Ante Rebić, Borna Sosa i Marko Rog

 PROFIMEDIA
VRUĆA NOGOMETNA TEMA

Čovjek iza velikog skandala: Tko je ‘balkanski Raiola‘, moćnik koji vodi karijere poznatih Hrvata

Prvi veći novac zaradio je u ugostiteljstvu, a svojevremeno je držao gotovo cijelu srpsku reprezentaciju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2021. 22:22

Nakon vijesti da su financijski inspektori u Italiji po nalogu milanskog javnog tužitelja ušli u devet klubova Serie A i dva Serie B kako bi pročešljali pojedine transfere napravljene nakon 2018. godine koje je vodio agent Fali Ramadani, mnogi se pitaju tko je zapravo Abdilgafar Ramadani zvani Fali. Pogotovo što je moćan, u njegovom su portfelju bitni igrači, među njima i niz hrvatskih.

Fali Ramadani je vjerojatno jedan od petorice najjačih nogometnih menaždera u svijetu, iako nije jednakog ranga kao Mino Raiola ili Jorge Mendes, premda ga Talijani zovu Raiolom Balkana. Radi se o 52-godišnjem Albancu iz Makedonije koji je rođen u Tetovu da bi se preselio u Njemačku. Sada živi na Mallorci. Prvi veći novac zaradio je u ugostiteljstvu da bi krenuo u nogomet. Po navijačkom opredjeljenju je partizanovac, u tom klubu je bio golman, a upravo s njime je napravio velike poslove i stekao golem utjecaj u srpskom nogometu. Vlasnik je agencije LIAN Sport Group sa sjedištem u Berlinu, govori sedam-osam jezika, ali nikad se nije želio medijski eksponirati.

U suradnji s njim Partizan je radio dobre transfere koji su i Ramadaniju bili odskočna daska za još veći utjecaj. Riječ je bila o Nastasiću, Markoviću, Jovetiću, Ljajiću... Možda prijelomna točka bila je kad je uspio otvoriti vrata Fiorentine plasiravši tamo Jovetića uz pomoć Dejana Savićevića 2008. godine. Mediji su isticali da je u vrijeme izborničkog mandata Siniše Mihajlovića od deset debitanata u reprezentaciji pet bilo iz njegove agencije, a osmorice koje je vodio su od ranije imali mjesto u ekipi, dakle Ramadani je držao gotovo cijelu srpsku nacionalnu momčad. To se zbivalo 2012. i 2013. godine. U to doba pukla je i ljubav s Partizanom jer počeo je odvoditi sve mlađe igrače za sve manji novac…

Njegov je rejting samo rastao pa danas drži i ugledna imena zbog koji je vrlo vjerojatno najviše došao na udar jer napravio je transfere Miralema Pjanića iz Juventusa u Barcelonu i Federica Chiese iz Fiorentine u Juventus. Kako je poslovanje Stare dame pod istragom zbog sumnji u napuhavanje vrijednosti igrača radi knjigovodstvene prijevare, zacijelo je baš tako jedan krak tih izvida stigao i do Ramadanija.

Po medijima se mogu naći napisi o ranijim istragama oko nekih njegovih poslova u bankarskom i drugim sektorima, a što se nogometa tiče, njegove se ime spominjalo u procesima protiv nekadašnjeg čelnika Bayera iz Leverkusena Rainera Calmunda, oko poslova s 1860 Münchenom i Koblenzom, ali nikad mu ništa nezakonito nije dokazano. I tamo je priča bila slična - optužbe za preplaćene igrače. Lani je napravljen pretres Ramadanijeve kuće u Mallorci zbog optužbe na pranje novca i utaju poreza. Po nekima ovo što se sada zbiva je nastavak te priče iz Španjolske.

Prvi suradnik u LIAN-u mu je Srbin Nikola Damjanac, a imaju i brojne druge partnere tako ne zastupa izravno sve igrače koji su navedeni na Transfermarktu. Primjerice menadžer Nikole Kalinića je Tomislav Erceg, koji surađuje s Ramadanijem.

Od hrvatskih nogometaša koji su igrali ili još uvijek igraju za reprezentaciju izravno vodi Antu Rebića kojeg je doveo u Milan i Bornu Sosu, a kod njega je i Marko Rog. Nekad je imao Josipa Šimunića, kasnije Josipa Brekala koji je s njim raskinuo, a ima i manje istaknute igrače. Njegovi najpoznatiji svjetski nogometaši su Leroy Sane, Kalidou Koulibaly, Luka Jović, Marco Alonso, Sami Handanović… kao i trener Maurizio Sarri.

Je li Ramadani sad u ozbiljnijem problemu nego ikad ili nije, to će se tek vidjeti.

Linker
29. prosinac 2022 13:04