EURO KVALIFIKACIJE

Crna Gora i BiH osigurali dodatne kvalifikacije, rutinirani Španjolci i Nijemci

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. listopad 2011. 23:14

Nogometaši Armenije i dalje sanjaju san o nastupu na Europskom prvenstvu. Produljili su ga domaćom 4-1 pobjedom nad Makedonijom u srazu najizjednačenije, B-skupine eurokvalifikacija.

U Jerevanu je momčad mladog izbornika Vardana Minasjana (37) došla do pete pobjede u devetom nastupu (uz samo dva poraza) te podigla gol-razliku na impresivnih 13 golova plusa. Imaju sada Armenci 17 bodova kao i trenutačno drugoplasirani Rusi s utakmicom manje. Oni imaju gol-razliku od šest golova plusa. Utakmicu manje od Armenaca također imaju treća Irska (15 bodova) i četvrta Slovačka (14). Niti u jednoj drugoj skupini četiri reprezentacije ne konkuriraju za prvo mjesto.

U posljednjemu, desetom kolu, Armenci će u utorak gostovati kod Iraca na dablinskom Aviva Stadionu.

Makedonce su Armenci deklasirali pogocima naturaliziranog Brazilca Pizzellija, najboljeg ograča (iz Šahtara) Henrika Mhitarjana, Gevorga Gazarjana i Artura Sarkisova. Na 3-1 za Makedonce, koji su od 53. minute (tada 2-0 za domaće) igrali s igračem manje zbog isključenja Sumulikoskog, smanjio je Vanče Šikov.

Armenci se junački bore za svoj prvi nastup na Euru. Za slučaj da im to na kraju uspije, predsjednik saveza Ruben Ajrapetjan obećao im je raspodijeliti tri milijuna eura nagrade.

Negativnu su seriju u A-skupini prekinuli Austrijanci, koji su kod Azerbajdžana slavili pobjedu identičnim rezultatom (4-1).

Povratnik u momčad Andreas Ivanshitz zabio je vodeći gol za Austrijance, nakon čega je njihov najbolji strijelac, centarfor Twentea Marc Janko, vezao dva. Nakon što je momčad Bertija Vogtsa smanjila na 3-1 preko Vuqara Nadirova, konačan je rezultat postavio Zlatko Junuzović.

Domaći su od 27. minute igrali s igračem manje. Isključen je Yunisoglu.

Pod privremenim izbornikom Willibaldom Ruttensteinerom Austrija je okončala seriju od šest utakmica bez pobjede, koja je prošlog mjeseca posla koštala sad već bivšeg izbornika Didija Constantinija.

Drugo mjesto u E-skupini osigurali su Šveđani pobjedom kod Finske u Helsinkiju 2-1. Nizozemskoj treba bod u današnjoj utakmici protiv Moldavije da bi osigurala prvo mjesto, što znači da su Šveđani izvjesni sudionici razigravanja za nastup u Poljskoj i Ukrajini.

Šveđani su u Helsinkiju poveli 2-0 golovima Sunderlandova veznjaka Sebastiana Larssona, koji je inače najbolji asistent kvalifikacija sa šest dodavanja za golove suigrača, u osmoj i Blackburnova braniča Martina Olssona u 52. minuti. Joona Toivio utješni je pogodak zabio 20-ak minuta prije kraja utakmice.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Zenici svladala Luksemburg sa visokih 5-0 i na taj način osigurala plasman u dodatne kvalifikacije za Euro 2012.

Izabranici Safeta Sušića su opravdali epitet favorita i slavili očekivanu pobjedu po vrlo teškom terenu Bilinog Polja. Prije utakmice je selektor Sušić najavljivao da priželjkuje već nakon prvog poluvremena aktivan rezultat koji bi igračima donio mir u drugom dijelu i to se i ostvarilo.

Samo dvanaest minuta igre je trebalo domaćima da zatresu mrežu gostiju. Mensur Mujdža je sjajno ubacio sa desne strane, a Edin Džeko glavom zatresao mrežu za veliko slavlje prepunog stadiona.

Tri minute kasnije Ibišević je izborio slobodan udarac na nekih 25 metara od gola Jouberta, a Zvjezdan Misimović je sjajnim udarcem iz slobodnog udarca već tada potvrdio pobjedu domaće reprezentacije. Kasnije je bilo pitanje samo sa koliko golova razlike će gosti biti ispraćeni nazad kući.

U 22. minuti je Ibišević izborio penal, a Zvjezdan Misimović je 20. golom u reprezentativnom dresu povisio rezultat na 3-0. Najljepšu akciju na utakmici Sušićevi su igrači odigrali u 36. minuti kada je Lulić sjajno probio lijevu stranu i ubacio za Miralema Pjanića koji volejom pogađa za 4-0.

Na samom početku drugog poluvremena utakmice Haris Medunjanin je povisio rezultat na 5-0. Nakon petog gola Safet Sušić je izvršio sve tri izmjene kako bi odmorio neke igrače za ključni duel protiv Francuza u utorak. Iz igre je izveo Rahimića, Medunjanina i Lulića, a na teren je poslao Zahirovića, Ibričića i Maletića.

