Franjo Ivanović

 Bruno Fahy/belga Press/profimedia
FRANJO IVANOVIĆ ZA SN

‘Dalić me nije gledao jer me ugrizao pauk. Čuo sam da me Mourinho hvali, a Džeko je rekao: Ma bolan...‘

‘Ragnick me zvao u Austriju, ali najveći mi je cilj iskazati se Daliću‘, kaže mladi napadač
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2024. 16:28

Franjo Ivanović rođen je 1. listopada 2003. godine. U nedjelju je zabio prvi gol za Royale Union Saint-Gilloise čime je sam sebi podario lijep poklon za rođendan.

- Odličan je to poklon. Imao sam dobar start u belgijsku ligu, sretan sam zbog toga. Izvrsno smo odigrali i napokon sam zabio prvi pogodak za novi klub - kazao nam je raspoloženi Franjo u intervjuu za SN, nakon što su svladali Kortrijk 3:0, a uoči dolaska Bodo/Glimta u Europskoj ligi.

Što ste si zaželjeli za rođendan?

- Ništa specijalno. Skoro svake godine dobijem neki neočekivano dobar dar, često me netko ugodno iznenadi. Istodobno, moram reći, jako sam loš u davanju poklona pa ne bih ni smio govoriti da imam neku želju. Najljepši poklon koji sam dobio bio je potpisani dres Luke Dončića. Donio mi ga je bratić za 18. rođendan. Ha, za 18. je moralo biti nešto što će me oduševiti, a 21. nije bio tako poseban - sa smiješkom je komentirao Franjo.

Razveselila ga je i - policija. Nađene su mu ukradene torbe.

- Netko mi je u garaži razbio staklo na automobilu protekle subote i ukrao dvije torbe koja sam imao u njemu. Nisam ih izvadio još iz Rijeke, budući da boravim u hotelu i tek tražim stan. I nevjerojatno, u ponedjeljak su me zvali da sam imao sreću u nesreći, da su nađene ostavljene u garaži. Nije mi jasno što se dogodilo, jesu li se lopovi uplašili alarma ili kamera?

O Ivanovićevim igrama puno je komplimenata napisano otkako nosi dres belgijskog kluba. Bilo je šansi i vratnica, stigao je i pogodak...

- Prvi dojam iz Belgije je jako dobar. Lijepo su me primili suigrači i treneri, s te strane je sve u redu. Što se tiče sportskog dijela, također je odlično. Uklopio sam se u igru, imam povjerenje trenera Sebastiena Pocognolija, odmah me stavio u prvi plan. Mislim da sam dobro igrao. Stigao je i pogodak, nadam se da ću tako nastaviti.

image

Franjo Ivanović

Belga/Ddp Usa/Profimedia

Igrate jednog od dvojice napadača?

- Naša je formacija s dva napadača, startam kao desni, a tijekom utakmice se krećem svuda okolo, lijevo i desno, imam slobodu u igri.

Jeste li zadovoljni što ste izabrali baš taj klub?

- Jesam, zadovoljan sam. Jako. To je optimalna sredina za mene, korak koji nije ni preveliki niti premali, pravi put za moju karijeru i napredak.

Čuli smo da ste imali i druge ponude kad ste odlazili iz Rijeke, da je najjača bila iz Danske, ali ste se ipak opredijelili za USG zato što su vas dugo pratili i pokazali vjeru u vas.

- Da, bilo je tako. Imao sam nekoliko ponuda, i iz Bundeslige i od jednog vrhunskog kluba iz Danske, ali na kraju sam se odlučio za Union jer najbolje mi je to odgovaralo kao igraču. Malo su sada slabiji nego protekle sezone, ali igramo dobro, bit će dobro. Vidi se da smo uigrani, očekujem uspješnu sezonu.

Što trener od vas očekuje, je li vam dao neke savjete?

- Rekao je da puno očekuje od mene, da sam mlad igrač, ali zna moje kvalitete. Naglasio mi je da samo opušteno igram, da pokažem koliko vrijedim. To sam dosad i napravio.

U prvom kolu Europske lige poraženi su od Fenerbahçea u Istanbulu 1:2, a odjeknulo je da mu je Dominik Livaković obranio jedanaesterac. Pucao je u golmanov desni donji kut što je hrvatski reprezentativni vratar prozreo.

- Utakmica je bila jako dobra. Prvo poluvrijeme smo izvrsno igrali, za sebe osobno također to mogu reći. Napravili smo nekoliko šansi. Na kraju nisam, nažalost, zabio taj penal. Livaković me pročitao. Nakon utakmice smo popričali. Što je, tu je, nekad promašiš, nekad pogodiš, to je tako u nogometu, moraš ostati pozitivan.

image

Franjo Ivanović

Belga/Ddp Usa/Profimedia

Je li istina da vam je Livaković kazao kako je znao gdje ćete pucati jer vas je analizirao?

- Zezali se, rekao mi je da je pretpostavljao kako ću pucati u tu stranu u koju sam i šutirao.

Iskusniji je, ispao je lukaviji.

- Da, može se reći...

Čuli smo da su vam dali podršku i neki drugi igrači Fenerbahçea. Što su vam kazali?

- Razmijenio sam dres s Edinom Džekom, rekao mi je - ma bolan, to se puca po sredini. Šalili smo se malo na račun mojeg neiskorištenog jedanaesterca. Dušan Tadić mi je čestitao, rekao da sam dobro odigrao i da tako nastavim. Naravno da mi je velika čast što takvi igrači pozitivno pričaju o meni i hvale me.

