OZAN KOSE Afp
SJAJNA UTAKMICA

Danska slavi plasman u polufinale EURA! Schick dostigao Ronalda, ali snage za veliki preokret nije bilo

Velika prednost iz prvog poluvremena ipak je bila dovoljna za konačni trijumf Danaca u Bakuu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. srpanj 2021. 19:56

ČEŠKA - DANSKA 1:2 (Schick 49' / Delaney 5', Dolberg 42')

DANSKA: Schmeichel – Christiansen (od 81. Andersen), Kjaer, Vestergaard, Stryger (od 71. Wass), Hojberg, Delaney (od 81. Jensen), Maehle – Damsgaard (od 59. Nordgaard), Dolberg (od 59. Poulsen), Braitwaite. Izbornik: Kasper Hjulmand.

ČEŠKA: Vaclik – Coufal, Čeljustka (od 64. Brabec), Kalas, Boril – Holeš (od 46. Jankto), Souček – Masopust (od 46. Krmenčik), Barak, Ševčik (od 79. Darida) – Schick (od 79. Vydra). Izbornik: Jaroslav Šilhavy.


Sve bolje igra Danska i zasluženo je u polufinalu Eura. Danski dinamit raznio je sve češke nade. Danska je izborila svoj četvrti polufinale na Eurima i sada sanjaju ponavljanje '92 kada su otišli do kraja, što je bio ujedno i jedini njihov finale dosad na Eurima. Česi nisu uspjeli. Bio je to preveliki zalogaj, a loš prvi dio bio je osnovni razlog. Realno je Danska u ovom trenutku bolji tim.

Potpuno neočekivan četvrtfinale igran je u nikome željenom dalekom Bakuu. Koliko je uspjelo ljudi stići do Azerbajdžana, uspjelo je, a daljnju računicu najbolje znaju u UEFA–i. Ako ništa, Danci se vesele da će u polufinalu igrati na 'obližnjem' Wembleyu.

Danci nisu čarobirali sa sastavom. Izbornik Hjulmand jednostavno je ponovio gradivo od utakmice s Walesom, ostavivši na klupi i uvijek standardnog Poulsena. Tim koji pobjeđuje se ne mijenja. Kod Čeha su izostali Jankto, Darida i Kaderabek, ali to se nije pokazalo kao pogodak Jaroslava Šilhavog.

Potencijalnu dosadu je odmah na startu razbio gol Delaneya koji je bio plod sudačke pogreške, ali i pogreške češke obrane. Nakon toga smo gledali dobru utakmicu, bez previše taktiziranja u kojoj su se redale prilike s obje strane. Generalno, Danci su se nakon vodstva malo povukli, ali su u kontrama bili iznimno opasni, dok su se Česi stalno vrzmali oko Schmeichela, ali nisu uspjeli opaliti 'posljednji metak' na gol danskog vratara. S češke strane prijetili su Schick, Ševčik, te dvaput Holeš, dok su na otvoreniji češki gard Danci odgovorili jurišima Damsgaarda, Braithwaitea, a u jednom od tih juriša po lijevom boku Maehle je odradio savršen posao i u suradnji s Dolbergom, baš onako kako treba i kada treba, dance dignuo na visoku prednost.

Danska je bolje stajala na terenu, čak i kada nije držala inicijativu, bilo je vidljivo što žele i čemu teže.

Česi su morali krenuti otvorenije nakon -2, nisu imali što čekati. I ta namjera je bila očita već na startu nastavka kada su priprijetili Krmenčik i Schick. Ubrzo se i isplatila odličnom akcijom Coufala i Schicka.

Danci su se koncentrirano branili i čekali priliku za svoju novu kontru, no previše su ih Česi stisnuli na njihovu polovicu, pa su morali izaći i vratiti se igri, jer su počeli gubiti konce koji su ih doveli do vodstva.

Ravnoteža je ubrzo uspostavljena, ali je ritam utakmice dosta pao, pa su izbornici mijenjali brže nego inače, a i bila je peta utakmica na turniru s čim su se mnogi već teško nosili.

Dancu su čekali kontru za 3:1 i zamalo dočekali prvo s Poulsenom, pa zatim s Maehleom, no Vaclik je bio sjajan. Česi su krenuli na sve ili ništa, sve je više bilo visokih lopti u danski kazneni prostor na Schicka i Krmenčika, a onda je Šilhavy izvadio Schicka, pa je umjesto Zanke Jorgensena koji se zagrijavao, Hjulmand ipak osvježio vezu s Jensenom, jer sigurnije je protivnika držati na distanci.

Kuipers je sitnicama častio Dance, Česi su počeli gubiti živce, vremena je bilo sve manje i dojam je da su za ono prvo poluvrijeme kasnili u utakmicu da bi je na kraju dobili. Danci su sačuvali sve.