Nakon petog gola su domaći igrači spustili loptu na zemlju i mirno priveli meč kraju. Ono što je najvažnije izabranici Safeta Sušića su odigrali utakmicu bez zarađenog žutog kartona, pa će svi igrači biti u konkurenciji za meč sa Francuskom u utorak.

Reprezentacija BiH je igrala u sastavu Begović, Mujdža, Spahić, Papac, Lulić, Pjanić, Rahimić, Medunjanin, Misimović, Ibišević i Džeko, a u nastavku su ušli Zahirović, Ibričić i Maletić.

Rumunjska i Bjelorusija podijelili su bodove odigravši 2-2, a u trećoj utakmici je Francuska u Parizu rutinski savladala Albaniju sa 3-0.

Uprkos velikim problemima zbog ozljeda, Francuzi su ipak opravdali ulogu favorita i savladali Albance sa 3-0. Florent Malouda je u 11. minuti zabio prvi gol za Francuze, a u 38. minuti napadač Marseillea Loic Remy povisuje na 2-0.

U 67. minuti je rezervista Anthony Revelliere postavio konačnih 3-0 za izabranike Laurenta Blanca koji su kolo prije kraja zadržali prvo mjesto na ljestvici sa bodom prednosti u odnosu a BiH koja u utorak dolazi u Pariz.

U utakmici koja nakon pobjede Bosne i Hercegovine nije imala nikakav rezultatski značaj Rumunjska i Bjelorusija su odigrale neriješeno 2-2. Domaći su dva puta vodili golovima Adriana Mutua u 19. i 51. minuti, ali su se gosti golovima Kornilenka u 45. i Draguna u 82. minuti uspjeli vratiti.

Tri reprezentacije sa savršenom statistikom u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine su i dalje Španjolska, Njemačka i Nizozemska...

Razlika je samo u tome što su Njemačka i Nizozemska pobijedili devet, a Španjolska sedam puta. Nijemci i Španjolci su ovog petka slavili u Turskoj (3-1), odnosno Češkoj (2-0), dok je Nizozemska bila neočekivano milostiva prema Moldaviji koju su pobijedili na svom travnjaku 1-0.

No, te tri reprezentacije su toliko moćne u ovom trenutku u europskom nogometu da mogu dozvoliti i sasvim prosječne predstave za lake pobjede.

Njemačka je u Istanbulu igrala na kontre i na kraju Hiddinkove izabranike slomila s 3-1. Mario Gomez i Thomas Müller su u 35. i 66. minuti sjajno reagirali i okrunili polukontre pogocima, a Turcima je stvarno malo značilo što su imali veći posjed lopte i konstantno "pleli" mrežu oko Manuela Neuera. Na kraju su samo radovali u 79. minuti kada je Balta pogodio njemačku mrežu, ali se to ispostavio samo kao počasni pogodak.

Španjolska je u Pragu pobijedila Češku 2-0, a sve je bilo gotovo nakon samo dvadesetak minuta. Zabili su Mata u 7. i Xabi Alonso u 23. minuti. Nemoćna Češka je bila posve inferiorna svjetskom i europskom prvaku. Sijevnula je s njihove strane tek poneka kontra, a priča je po njih praktički završila u 70. minuti kada je Hübschman dobio crveni karton. Otad pa do kraja češki nogometaši se praktički nisu sastali s loptom.

Nijemci i Španjolci su ranije osigurali plasman na Euro, a u petak je to učinila Nizozemska. S 1-0 su pobijedili Moldaviju, a jedini je strijelac bio Klaas-Jan Huntelaar koji je ujedno zabio već 11 pogodak u kvalifikacijama (u sedam utakmica). Najbolji je strijelac eurokvalifikacija.

Iznimno zanimljiva je skupina C u kojoj je Italija već ranije osigurala prvo mjesto. No, traje borba za drugo mjesto, a u petak je "kiksala" Srbija, ako se tako može okarakterizirati rezultat 1-1 u Beogradu protiv Italije. Na tom ogledu je već u 1. minuti za Italiju zabio Marchisio, igrač Juventusa, koji je prije samo šest dana zabio dva pogotka u derbiju Serije A Juventusa i Milana (2-0).

No, taj remi je iskoristila Estonija koja je pobijedila Sjevernu Irsku u gostima 2-1, te sada Estonija na drugom mjestu ima bod više od Srbije. Vasiljev je zabio oba pogotka za Estoniju, no ta je reprezentacija svoje odradila u kvalifikacijama. Oni sada moraju čekati rezultat utakmice Slovenije i Srbije u utorak. Svaki rezultat osim pobjede Srbije Estonce ostavlja na mjestu do Italije, ali treba reći da Slovencima, pak, taj susret nema nikakvog pravog rezultatskog značaja.

Engleska se nogometna reprezentacija od kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2012. godina rastala remijem u Podgorici protiv Crne Gore. Završilo je 2-2.

