinirao" Marcelo Brozović za kojeg se činilo da ima ne dva, već četiri plućna krila.

Opravdano je onda priupitati se i koja je tajna tjelesne pripreme hrvatske nogometne reprezentacije. Upravo je tako glasila tema gostovanja Luke Milanovića, kondicijskog trenera hrvatske nogometne vrste, na Sport Festu u Poreču. Čovjek koji je u stožeru Vatrenih već 7 godina, imao je ponešto i o tomu reći.

- Nema tajne jer se ne radi samo o onih sat-dva treninga na terenu, nego i o ona 22 preostala sata dnevno.

image

Luka Milanović i Zlatko Dalić

RONALD GORSIC Cropix

Kolika je razlika ili u čemu kada radite svoj posao u klubu ili reprezentaciji?

- Prvi je izazov vrijeme. Ako imate mjesec ili 10 dana priprema, što je više duže okupljanje, a ne pripreme. Čim velite pripreme, ono znači prvo "rušenje" forme, pa onda izgradnja. To mi nemamo. Nemamo to vrijeme kada je u pitanju reprezentacija. Nadalje, velik broj igrača ima i svojeg osobnog trenera, a način i koncepcija treninga im nisu iste. Netko obraća veću pozornost na ishranu. Zato mi u reprezentaciji pokušavamo zapravo minimalno mijenjati navike koje igrači donose sa sobom iz kluba. Prije 15-ak godina smo imali dvojicu sportaša koji su tijekom okupljanja, priprema za EP odlučili prestati pušiti. Nije bilo dobro. Vjerujte, koliko god to bila ružna i štetna navika, nju mijenjati u takvom trenutku nije bila dobra ideja. Odmah smo vratili na "tvorničke postavke".

Podrazumijeva se da sugovornik ni pod razno nije želio otkriti identitet tih sportaša. Kako izgleda individualan pristup koji teško da može biti isti prema Modriću koji ima 39 ili nekima koji ima tek 20 i koju godinu?

- Prvo smo htjeli izbaciti puno toga nepotrebnog iz sustava. Naš dan počinje u 12.30 sastanak. Imamo doručak, ali nije obvezan. Imamo i teretanu koja isto nije obvezna, ali opet svi to rade. Luka Modrić radi po programu svojeg osobnog trenera 15-27 minuta, ali po programu ne mojem nego onom s kojim on inače godinama već radi. Ja sam naravno u kontaktu baš i s njegovim osobnim trenerom. Tim lakše jer se znamo zajedno s fakulteta. Neki mladi igrači trebaju više pomoći, nekima ja radim program, ali većina ipak ima svoj program. Jednako tako, u kontaktu sam i s klubovima naših igrača koji mi šalju brojke što je točno tko od igrača radio zadnjih mjesec dana.

Luka Modrić nas ipak malčice više zanima jer je iz dana u dan, barem se tako doimlje, sportsko-medicinski fenomen.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Između utakmice on radi ne odmor, nego oporavak. To vrijedi doduše za sve. Ako samo ležite i odmarate između utakmica, nije dobro. Ono što Luka radi... nije da on radi nešto drukčije. Niti on, niti senatori. Ono što sam jedino zamijetio kod senatora je "glad", natjecateljska draž. Oni žele pobijediti uvijek, ali baš i na svakom treningu. Ponekad ih čak moram i zaustaviti na treningu i upotrebom brojki, ako treba. Ne treba ni pretjerivati.

Koliko će još dugo Luka Modrić?

- Mislim da to prije svega ovisi o njegovoj motivaciji, a ako je to u pitanju i koliko ga ja vidim, onda bi mogao još jako dugo. No, teško mi se jasno baš izražavati se u nekom vremenskom roku.

Je li liječnik, medicinska struka ta koja ima zadnju riječ po pitanju oporavka odnosno povratka ozlijeđenog igrača na teren, procjene da je spreman?

- Izbornik ima zadnju riječ, makar liječnik ima prvu i drugu riječ.

Pretpostavljamo da jednako tako niti svaka pozicija u nogometnoj momčadi nema potrebe za istim zahtjevima.

- Svaka pozicija ima svoje zahtjeve. Jedan zadnji vezni ima samo 100 metara sprinta, dok krilo treba ili ima 500 metara. Samo što krilo nema toliko srednjeg tempa, dok je Marcelo Brozović primjerice po meni bio kralj srednjeg tempa.

image
Eibner-pressefoto/marcel Von Fehrn/imago Sportfotodienst/profimedia

Komunicirate li posebno, nazivate li igrače prije okupljanja, nekoliko dana ili tjedana ranije, kako bi ima naveli s kojom vrstom treninga, vježbi da se više pozabavi?

- To se u pravilu radi, ali više kada je u pitanju igrač koji je taman "izašao" ili "izlazi" iz ozljede, te uoči baš priprema, ne okupljanja. Dakle, uoči nekog pripremnog ciklusa za SP ili EP.

Jedna od problematika svakog sporta, pa tako i nogometu, je izvanredno zgusnut kalendar natjecanje, multipliciranje natjecanja, prvenstava... kako tomu doskočiti, kako pomoći sportašu ne bi li se izbjegle ozljede?

- Glavni preduvjet zdravlja ili glavni rizik od ozljeda je baš zgusnut kalendar. Danas nam igrač s 55 ili 60 utakmica dođe na okupljanje, pripreme reprezentacije. Sad je bitna ona stavka što radiš ona 22 sata dnevno izvan treninga. Meni je teško shvatiti da ima sportaša koji putuju svaki dan, po cijelom svijetu, po svim hotelima, a ne nose svoj jastuk. Bitno je recimo maksimalno zamračiti sobu u kojoj spavate, sobu rashladiti, a dobro bi bilo 2-3 sata prije spavanja ne gledati mobitel. No hajde, da je barem pol sata prije spavanja. Vidite, ima tih malih, sitnih odluka tijekom dana, neke su možda glupe, ali su nužne.

Jeste li imali kada s nekim od nogometaša problema u pogledu koncentracije, ozbiljnosti pristupa treningu, kondicijskoj pripremi, životu i nakon obveznog nogometnog treninga?

- Ne postoje problemi nego izazovi. Ako ima nekog tko nije odveć discipliniran po pitanju treninga, tjelesne spreme, OK... pustio bi ga. Mandžukića tijekom SP u Rusiji nisam tjerao da radi dodatno izvan treninga, ali kasnije sam mu postao osobnim trenerom.

Linker
20. listopad 2024 13:47