Je li se i Fenerbahçe kad zanimao za vas?

- Nije, nego jedan klub donekle sličnog imena, ali iz druge države – nizozemski Feyenoord.

Čuli smo da je Jose Mourinho pitao “tko je taj mali?”.

- Ljudi iz mojeg kluba su mi prenijeli da me je Mourinho hvalio. Iako, ne znam što je točno rekao. Uglavnom, do mene je došlo da me pohvalio što mi također, naravno, puno znači.

Kakvi su vam klupski planovi u Europi?

- Želimo odigrati svaku utakmicu dobro pa što bude. Nemamo pritisak da moramo nešto pod svaku cijenu. Autsajderi smo protiv skoro svih ekipe kao što su Fenerbahçe, Nice, Roma... ali možemo igrati opušteno, a tada smo najopasniji. Dakle, nismo odradili koliko bodova mora biti na kontu. S Bodo/Glimtom idemo po pobjedu.

Jeste li si postavili osobne ciljeve koliko želite zabiti ove sezone?

- Postavljam si takve ciljeve, ali o tome ne govorim javno. Ne kažem to nikome, ni prijateljima. Držim za sebe. No, to mi je motivacija. Kad govorimo o klupskim ambicijama želimo naslov prvaka. Protekle sezone bili su jako blizu osvajanjem drugog mjesta, a nadam se da će ove sezone to biti - to. Malo smo lošije krenuli, moramo ući u top 6 kako bismo igrali play-off za prvaka.

image

Franjo Ivanović i vratar Anthony Moris

Bruno Fahy/zuma Press/profimedia

USG je u posljednjih nekoliko godina ponovno u vrhu, a prije toga ga jako dugo nije bilo.

- To je klub s puno tradicije, osnovan je 1897. godine, osvojili su 11 naslova prvaka Belgije do 1935. godine te dva puta Kup, sada treći ove 2024. godine, imali velike međunarodne pobjede. Stadion je dosta star, nalazi se na jugu Bruxellesa blizu stadiona Anderlechta. Imamo velik broj navijača. Prije pet godina klub se vratio u prvu ligu, no stabilan je, što se vidi po rezultatima. Traže zemljište za gradnju novog stadiona što je u Bruxellesu jako teško. Kamp su napravili na pola sata od prijestolnice, nedaleko od Antwerpena, zato sam se i smjestio u Antwerpenu u hotelu i tamo tražim stan. Nisam često u Bruxellesu. Imam dvadeset minuta do kampa, dok su u Bruxellesu velike gužve.

Čitamo da vas je zvao Ralf Rangnick, želi da igrate za austrijsku reprezentaciju.

- Je, da, prije nekog vremena me nazvao i kazao da me želi u austrijskoj reprezentaciji. Velika mi je čast što me takav trener zove i nudi da budem dio njegove momčadi, ali rekao sam mu da igram za Hrvatsku, da to ne želim promijeniti jer želim igrati za Hrvatsku, da je to moja jedina odluka, i tako će i ostati.

Sada ste u mladoj vrsti, jednom ste bili na pretpozivu Zlatka Dalića, čak se govorilo da ćete biti pozvani, izbornik vas je gledao...

- Puno se toga tada dogodilo, izbornik je stigao na Rujevicu pogledati utakmicu, a ja nisam mogao igrati zato što me ugrizao pauk.

Gdje je taj pauk bio?

- Ne znam gdje je bio, da mi ga je sad naći vratio bih mu sve... - smije se Franjo i objašnjava što se dogodilo.

- Nije mi poznato gdje me ugrizao, nisam ni osjetio, ali vidio sam posljedicu. Prvo je izgledalo kao da me ugrizao komarac, malo me svrbjelo, ali za dan-dva je jako nateklo, dobio sam temperaturu, nisam se osjećao dobro. Htio sam igrati pod svaku cijenu, međutim fizički nisam mogao. Ležao sam u krevetu...

image

Franjo Ivanović

ROBERT FAJT Cropix

U Belgiji imate novu šansu da se dokažete Daliću.

- To mi je najveći cilj.

Mlada vrsta igra ovaj mjesec s Andorom i Grčkom, poraženi ste od Portugala.

- Nismo odigrali s Portugalom kako možemo. Novi izbornik Ivica Olić i stožer nisu imali dovoljno vremena napraviti što žele. Brzo su došle dvije utakmice. Nadam se da ćemo sada demonstrirati bolju igru... Farske Otoke moraš pobijediti, s Portugalom smo se dobro borili, ali on ima individualno igrače koji već sada vrijede po 10-15 milijuna eura. Protiv takvih reprezentacija teško je igrati. Treba dobiti Andoru i Grčku, cilj nam je da se kvalificiramo na Euro.

Kako gledate na svoju igru, gdje vidite prostor za napredak?

- Napredujem dosta, pogotovo otkako sam u Belgiji. Igram opušteno, sa svojim instinktom, to mi iznimno odgovara. Imam mjesta za iskorak u ključnim trenucima kad treba odigrati zadnji pas, zabiti gol, donijeti pravu odluku u kaznenom prostoru. Radim na tome. Svaki dan ostajem nakon treninga dodatno vježbati završnicu. Mi igrači razgovaramo puno međusobno tko se gdje i kako kreće. Nadam se da će biti bolje, da će biti sve više golova i asistencija.

Linker
04. listopad 2024 23:33