U dvoboju G skupine eurokvalifikacija momčad Fabija Capella stvorila 2-0 prednost nakon 30 minuta igre. Ashley Young zabio je u 11., a Darren Bent u 31. minuti.

Elsad Zverotić, branič švicarskih Young Boysa, smanjio je na 2-1 u posljednjoj minuti prvog poluvremena (na asistenciju Beqiraja, koji je igrao do 64. minute), da bi centarfor Rayo Vallecana Andrija Delibašić u prvoj minuti sudačke nadoknade drugog poluvremena poravnao na konačnih 2-2 pri izborničkom debiju Branka Brnovića.

Remi je Crnogorcima omogućio Wayne Rooney, koji je u 73. minuti dobio izravan crveni karton zbog namjernog udaranja domaćeg braniča Miodraga Džudovića nakon što je izgubio loptu.

Remijem su Englezi i formalno potvrdili plasman na Euro prvim mjestom u skupini.

Drugo je mjesto i dodatne kvalifikacije osigurala Crna Gora, i to zahvaljujući porazu Švicaraca u Swanseaju kod Walesa od 2-0.

Utakmica koju će Danska i Portugal u utorak odigrati na kopenhagenskom Parkenu odlučit će pobjednika skupine H i izravnog kvalifikanta na Europsko nogometno prvenstvo sljedeće godine.

Nakon dviju sigurnih pobjeda u petak dvije momčadi i dalje su izjednačene na vrhu ljestvice sa 16 bodova. Remijem u utorak profitirali bi Portugalci, s obzirom da su najveće rivale na svom travnjaku nadigrali 3-1.

Sastav Paula Benta u petak je u Portu nadigrao Islanđane 5-3 nakon što je vodio 3-0 i 5-2. Cristiano Ronaldo odigrao je cijelu utakmicu i nije zabio niti jedan gol. Dva je postigao Nani.

Danska je do pobjede došla pobijedivši na gostovanju Cipar 4-1.

Kvalifikacije za Euro 2012., 9. kolo:

Skupina A:

Azerbajdžan - Austrija 1-4 (Nadirov 73 / Ivaschitz 34, Janko 52, 62, Junuzović 90+1)

Turska - Njemačka 1-3 (Balta 79 / Gomez 35, Müller 66, Schweinsteiger 86-11m)

Belgija - Kazahstan 4-1 (Simons 40-11m, Hazard 43, Kompany 49, Ogunjimi 84 / Nurdauletov 86-11m)

Redoslijed: 1. Njemačka 27, 2. Belgija 15, 3. Turska 14, , 4. Austrija 11, 5. Azerbajdžan 7, 6. Kazahstan 3.

Skupina B:

Armenija - Makedonija 4-1 (Pizzelli 28, Mhitarjan 34, Gazarjan 69, Sarkisov 90+1 / Šikov 86)

Slovačka - Rusija 0-1 (Džagoev 71)

Andora - Irska (kasnije)

Redoslijed: 1. Rusija 20, 2. Armenija 17, 3. Irska 15 (-1), 4. Slovačka 14, 5. Makedonija 7, 6. Andora 0 (-1).

Skupina C:

Srbija - Italija 1-1 (Ivanović 26/ Marchisio 1)

Sjeverna Irska - Estonija 1-2 (Davis 22 / Vasiljev 77-11m, 84)

Redoslijed: 1. Italija 25 (-1), 2. Estonija 16, 3. Srbija 15 (-1), 4. Slovenija 11 (-1), 5. Sjeverna Irska 9 (-1), 6. Farski otoci 4.

Skupina D:

BiH - Luksemburg 5-0

Rumunjska - Bjelorusija 2-2

Francuska - Albanija 3-0

Redoslijed: 1. Francuska 20, 2. BiH 19, 3. Rumunjska 13, 4. Bjelorusija 13, 5. Albanija 8, 6. Luksemburg 4.

Skupina E:

Finska - Švedska 1-2 (Toivio 3 / Larsson 8, Olsson 52)

Nizozemska - Moldavija 1-0 (Huntelaar 40)

Redoslijed: 1. Nizozemska 27, 2. Švedska 21, 3. Mađarska 18, 4. Finska 9, 5. Moldavija 6, 6. San Marino 0.

Skupina H:

Cipar - Danska 1-4 (Avraam 45+1 / Jacobsen 7, Rommedahl 11, 22, Krohn-Dehli 20)

Portugal - Island 5-3 (Nani 13, 21, Helder Postiga 45, Moutinho 81, Eliseu 87 / Jonasson 48, 68, Sigurdsson 90-11m)

Redoslijed: 1. Portugal 16, 2. Danska 16, 3. Norveška 13, 4. Island 4 (+1), 5. Cipar 2.

Skupina I:

Češka - Španjolska 0-2 (Mata 7, Xabi Alonso 23)

Redoslijed: 1. Španjolska 21, 2. Češka 10, 3. Škotska 8 (-1), 4. Litva 5, 5. Lihtenštajn 4.

Linker
18. rujan 2024 23:29