MIRKO FERLIN Cropix
KVALIFIKACIJE ZA SP

Dan D za ‘mini Vatrene‘, žele osigurati play-off: ‘Kakav bod, kakve kalkulacije, nema od toga ništa‘

Utakmicom protiv Slovačke u kojoj joj treba bod, hrvatska futsal reprezentacija završit će kvalifikacije
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 20. prosinac 2023. 06:20

Hrvatska futsal reprezentacije završit će kvalifikacije u Elitnoj rundi za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu, danas s početkom u 18.30 sati dvobojom protiv Slovačke. Hrvatski reprezentativci nakon visoke pobjede od 4:0 u prošlom kolu protiv Njemačke, odradili su regeneraciju i analizu Slovaka u Slavonskom Brodu, zatim su se preko od Zagreba do Beča uputili avionom, potom su se dva i pol sata vozili autobusom do Levica.

Francuzi su u prošlom kolu ugasili bilo kakvu nadu slovačkom izborniku Marianu Berkyju da se može dokopati drugog mjesta u skupini i eventualne borbe za play-off doigravanja, razmontirali su ih 7:1. No, to ne znači da će nam se Martin Doša i ekipa sklanjati na terenu, sigurno da ih boli poraz u Puli od 4:0, a drugi motiv je i koeficijent koji će puno diktirati ždrijeb za Europsko prvenstvo, jer se svaka pobjeda boduje.

Hrvatska je odlično odradila kvalifikacijski ciklus u Glavnoj rundi, dogodio se pad u dva susreta protiv Francuza zbog kojih nismo direktno otišli na Svjetsko prvenstvo. No vidi se da reprezentacija raste iz utakmice u utakmicu, publika je to prepoznala i puni dvorane gdje god dođu naši "mini vatreni". Pored toga vidi se tu i ozbiljnost, naime, u neka prošla vremena igrači bi se kao rakovi nakon završetka polusezone razletjeli po Božićno-novogodišnjim turnirima, izmišljajući razna opravdanja, glumeći ozlijede...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Međutim, ovdje se sad vidi da je to neka druga priča, svi su shvatili da je kockasti dres svetinja i da su mnogi za njega živote položili. Trenutno smo drugoplasirana momčad u skupini C, ali i drugoplasirani u krugu od četiri najbolje druge reprezentacije koje idu u dodatno razigravanje za Mundijal. Dovoljan bi nam bio bod u ovom susretu, a u nekim kombinacijama i minimalan poraz. No, hrvatski izbornik ne želi čuti za to.

- Idemo na pobjedu, kakav bod, kakve kalkulacije. Nema od toga ništa, jer postoji mogućnost da će se neke reprezentacije žaliti na oduzimanje bodova zbog naturaliziranih Brazilce i to bi nam moglo onda zakomplicirati stvari. Pored toga, želimo bolji koeficijent u kvalifikacijama za Euro - kazao nam je odmah na početku Marinko Mavrović, te otkrio neke detalje:

- S obzirom na to da imamo odlične pivote, tako i gradimo naše napade. Analiziramo protivnika na koji način brani otvaranja i donosimo zaključke. Pitanje je hoće li njihov najbolji igrač Thomaš Drahovski zaigrati jer ima ozlijeđeni bedreni mišić. On je jako važan kreacijski igrač koji radi prevagu. Ako on ne igra, Slovačka je dosta automatizirana ekipa koja igra u rotaciji 4-0 i tu se moramo paziti dijagonala.

Polusezona s dosta utakmica ostavila je traga i na naš roster, Jurlina zbog ozlijede nije u kadru, prošlu utakmicu Marinović je imao problema zbog toga se nije htjelo riskirati s njim, Postružin je otpao zbog kartona.

- Moram tu pohvaliti i ove koji su imali dosad manje minutaže poput Vukmira i Mužara, pružili su vrlo dobre partije protiv Njemačke. Što se tiče Marinovića, odradio je intenzivan trening bez problema, nije bilo negativnih reakcija na kraju. I vraća nam se u kadar za ovu utakmicu - istaknuo je Mavrović.

Nećemo štjedeti igrače zbog kartona

U ovom trenutku nekolicini igrača prijeti preskakanje play-offa zbog kartona, naravno ako sve bude po planu. Idealan scenarij bi bio kad bi do pobjede došli u Levicama bez neke velike drame i završili susret sa što manje žutih kartona, posebno ključni igrači.

- Probleme imaju Jelovčić, Perić, Kustura, Mataja, Kuraja i Primić. No, nema nikakvog doziranja igrača s kartonima. Jer već sam ranije rekao, još su u igri razne kombinacije i mi moramo isključivo gledati sebe - zaključio je Mavrović.

Linker
05. svibanj 2024 17:57