Cristiano Ronaldo

 SERGEI GAPON Afp
FORBESOVA LISTA

Cristiano Ronaldo predvodi listu najplaćenijih nogometaša, u jednoj godini zaradi više od mnogih klubova

Ugledni magazin objavio je novi popis najbolje plaćenih nogometaša današnjice
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. listopad 2024. 22:36

Magazin Forbes objavio je ovih dana najnoviji popis najbolje plaćenih nogometaša, uzimajući pritom u obzir njihovu zaradu u klubovima, ali i od aktivnosti izvan nogometa, odnosno prihode od sponzora i društvenih mreža.

Najviše i dalje zarađuje Cristiano Ronaldo, 39-godišnji Portugalac koji nastupa za saudijski Al Nassr. Od nogometa u 2024. godini ima prihod od 220 milijuna dolara, dok izvan terena namakne dodatnih 65 milijuna dolara. Ukupno je Ronaldo vodeći s 285 milijuna dolara godišnje zarade.

Najpopularniji sportaš na svijetu ima preko 900 milijuna pratitelja na Facebooku, Instagramu i X-u, a nedavno je pokrenuo i vlastiti YouTube kanal. Osim toga, ima i brojne sponzorske ugovore, a u njegovom vlasništvu su i hoteli, mirisi, linija donjeg rublja...

Drugi je na Forbesovom popisu Lionel Messi (37), koji nastupa za Inter Miami u američkom MLS-u. Argentinac ima godišnji prihod od 135 milijuna dolara, od toga od nogometa dobije 60 milijuna, a od izvanterenskih aktivnosti 75 milijuna. Na Instagramu ga prati pola milijarde ljudi...

Iako već godinu dana zbog ozljede nije zaigrao nogomet, treći najplaćeniji nogometaš današnjice je Brazilac Neymar (32) sa 110 milijuna dolara prihoda. Član je saudijskog Al Hilala s kojim ima ugovor na 80 milijuna dolara godišnje, dok mu ostali prihodi donose 30 milijuna dolara. Na Instagramu ima 225 milijuna pratitelja.

I Karim Benzema (35) igra u Saudijskoj Arabiji, član je Al Ittihada gdje mu je godišnja plaća 100 milijuna dolara, a izvan terena zarađuje dodatnih četiri milijuna.

Kylian Mbappé (25) je jedini na ovom popisu koji je ljetos promijenio klub, iz Paris Saint-Germaina je bez odštete prešao u Real Madrid. Od nogometa prihoduje 70 milijuna dolara, a iz ostalih prihoda 20 dolazi mu 20 milijuna. Od PSG-a i dalje potražuje 60 milijuna dolara neisplaćenih plaća, a spor će se rješavati na sudu.

Erling Haaland (24) neumorno zabija golove za Manchester City koji to honorira s 46 milijuna dolara godišnje, a Norvežanin izvan terena zarađuje dodatnih 14 milijuna dolara.

Brazilac Vinicius Junior (24) od nogometa u Real Madridu zarađuje 40 milijuna dolara godišnje, dok mu iz ostalih izvora stiže dodatnih 15 milijuna dolara. Jedino je novo ime u Top 10 najplaćenijih ove godine.

Na osmom mjestu je napadač Liverpoola Mohamed Salah (32) koji na Anfieldu ima ugovor od 35 milijuna dolara godišnje, a dodatne aktivnosti donose mu još 18 milijuna.

Iza Salaha slijedi njegov bivši suigrač iz Liverpoola Sadio Mane (32) koji u saudijskom Al Nassru zarađuje 48 milijuna dolara godišnje, dok mu izvan terena ‘kapne‘ još četiri milijuna. Od svojih prihoda izdvaja novac pomažući siromašnim ljudima u svojoj domovini Senegalu.

Deseti najplaćeniji nogometaš u 2024. je Kevin De Bruyne, 33-godišnji belgijski veznjak pod ugovorom s Manchester Cityjem. Na Etihadu godišnje prihoduje 35 milijuna dolara, a dodatne marketinške aktivnosti osiguravaju mu još četiri milijuna dolara...

Linker
22. listopad 2024 08:39