Spain's midfielder Daniel Olmo reacts after missing a penalty during the UEFA EURO 2020 semi-final football match between Italy and Spain at Wembley Stadium in London on July 6, 2021. (Photo by Andy Rain/POOL/AFP)
 AFP
STRAŠNA NAJAVA

Dani Olmo utučen, menadžer otkriva: ‘Cijena će mu eksplodirati! Moći će ga platiti samo ovih pet klubova‘

‘Mislim da može doći do najvećih visina, možda jednog dana, kao i Luka Modrić...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2021. 11:38

Nogometni život ponekad je proklet. To prokletstvo najbolje je u utorak navečer osjetio Dani Olmo. Bio je najbolji igrač La Roje u polufinalu Europskog prvenstva protiv Italije. Iako je Federico Chiesa dobio UEFA-inu nagradu za igrača utakmice Olmo je odskakao.


Da se Španjolska plasirala u finale, sigurno je da bi on bio MVP polufinala. Izbornik španjolske reprezentacije Luis Enrique ga je od prve minute gurnuo na poziciju 'lažne devetke', na njegovu omiljenu poziciju. Tu je stvarao ogromne probleme obrani Azzurra, nekoliko puta je udarcima opasno ugrozio Donnarummu, jednom mu je sjajni talijanski vratar 'skinuo' udarac s nekih deset metara, a konačno, upravo je Olmo asistirao Alvaru Morati za poravnanje koje je La Roju odvelo u produžetke i raspucavanje jedanaesteraca.


E, tu se vraćamo na onu priču o nogometnom prokletstvu koje ga je sustiglo. Nakon što je Unai Simon obranio udarac Locatelliju, Olmo je uzeo loptu i kao prvi Španjolac izveo jedanaesterac. Djelovao je potpuno smireno, a onda je opalio - preko grede! Primio se za glavu, nije mogao vjerojavati da je promašio. Protiv Švicarske je u raspucavanju izveo udarac na isti način, ali je pucao niže i rasparao mrežu. Ovoga puta je po nama najbolji igrač te polufinalne utakmice promašio. Obično se događa da najbolji promaše... Pa i Alvaro Morata, koji je uz njega bio među najboljima, nešto kasnije nije zabio, Donnarumma je obranio njegov udarac. Dva najveća junaka La Roje, asistent i strijelac, loše su izveli jedanaesterce.


Dva puta smo na ovom Europskom prvenstvu razgovarali s Olmom, prije i poslije utakmice Hrvatske i Španjolske. Kada smo mu prije polufinala poslali poruku, kao i uvijek, odmah se javio...


- Pustite sad polufinale, budemo pričali prije finala.


Bio je uvjeren da će Španjolska u finale. Čuli smo se i nakon polufinala s Talijanima, prvo smo mu čestitali na sjajnoj igri, ali odmah se osjetilo da je utučen nakon promašenog jedanaesterca. Nije mogao govoriti, ostavio je priču za neko drugo vrijeme, jako ga je to pogodilo. U srijedu je doputovao u Barcelonu, mir je pronašao u krugu svoje obitelji. Nije se javio čak niti svom zastupniku Andiju Bari, koji ga je doveo u Dinamo, gdje je počela njegova veličanstvena nogometna priča.


- Čuo sam se s njegovom majkom. Veli da je baš utučen, da mu nije do ničega - kazao nam je Bara.


Inače, Olmo i Morata su dio agencije Niagara Sports koju zastupa Bara. Dva španjolska, prvo junaka, pa onda tragičara, dobri su prijatelji.


- Znao sam da će Dani prvi pucati jedanaesterac ako do njih dođe. Rekao mi je da će prvi pucati. Razvio se u igrača koji ima sigurnost u sebe, tako da mu Luis Enrique apsolutno vjeruje. Nažalost, promašio je...


Ha, promašivali su i najveći igrači svijeta, Maradona, Messi, Ronaldo, Pele... Ali njemu te činjenice ne pružaju utjehu.
- To je dio odrastanja na putu prema velikom igraču, a Dani je već veliki igrač. Mislim da može doći do najvećih visina, možda jednog dana, kao i Luka Modrić, osvoji 'Zlatnu loptu'.


