HERVIO JEAN-MARIE Kmsp Via Afp
RASVIJETLJEN SLUČAJ

Čudesan oporavak zvijezde PSG-a. Da je ozljeda bila pola centimetra dublja, ne bi mu bilo spasa

Američki The Athletic donosi detaljan pregled događaja koji su se odvijali nakon velike tragedije
Piše: SNObjavljeno: 08. srpanj 2023. 22:43

27. svibnja, nakon što je Paris Saint-Germain u subotu navečer osigurao novi naslov prvaka, mnogi su igrači počeli slaviti. Neki su zajedno otišli u Monako, gdje se sljedeći dan trebala održati Velika nagrada Formule 1, dok je zamjenski vratar Sergio Rico privatnim zrakoplovom odletio na jug Španjolske.

Rico je krenuo prema El Rociju, malenom andaluzijskom selu. Nekoliko sati kasnije dogodila se tragična nesreća zbog koje se borio za život. Zadobio je teške ozljede glave i vrata nakon što ga je zgazio konj.

image

Sergio Rico i supruga Alba Silva

INSTAGRAM

Proveo je 36 dana na intenzivnoj njezi. U komi je bio 19 dana. Njegova obitelj i prijatelji bili su sve to vrijeme uz njega i strahovali od najgoreg.

Leđna moždina nije bila oštećena, no liječnici su kasnije rekli da bi, da je ozljeda bila pola centimetra dublja, odmah preminuo.

Rico je od udarca pao u nesvijest, a prema riječima onih koji su bili s njim, prošlo je više od pola sata prije nego što je stigla hitna pomoć. Dok je Rico ležao na tlu, dvije slučajne prolaznice koje su bile medicinske sestre pomogle su u pružanju prve pomoći.

image
ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/ddp Usa/profimedia

Donesena je odluka da se Rico helikopterom prebaci u Sevillu, u bolnicu Virgen del Rocio, gdje je stigao pod sedativima. To se već smatralo napretkom - jer kad je policija tek bila stigla, pretpostavili su da je Rico mrtav.

image

Sergio Ramos

ALAIN JOCARD Afp

Njegova obitelj, bliski prijatelji i agenti počeli su pristizati u bolnicu u ranim poslijepodnevnim satima. Mnogi od njegovih suigrača iz PSG-a također su zvali obitelj zabrinuti zbog onoga što čuju, uključujući Sergija Ramosa, koji je porijeklom iz Seville.

Kylian Mbappe posvetio je nagradu za najboljeg igrača svom suigraču na gala večeri:

- Moje su misli usmjerene na Sergija Rica. Ima i važnijih stvari od nogometa. Svi smo uz njega.

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

U ponedjeljak ujutro bolnica je dala svoje prvo priopćenje, kratko priopćenje u kojem su izvijestili o nekolicini teških ozljeda, uključujući i traumu mozga. Na temelju savjeta medicinskog tima nisu ponuđeni daljnji detalji, a obitelj je nije htjela dati više informacija nego što je potrebno. Prva 72 sata bila su ključna i nisu htjeli donositi prebrze zaključke.

Dijagnoza se stalno mijenjala, a njegov je život još uvijek bio u opasnosti. Povrh toga dobio je i upalu pluća, i to zbog intubacije - što je čest problem u ovim slučajevima - zajedno s groznicom.

Uslijedilo je još testova i neuspjeha, ali Rico se nastavio boriti.

Sljedećih dana Rico je prošao još pretraga koje nisu pokazale veće znakove za zabrinutost. U petak tog prvog tjedna sedacija je prekinuta, groznica je nestala i činilo se da je sve blizu kraja. Bilo je to pravo malo čudo. Pa ipak, bilo je važno ostati miran i vježbati strpljenje.

image
FRANCK FIFE Afp

Vrijedi spomenuti i da je, kako su dani prolazili, pravosudna policija uzela iskaze očevidaca nesreće te je sudac odlučio da nema dokaza o kriminalu ili o bilo čemu sumnjivom, što je pomoglo umiriti njegovu obitelj.

Od posljedica udarca vratar je imao brojne komplikacije, no dr. Marin, liječnik intenzivne njege i druge stručne ruke pružile su nevjerojatnu skrb. Rico je izgubio više od 20 kg, a svaki tjedan na intenzivnoj njezi rezultirao je s približno 30% gubitka mišićnog kapaciteta. Svi napori bili su usmjereni samo na to da se Rico vrati normalnom životu.

image
MATTHIEU MIRVILLE/AFP/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/afp/profimedia

Bez neuroloških problema, igrač PSG-a postajao je sve svjesniji svoje okoline, počeo je samostalno disati te gestikulirati i reagirati na stimulacije. Počeo je raditi na disanju i istezanju s liječnikom samo četiri tjedna nakon iznimno teške nesreće.

Rico se također počeo smijati očima, čak i kada nije mogao govoriti, te je sam počeo raditi na svom oporavku, pa i u trenucima kada osoblja nije bilo.

image

Lionel Messi

FRANCK FIFE Afp

Prije nesreće, Rico je trebao produžiti ugovor na još tri sezone, plus opciju još jedne godine, do 2028.

- Možda zvuči kao klišej, ali ne postoji nijedna osoba koja loše govori o Sergiju. Malo je sramežljiv, međutim u njemu nema zlobe i svatko tko je s njim imao tri-četiri razgovora poželio ga je doći vidjeti — čak i osoba koja mu je renovirala kuću. U PSG-u su nam poslali poruku koja je glasila: cijela svlačionica ga voli - kaže Ricova obitelj za The Athletic.

image
XOSE BOUZAS/AFP/PROFIMEDIA Xose Bouzas/afp/profimedia

Nesretni se vratar nastavio oporavljati tijekom prvih nekoliko mjeseci u svom novom domu u Sevilli. Liječnici u ovoj fazi kažu kako je povratak na teren malo vjerojatan, ali nakon njegova čudesnog oporavka nitko više ništa ne može isključiti.

Linker
08. svibanj 2024 22:21