FRIEDEMANN VOGEL Afp
ŽIVOT JE JEDINI BIO VAŽAN

Danski izbornik priznao nakon šoka: ‘Iskreno, bilo je igrača koji su bili u potpunosti gotovi...‘

Na kraju velike drame u Kopenhagenu iz bolnice su stigle sretne vijesti, Eriksen je budan i stabilan
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. lipanj 2021. 08:12

Vezni igrač danske nogometne reprezentacije izvukao se zahvaljujući iznimno brzoj reakciji ljudi koji su u kritičnim trenucima reagirali prisebno i odlučno. I nadasve brzo, jer je to vrlo vjerojatno i spasilo život danske desetke za koju su sinoć molili znani i neznani. Iako možda ni nisu vjernici...

Nakon što se Eriksen srušio kraj aut-crte krajem prvog poluvremena utakmice s Finskom na Parken stadionu, prvi mu je u pomoć priskočio kapetan Danske Simon Kjaer. Danski su igrači formirali zaštitni prsten kako bi svome kolegi i prijatelju pružili kakvu-takvu privatnost pred gledateljima na tribinama i milijunima televizijskih gledatelja.

image
HANNAH MCKAY Afp

Kjaer je bio taj koji se pobrinuo da se Eriksen ne uguši vlastitim jezikom te ga je postavio i ispravan položaj, potom je situaciju u svoje ruke preuzeo liječnik danske reprezentacije Martin Boesen.

- Bilo je jasno da je u nesvijesti. Kad sam stigao do njega, disao je, mogao sam osjetiti njegov puls. Međutim, iznenada se to promijenilo i počeli smo ga oživljavati. Pomoć je stigla doista brzo od medicinske ekipe i od ostalog osoblja njihovom brzom reakcijom, učinili smo što smo morali i uspjeti vratiti Cristiana. Razgovarao je sa mnom prije odlaska u bolnicu – rekao je dr. Boesen.

Danski su igrači odlučili nastaviti utakmicu kad su čuli da je Eriksen dobro.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

- Igrači nisu mogli zamisliti da će uspjeti zaspati večeras i sutra opet izaći na teren. Bilo je lakše nastaviti utakmicu i završiti je. Bila je to teška večer. Svi smo se podsjetili što su najvažnije stvari u životu; imati vrijedne veze, ljude koju su nam bliski, našu obitelj i naše prijatelje. Ne mogu biti ponosniji na te ljude koji su vodili tako dobru brigu jedni o drugima – pričao je izbornik Kasper Hjulmand.

Danska je izgubila utakmicu, ali je zapravo, kako je to netko lijepo primijetio, već osvojila svoje prvenstvo.

- Ne možeš igrati utakmicu s takvim osjećajima. Pokušali smo pobijediti. Bilo je nevjerojatno da su igrači uspjeli izaći na teren i nastaviti igru. Iskreno, bilo je igrača koji su bili u potpunosti gotovi. Emocionalno gotovi i emocionalno iscrpljeni. Neki od njih nisu bili sposobni igrati, jer nije normalno igrati utakmicu nakon što ti jedan od prijatelja pretrpi probleme sa srcem. Svi smo mi mislima uz Cristiana i njegovu obitelj. On je jedan od naših najboljih igrača, ali i još bolja osoba – dodao je danski izbornik.

Ujedinili su se u tim teškim trenucima iščekivanja danski i finski navijači na stadionu, ujedinio se cijeli nogometni svijet. Ništa više nije bilo važno, samo da Eriksen preživi. A odgovornima u nogometu preostaje razmisliti o tome jesi li igrači preopterećeni i što se može učiniti kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje. Ono je ipak najvažnije, ili bi to tako trebalo biti.

Linker
26. travanj 2024 22:22