Zlatko Dalić
 ANTE CIZMIC/CROPIX
‘TO JE VELIKI STRES‘

Dalić otkrio što ga muči uoči velike utakmice: ‘Nemamo još dovoljno kvalitetnih rješenja...‘

Uoči posljednjeg treninga hrvatske reprezentacije u Švicarskoj održana je presica Vatrenih.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. listopad 2020. 19:51

Izbornik Zlatko Dalić i veznjak Milan Badelj izašli su pred novinare na press konferenciji na Kybunpark stadionu u St. Gallenu, uoči treninga Vatrenih.

- Covid-19 je realnost s kojom moramo živjeti. Moramo ići dalje i nositi se s time kako možemo i znamo. Ne treba biti nikakav strah - prokomentirao je Dalić činjenicu da Švicarska ima zaraženog Shaqirija.

- Utakmica će biti dobar test za našu ekipu, pogotovo za igrače koji imaju manju minutažu u reprezentaciji. Zamislili smo da damo šansu onima koji nisu puno igrali, a nameću se u klubovima i zaslužili su priliku. Ali ne mislim da je nevažna, štoviše jako je važna i trebamo dati sve od sebe da dobro odigramo i pripremimo se za ono što nas čeka u dva susreta Lige nacija. Pred nama je težak protivnik, respektiramo njegovu snagu, morat ćemo biti puno bolji nego u Portugalu da bismo izvukli dobar rezultat.

Koliko je teško ubaciti mlađe igrače u momčad, pitao je Dalića švicarski novinar.

- Nakon Svjetskog prvenstva bili smo prisiljeni na smjenu generacija koju smo koliko-toliko proveli tijekom kvalifikacija za Euro. Nemamo toliko veliki izbor kvalitetnih rješenja da bismo si dopustili luksuz da otpisujemo igrače tako da smo još uvijek u miksu starijih i mlađih koji dolaze. Mladi su sigurno kvalitetni, međutim tek će pokazati svoje prave stvari. Nije ovo lagano vrijeme za nas jer moramo napraviti smjenu generacija, a sami smo sebi postavili letvicu jako visoko s drugim mjestom u Rusiji. Stalno se očekuje maksimalan rezultat. To nije naša realnost i moramo sve učiniti u ovih nekoliko mjeseci do kvalifikacija za SP i Eura da složimo dobru momčad koja će biti konkurentna drugim ekipama.

image
FRANCK FIFE

Rakitić kaže da je vrlo bitno za momčad što je Luka Modrić i dalje u reprezentaciji.

- Rekao sam da mi je žao što je Rakitić napustio reprezentaciju, ali to je njegova odluka i ne trebamo je preispitivati niti ponovno o tome diskutirati. Sreća što je ostao Luka Modrić koji je jako važan u reprezentaciji, on je kapetan i sigurno će mlađi igrači koji dolaze uz njega napredovati i biti bolji. Velika je stvar za hrvatsku reprezentaciju što Modrić još uvijek ima volje, energije i elana igrati iako ima 35 godina. On je moja desna ruka i lider momčadi.

Kazao je ponešto i o Vladimiru Petkoviću, izborniku Švicarske.

- Upoznali smo se kad sam postao izbornik. Moj veliki respekt prema njemu i njegovim rezultatima. Na težak način se probijao kroz život i karijeru, radi sjajne rezultate sa Švicarskom, bio je trener u Laziju. Čujemo se, ovu smo utakmicu i dogovori preko naše komunikacije. On je veliki čovjek. Imao sam čast da budemo zajedno osobe godine 2018. u Bosni i Hercegovini jer obojica smo rođeni tamo

Badelj je također odgovorio na pitanje boie li se utakmice protiv ekipe koja ima zaraženog igrača Shaqirija.

- Koronavirus je dio naše realnosti, dio sadašnjosti s kojim moramo živjeti dok se ne nađe cjepivo. Razmišljamo o njoj, ali ne pridajemo joj preveliku važnost u vezi ove utakmice. Želimo mu da što prije ozdravi.

Genou je također poharao koronavirus...

- Virus nam je ušao u ekipu. Veliki je broj zaraženih, moja je sreća što sam ostao negativan, na kraju sam uz pomoć našeg veleposlanstva dobio dozvolu da se priključim reprezentaciji zbog čega sam izuzetno sretan.

image
FRANCK FIFE

Švicarska je blizu svjetskog vrha. To je zahtjevan test?

- Svi je izrazito poštujemo. Uvijek je čvrsta, kompaktna, organizirana, što govore i naša iskustva s njima. U zadnje dvije-tri godine prolazi kroz fazu promjene ekipe što se događa i nama. Očekujem tešku utakmicu. I oni će izvesti neki šareni sastav. To pogađa obje reprezentacije. Dobra je stvar što će biti prilike da svi pokažu koliko vrijede. To nas očekuje i u studenom, možda je to uvod u neku novu praksu. Naša mladost čini mi se perspektivnaa i potencijalno jako uspješna generacija. Prednost im je što imaju mogućnost stasati uz starije, kao što sam i ja uz Luku Modrića, Niku Kranjčara i sve ostale velike igrače.

Na čemu možemo graditi optimizam u Ligi nacija u odnosu na rujan?

- Igrači su se vratili ili se vraćaju u formu. To je prva prednost. Druga je da si već dobio šamar i ući ćeš puno ozbiljnije i koncentriranije nego u te utakmice. Treća je stvar što je naša obaveza da napravimo sve što je moguće da ostanemo u TOP 10 i eltinoj skupini Lige nacija. Motiva ne nedostaje i vjerujem da ćemo kao i nebrojeno puta dokazati da vrijedimo.

Povratak publike?

- Velika je to stvar na nogomet, a samim time napokon igramo u Zagrebu pred publikom, veselimo se tome - zaključio je Badelj.

Linker
26. travanj 2024 08:31