GORAN SEBELIC/CROPIX
NOVI IZAZOV

Čovjek koji je vodio i Hajduk i Dinamo i Rijeku i Osijek novi je izbornik hrvatskih nogometašica!

‘Imam četiri kćerke i dvije unuke, posjedujem sve kvalifikacije za voditi žene...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2021. 15:43

Nenad Gračan novi je izbornik ženske nogometne reprezentacije Hrvatske! Trener koji je vodio sva četiri najveća hrvatska kluba (Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeku), a koji je bio i izbornik U-21 selekcije, karijeru nastavlja u ženskom nogometu. Kad trener takvog pedigrea preuzme žensku selekciju, pa makar se radi i o reprezentaciji, onda je to ipak podosta veliko iznenađenje. Kad smo razgovarali s Gračanom, prvo nam je kazao.

"Pa, ja zaista imam sve kvalifikacije za voditi žene, imam četiri kćerke i dvije unuke, ha, ha, ha..."

Prvu utakmicu na klupi ženske reprezentacije Gračan će imati 26. studenoga protiv Litve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Najbolju žensku vrstu Hrvatske do sada je kao v.d. vodila Stella Gotal, koja je izbornica U-17 selekcije.

Bez bodova

Naše cure za sada su u četiri nastupa u kvalifikacijama ubilježile četiri poraza, nisu uspjele postići niti jedan pogodak. Poražene su od Rumunjske (0:2), Švicarske (0:5), te dva puta od Italije (0:3, 0:5). Ne djeluje perspektivno, ali objektivno, hrvatski ženski nogomet je ipak daleko od najboljih europskih reprezentacija, makar napreduje iz godine u godinu. Sada će taj napredak pokušati nadograditi iskusni trener poput Gračana, barem kad se radi o A selekciji.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

"Za mene je to jedan novi izazov. U Europi i svijetu mnogo se ulaže u ženski nogomet, a mi tu malo kaskamo. Kuća europskog nogometa je dosta ozbiljna kad se radi o ženskom nogometu. Želim da i mi u Hrvatskoj budemo ozbiljni, da s vremenom postanemo respektabilna reprezentacija, da se što više ulaže u ženski nogomet jer imamo talentirane igračice."

Ipak, pitali smo ga kako se odlučio okušati u ženskom nogometu? Čovjek koji je vodio najbolje hrvatske klubove, mladu vrstu, koji iza sebe ima veliki trenerski pedigre za kormilom žena? Ipak je neočekivano.

"Pa, vidite, mislim da će mi sa ženskom reprezentacijom biti posebno zadovoljstvo raditi, mislim da sa svojim trenerskim znanjem i iskustvom mogu pomoći. Nije mi se išlo raditi u neke klubove, opet biti pod stresom. Ovdje mogu mirnije raditi, baš me jako veseli novi posao."

Gračan nije onako s neba pao na izborničko mjesto, već je neko vrijeme bio u kontaktu s ljudima iz HNS-a, koji su ga željeli vidjeti na toj poziciji. Bio je na ženskom derbiju Splita i Osijeka, gledao je utakmice naših mladih ženskih selekcija. Kažemo mu da ga očekuje dosta posla ako Hrvatsku barem malo želi približiti najboljima. Recimo, za početak bi bilo dobro da naše cure konačno postignu pogodak u kvalifikacijama. Prva prilika je Litva, a onda četiri dana kasnije i Moldavija.

"Nismo još zabili pogodak jer nam nedostaje prava špica, kao praktički u svim našim selekcijama. Ima nekih pozicija u momčadi koje se ne mogu riješiti “preko noći”. Ali, ima dosta kvalitetnih igračica u selekcijama U-17 i U-19. Sve su to ozbiljne cure, ozbiljno se bave nogometom. Ima naših igračica koje igraju u inozemstvu. Naravno, nisu sve profesionalke, neke imaju svoj posao, pa ne mogu stalno dolaziti. Velim, imamo mi kvalitetnih cura, tako da će s njima biti užitak raditi", istaknuo je.

Pratit ću sve

Nenad Gračan je zaključio sljedeće:

"Kao što sam mušku U-21 selekciju iz treće jakosne skupine uspio dovesti do prve, tako vjerujem da ću i sa ženskom reprezentacijom napraviti pomak. Pratit ću sve vezano uz ženski nogomet, naravno, bitan je i rad u klubovima. Vjerujem da će sve to biti dobro, a bilo bi mi drago da se ženski nogomet više prati u medijima."

Linker
19. travanj 2024 21:56