Slijeva nadesno: Luka Modrić, Mario Pašalić i Nikola Vlašić
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
NOVI TRANSFERMARKT

Deset najskupljih Hrvata: Najviše skočio igrač koji u službenom meču nikad nije bio u prvih 11 Vatrenih

Vrijednost je jako porasla i Nikoli Vlašiću te Anti Budimiru, veliki pad Luke Modrića!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2020. 07:58

Mario Pašalić dolazi na svoje i sve je cjenjenije ime u europskim nogometnim krugovima. Odlične igre toliko mu dižu rejting da je Atalanta sretna što ga je imala pravo otkupiti od Chelseaja za 15 milijuna eura. Pojedini klubovi već su bili spremni staviti na stol dvostruko više.

Transfermarkt je u skladu s time objavio njegovu novu vrijednost - 25 milijuna eura. Tako skup nikada nije bio. Jednom je dosegao 20 milijuna, ali uslijed korone, kao i gotovo svima, rezali su i spustili ga na 16. Skok od devet milijuna je velik, ali nije čudan za igrača koji zabija i asistira, čija je Atalanta jedna od hit ekipa te je u četvrtfinalu Lige prvaka imala njegovim golom vodstvo do same završnice s PSG-om.

image
Mario Pašalić
DAVID RAMOS

Pašalić je ovog časa peti na listi najvrednijih hrvatskih nogometaša. Ispred njega su samo Marcelo Brozović na 50 milijuna, Mateo Kovačić 40, Ante Rebić 32 i Andrej Kramarić na 30,5. Pritom su u usponu i Brozović, koji je prethodno stajao na 48, Kovačić čiji je rejting bio na 36 milijuna i Rebić koji je ranije procijenjen na 24 milijuna eura. No, nitko od njih nije napravio tako veliki skok i Pašalić je jedini u TOP 5 koji ima rang života. Svaki od spomenutih u nekom je trenutku već bio na višoj koti nego što je danas. Primjerice Brozović na 60 milijuna, a Rebić još u Eintrachtu na 40 milijuna…

image
Marcelo Brozović
EMILIO ANDREOLI

Za Vatrene je igrao 12 puta, premijeru je imao 4. rujna 2014. s Ciprom u Puli, međutim, kako se trnovito probijao po posudbama, tako se morao više no neki drugi dokazivati izbornicima da mu je mjesto među najboljim hrvatskim igračima. Do danas je startao u samo tri prijateljska sraza s Jordanom, Tunisom i Gruzijom. U službenim susretima na terenu se našao u pet navrata kao taktička zamjena. Prvi put s Finskom pet minuta 6. listopada 2017. godine u večeri u kojoj je Ante Čačić dobio otkaz. Zlatko Dalić gurnuo ga je na teren dvije minute s Ukrajinom u Kijevu i jednu s Grčkom u Zagrebu. Najviše je igrao s Walesom lani u Osijeku 23 minute, te konačno sa Slovačkom u Rijeci sedam minuta.

image
Mario Pašalić
DAVID RAMOS

Pašalić čeka prvi pogodak i asistenciju za nacionalnu vrstu, najbolju šansu imao je u Trnavi sa Slovacima kad je 4:0 mogao pretvoriti u 5:0 i pogotovo očekuje pravu priliku da se definitivno pozicionira među Vatrenima. Ovo nije idealan trenutak jer došao je na okupljanje nakon nešto više od dva tjedna odmora, no individualno je radio i izbornik bi mu mogao dati šansu s Portugalom ili Francuskom u startnoj postavi. Protiv ekipe Cristiana Ronalda već je igrao u Faru rujna 2018. godine. Radilo se u prijateljskom ogledu u kojem je stupio na teren u 55. minuti umjesto Modrića. Završilo je 1:1.

S 25 godina, iskustvima iz različitih nogometnih filozofija, talijanske, francuske, španjolske, ruske, dakako i hrvatske, s igračkom i ljudskom zrelošću, poštenim i odgovornim pristupom poslu, s puno rada i bez pompoznih priča, Pašalić je spreman za novi iskorak, da se dokaže na pravi način i u reprezentativnom dresu te donese nešto i nacionalnoj vrsti.

Među deset Vatrenih po Transfermarktu još su Duje Ćaleta-Car (23), Nikola Vlašić (22), Ivan Rakitić (20), Ivan Perišić (17,5) i Ante Budimir (15). U trenutačnom rastu je i Ćaleta-Car sa 20 na 23, no zvijezda u usponu je prije svih Vlašić. Uzletio je do svojeg najboljeg rejtinga od 22 milijuna eura, čime je poravnao razinu na kojoj je bio u prosincu 2019. godine, a privremeno je bio spušten na 17,5. Vlašić objektivno vrijedi daleko više jer Zenit je spreman istog trena platiti preko 30 milijuna eura kad bi CSKA pristao na transfer u ruskog rivala. Čemu se klub iz Moskve opire.

TOP 10 NAJSKUPLJIH U AKTUALNOM DALIĆEVOM KADRU

1. Marcelo Brozović 50,00 milijuna €
2. Mateo Kovačić 40,00 milijuna €
3. Ante Rebić 32,00 milijuna €
4. Andrej Kramarić 30,50 milijuna €
5. Mario Pašalić 25,00 milijuna €
6. Duje Ćaleta-Car 23,00 milijuna €
7. Nikola Vlašić 22,00 milijuna €
8. Ivan Perišić 17,50 milijuna €
9. Ante Budimir 15,00 milijuna €
10. Josip Brekalo 13,50 milijuna €

Budimirov skok

Nominalno, Budimir je jedini imao napredak poput Pašalićeva, sa 6 na 15 milijuna eura, a nikad ranije nije išao preko 7,5. Mallorca želi za njemu dobro zaraditi zato još nije napravio transfer iz kluba koji je ispao u drugu španjolsku ligu. Iako ima niz ponuda i upita...

Modrićev pad

Luka Modrić je pred 35. rođendan koji slavi 9. rujna spušten još stepenicu niže, ovog je časa na 12 milijuna eura. Zadnji put na toj brojci bio je prije 12 godina i četiri mjeseca, 3. svibnja 2008. godine.

Modrić je u siječnju 2008. godine, nakon što je Zdravko Mamić objavio ‘božje ukazanje’ da ga ne proda u Englesku te zime, došao na 12 milijuna, što je tada vrijedilo više jer u međuvremenu su cijene poletjele u nebo.

Nedugo nakon potpisa za Tottenham Transfermarkt ga je 4. svibnja 2008. stavio na 18 milijuna. Eto ga sada, nakon cijele blistave inozemne karijere, sa zatvorenim krugom.

Linker
19. travanj 2024 21:23