Cristiano Ronaldo 

 BRUNO FAHY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Bruno Fahy/zuma Press/profimedia
PROMJENA KARIJERE

Debitirao je za Portugal s Cristianom Ronaldom, a sada radi kao stjuard: ‘Više me ne prepoznaju, i bolje!‘

Costinha Rodrigues imao je obečavajući početak nogometnog puta
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 11. travanj 2023. 06:25

Pilot Costinha Rodrigues i jedan od najvećih nogometaša ikada - Cristiano Ronaldo, na prvi pogled nemaju veze jedan s drugim i vode dijametralno suprotne živote, kao između ostalog velika većina ostatka svijeta u usporedbi s Portugalskim ofenzivcem. No, 24. veljače 2001. zajedno su debitirali u mladoj reprezentaciji "A Seleçãa".

Bila je to utakmica u-15 selekcije Portugala protiv Južne Afrike. Costinha, mladi veznjak iz Vitorije, prvi je put predstavljao svoju zemlju. Kao i nacionalno blago Madeire Ronaldo – a pogodak u pobjedi od 2:1 bio je znak stvari koje dolaze. No, osim jednako isklesane tjelesne građe u kasnim tridesetima, tu sličnosti dvojca prestaju.

Ronaldo će postati najbolji portugalski igrač ikada i sa 38 godina, bivša zvijezda Real Madrida i Manchester Uniteda kapetan je svoje zemlje i nastavlja rušiti međunarodne rekorde. Costinha je u međuvremenu prestao s nogometom u dobi od 25 godina i započeo karijeru iz snova - u zrakoplovstvu.

Sada 37-godišnji bivši veznjak strastveni je stjuard - a Jose Mourinho bio je među njegovim nedavnim putnicima. Costinha je za "Maisfutebol" rekao: "Nogomet u nižim ligama je vrlo fizički, počeo mi je donositi probleme, stalno sam bio ozlijeđen. Kada sam vidio da više neću doći do visoke razine, donio sam svjesnu odluku da prestanem. Imao sam imao vrlo obećavajući početak, ali kad sam shvatio da neće biti tako dobro kao što sam mislio, usredotočio sam se na druga rješenja."

Unatoč tome što je dijelio istu pozornicu s Ronaldom, Costinha priznaje da ga ovih dana jedva prepoznaju. I hoće da tako i ostane. Rekao je: "Gledajte, prije samo nekoliko tjedana doveo sam Maria Ruija iz Italije u Portugal, kada je pozvan u reprezentaciju. A prije COVID-a doveo sam Josea Mourinha, koji je čak iz mog kraja. Ali više me ne prepoznaju kao što sam bio u ranim godinama i rezerviran sam u tom pogledu, nikad ne kažem da sam bio nogometaš."

I umjesto da sebe smatra propalim nogometašem, bivši veznjak osjeća se kao sretnik. "Mislim da je najponosniji trenutak karijere doista bila prva utakmica za reprezentaciju, u kategoriji do 15 godina. I danas se naježim kad čujem himnu. Naravno, to postaje još simboličnije jer je tog dana debitirao i Cristiano Ronaldo, iako smo bili daleko od toga da znamo koliko će daleko dogurati."

Linker
19. travanj 2024 18:21