Zanimljivo da se španjolski izbornik Luis Enrique odlučio da u utakmicu starta bez Alvara Morate, jer on dobro poznaje talijanske nogometaše, te izvrsno surađuje s Olmom.
- Obojica, Olmo i Morata, odigrali su odličnu utakmicu, ali od heroja u devedeset minuta došli su do tuge nakon izvođenja jedanaesteraca.


Bara i njegova agencija drže da će nakon ovog Eura Olmu nevjerojatno porasti cijena, ovog trenutka po Transfermarktu vrijedi 45 milijuna eura.
- Sada će mu cijena otići u nebesa. Tko zna koliko će sada vrijediti... Bit će među pet-šest najskupljih igrača na svijetu! Sad je ostalo samo četiri-pet klubova koji ga mogu kupiti, koji si ga mogu priuštiti. Njegovu cijenu sad će moći platiti samo Manchester City, Manchester United, Real Madrid, Barcelona i PSG - zaključio je Bara.


Inače, za Olma praktički uopće neće biti odmora, jer s reprezentacijom Španjolske putuje na Olimpijske igre. Olimpijska reprezentacija Španjolske u Tokio kreće po zlatnu medalju. Kakav bi to bio samo završetak sezone za Danija Olma. I sad se sjetite onog dana kada je kao klinac došao u Dinamo iz Barcelone. Tko je mogao pretpostaviti da će danas postati jedna od glavnih igrača Španjolske, te velike nogometne zemlje koja je osvajala naslove europskih i svjetskih prvaka? Biste li tada na Olma uložili i jednu kunu? Teško...


Gledali smo polufinale Španjolska - Italija na njemačkom ARD-u. Komentator je nekoliko puta govorio o njegovoj nevjerojatnoj priči, o tome kako je iz velike Barcelone došao u Dinamo, u Hrvatsku. I svaki put je to pričao s čuđenjem. Olmo je već u Dinamu postao kompletan igrač, a sada se samo nadograđuje u istinsku zvijezdu svjetskog nogometa. Na ovom Euru je pokazao da će dugo godina biti jedan od glavnih igrača La Roje, da će u budućem razdoblju razveseljavati navijače španjolske reprezentacije.
Naravno i RB Leipziga, ali je sad veliko pitanje koliko dugo će ostati u Bundesligi. Otvorio si je vrata najvećih svjetskih klubova. Karijera mu mora biti blistava, a kada smo mi u pitanju, za nas će uvijek ostati 'naš Dani'.

Olmove utakmice na Euru

Skupina
Španjolska - Švedska 0:0
- startao u početnoj postavi, igrao do 74. minute, propustio neke prigode
Španjolska - Poljska 1:1
- ponovno je bio starter, igrao do 61. minute, ovog puta se nije posebno istaknuo
Španjolska - Slovačka 5:0
- u odlučujućuj utakmici za prolazak skupine ostao je na klupi
Osmina finala
Španjolska - Hrvatska 5:3-produžeci (3:3)
- ušao s klupe u 71. minuti, istaknuo se u produžecima s dvije asistencije za golove Morate i Oyarzabala
Četvrtfinale
Španjolska - Švicarska 3:1-11 m (1:1)
- odigrao drugo poluvrijeme, realizirao jedanaesterac u raspucavanju
Polufinale
Španjolska - Italija 2:4-11 m (1:1)
- ovog puta bio je starter, odigrao vrlo dobro 120 minuta, asistirao za gol Morate, ali nije uspio realizirati jedanaesterac u raspucavanju

Dani Olmo na Euru

5 nastupa
379 minuta
0 golova
3 asistencije
20 udaraca
194 dodavanja
149 točnih dodavanja
9 napravljenih prekršaja
6 osvojenih lopti
42,6 pretrčanih km
28,6 km/h najveća brzina

Linker
20. travanj 2024 09:59