Amra Petrenel
 Ranko Suvar / CROPIX
JEDINA ŽENA U ECA-I

ČLANICA DINAMOVE UPRAVE POSTALA JE TEK DRUGA ŽENA U POVIJESTI NA OVOJ POZICIJI 'Pomalo je neobičan osjećaj sjesti za stol sa 27 muškaraca'

AMRA PETERNEL Članica Dinamove uprave postala je članicom Izvršnog odbora ECA-e, europske klupske asocijacije, kao tek druga žena u povijesti na toj funkciji
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. rujan 2019. 10:29

Amra Peternel, članica Dinamove uprave, neki je dan postala i članicom Izvršnog odbora ECA-e, europske klupske asocijacije, kao tek druga žena u povijesti na toj funkciji. Šaroliko je društvo u tom Izvršnom odboru, od predsjednika ECA-e Talijana Andree Agnellija, preko Nassera Al-Khelaifija, predsjednika PSG-a, tu je i legendarni Edwin van der Saar uime Ajaxa, bogati i moćni Turčin Ali Koc ispred Fenerbahčea... Zastupljeni su i manji klubovi u IO-u, poput HJK-a ili Hafnarfjordura, ali Amra Peterner je jedina žena.

Borba za za prava malih

- Pomalo je neobičan osjećaj sjesti za stol sa 27 muškaraca, no navikla sam na to, jer sam predstavnica Dinama u Europskoj udruzi klubova već šest godina. Gledam na sebe kao na predstavnicu kluba koji je jedan od 16 klubova pokretača ECA-e i koji je redoviti sudionik europskih natjecanja, čime smo zaradili status redovnog člana, s pravom glasa - kaže nam Amra Peternel i najavljuje da će uime Dinama aktivno sudjelovati u svim zadacima koji se nalaze pred ECA-om.

Zagreb, 280519. 
Stadion Maksimir.
Razgovor s Dinamovom upravom, Vlatka Peras, Amra Peternel i Kresimir Antolic
Na fotografiji: Amra Peternel.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX
Amra Peternel

- U IO ušla sam kao jedan od predstavnika treće subdivizije (klubovi su rangirani po koeficijentu svoje države na UEFA ljestvici, nap. a.) koji su nam poklonili svoje povjerenje da ćemo kvalitetno zastupati njihove interese u Izvršnom odboru ECA-e. Kao članica Izvršnog odbora mogu utjecati na zaštitu relativno manjih klubova te se boriti za njihove interese.

Puno se u zadnje vrijeme govori baš o promjenama formata europskih klupskih natjecanja, a tu često dolazi do razilaženja interesa najbogatijih i najjačih klubova s jedne te onih slabijih i siromašnijih s druge strane.

Nogomet gledam kao biznis

Gdje je tu Dinamo?

- Dinamo jest relativno mali klub u europskim okvirima, ali sama činjenica da je svjetski rekorder po broju igrača u finalu SP-a koji su prošli kroz naš sustav, sugerira kako i manji klubovi mogu dati veliki doprinos europskom i svjetskom nogometu. Poanta ECA-e jest da brani interese i velikih i malih. Svačiji glas se mora čuti. Naš je zadatak da sukreiramo nogometnu politiku na način da branimo interese manjih klubova u budućim formatima natjecanja. Naprimjer, borit ćemo se da u Europsku ligu i Drugu Europsku ligu ubuduće ulazi manje klubova iz top saveza, a da više mjesta dobiju savezi poput Hrvatske, Grčke, Škotske, Švicarske... Dakle, neki srednje rangirani savezi u europskom nogometu. Zadatak nam je također boriti se i za financijski dio koji će pomoći manjim klubovima da se održe i rastu, jer dosta klubova poput nas živi upravo od europskih natjecanja i transfera.

Zagreb, 280519. 
Stadion Maksimir.
Razgovor s Dinamovom upravom, Vlatka Peras, Amra Peternel i Kresimir Antolic
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
/ Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
Amra Peternel

Amra Peternel u Dinamu je već dugo, za nju je u nogometu sve manje tajni.

- Prva stvar koju sam naučila kad sam počela raditi u Dinamu bila je pravilo zaleđa, jer sam shvatila da si faca ako kao žena to uspiješ objasniti. Šalu na stranu, nogomet kao biznis razumijem u svim njegovim segmentima, jer u Dinamu sam već 16 godina, od čega sam tri godine članica Uprave. Ne mogu se pohvaliti da sam stručnjak u odabiru igrača, za taj segment sportske politike zadužena je struka, najviše naš savjetnik Zdravko Mamić koji je, uostalom, i glavni tvorac ovog modernog stroja kakav je Dinamo danas a čiju nadogradnju mi danas provodimo.

Dvije žene u Upravi

Htjela bi, dodaje, da njezin put motivira i druge žene na rad i karijeru u nogometu.

- Na upravljačkim pozicijama u nogometnim klubovima i organizacijama jako je malo žena, i u Hrvatskoj i u svijetu. GNK Dinamo je jedan od modernijih klubova po tom pitanju, jer kod nas su u tročlanoj Upravi dvije žene. U HNS-u također ima uspješnih i vrijednih žena. Naravno da bih voljela motivirati više žena za rad u nogometu, jer to je vrlo zanimljiv i ozbiljan biznis koji zahtijeva puno odricanja, ponekad je tu malo više stresa, neizvjesnosti i emocija, no pruža mogućnost stvaranja novih relacija u korist Dinama i općenito hrvatskog nogometa.

Linker
27. travanj 2024 11:36