KRAJ UTAKMICE! Danska ide u polufinale, a tamo će igrati s uspješnijim iz susreta Ukrajine i Engleske.

90 + 6' Opalio je Barak s 20 metara! Silovito, ali neprecizno. Možda i posljednja prilika Češke.

90' Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

86' Požutio je i Kalas.

84' Žuti karton za Krmenčika.

82' Kakva šansa! Poulsen je proigrao Maehlea, ali Vaclik zatvara bliži kut i drži svoju reprezentaciju u igri!

image
DAN MULLAN Afp

78' Sjajan pokušaj Poulsena, ali još bolja reakcija Vaclika koji brani njegov udarac s ruba šesnaesterca.

74' Odlična reakcija Schmeichela! Barak je u šesnaesterac postao opasnu loptu, išlo je to na drugu stativu, ali ispružio se i vršcima prstiju to skrenuo vratar Danske.

image
DARKO VOJINOVIC Afp

72' Velika prilika za Češku! Loše su to očistili Danci i lopta dolazi do Jankta koji puca snažno, ali ravno u blok.

69' Poulsen vuče kontru, dolazi do šesnaesterca i puca po golu. Njegovom udarcu ipak je nedostajalo nešto snage i Vaclik sprječava novi pogodak Danaca.

62' Odlična suradnja Norgaarda i Poulsena, dva igrača koja su nedavno ušla u igru, ali češka obrana je budna i otklanja opasnost u posljednji trenutak.

57' Lijepo kombiniraju Česi, Souček je sada pokušao proigrati Schicka, ali došlo je do nesporazuma i Danci otklanjaju opasnost pred svojim golom.

49' GOOOL! Češka smanjuje zaostatak! Coufal ubacuje, a Schick trese mrežu s nekakvih 12 metara! Peti pogodak Schicka na ovom EURU čime se na listi najboljih strijelaca izjednačio s Cristianom Ronaldom!

image
DAN MULLAN Afp

46' Silovito otvaranje Čeha u nastavku! Prvo je Krmenčik opalio s 20-ak metara, ali spreman je Schmeichel. Nedugo nakon toga je i Barak zaprijetio, no vratar danske to sjajno brani.

image
DAN MULLAN Afp

46' Nastavlja se utakmica u Bakuu!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

42' GOOOL! Danska vodi 2:0! Maehle je s lijeve strane fantastično ubacio u šesnaesterac, lopta preskače nekoliko igrača, ali pronalazi Dolberga koji to s nekoliko metara zakucava u mrežu. Vaclik je bio nemoćan.

image
OZAN KOSE Afp

37' Siloviti udarac Damsgaarda koji se probio po desnoj strani, ali brani to Vaclik!

34' Povukli su Danci brzu kontru, odlično kombinirali, no Vaclik sjajno čita igru i na vrijeme presijeca loptu na koju je utrčavao danas raspoloženi Stryger. Odmah potom uzvraćaju i Česi, no Holeš puca po sredini, što je lagan zadatak za Schmeichela.

image
Vaclik hvata loptu prije Strygera
DARKO VOJINOVIC Afp

Zanimljiv podatak: 24 pogotka postignuta su glavom na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, a to je najviše u povijesti ovog natjecanja.

26' Po jedan opasan izlazak sa svake strane, ali nedostajalo je konkretnosti u završnici. U ovim trenucima obje reprezentacije uputile su po šest udaraca prema golu. Posjed lopte je 54% - 46% u korist Danaca.

22' Sjajna obrana Schmeichela! Masopust proigrava Holeša, ovaj puca iskosa, no danski vratar je na pravome mjestu!

image
DAN MULLAN Afp

17' Nova akcija Strygera i Delaneyja, no strijelac vodećeg pogotka ovoga puta nije iskoristio dobar ubačaj s desne strane.

14' Ševčik je opalio iz prve. Snažno, s nekakvih 13-14 metara, ali nažalost po Čehe to je bilo neprecizno.

image
DARKO VOJINOVIC Afp

13' Kontra Danske! Damsgaard izbija pred Vaclika, ali njegov je udarac zaustavljen! Otvorila se utakmica u Bakuu.

12' Pokušaj Schicka! Probio se po desnoj strani, pronašao prostor za udarac, no njegov pokušaj je blokiran.

5' GOOOL! Stryger je ubacio iz kornera i na 11 metara od gola pronašao Delaneyja koji to glavom precizno posprema uz lijevu stativu.

image
OZAN KOSE Afp

4' Napravili su Česi sad manji pritisak, no dalje od ruba danskog šesnaesterca nisu uspjeli proći. Pokušali su udarcem iz daljine, no Danci to blokiraju i prenose igru na drugu polovicu.

1' Počela je utakmica u Bakuu.

Linker
10. svibanj 2024 03:05