Tomas Holes
 BERNADETT SZABO Afp
SMOKI IGRAČ DANA

Desni branič s devetkom na leđima koji čuda radi na sredini terena! Danas je razbio Nizozemsku...

Tko je prije Eura čuo za njega? Vjerojatno ima takvih, ali su okorjeli fanatici češkog nogometa.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 27. lipanj 2021. 23:25

Tomaš Holeš. Ima 28 godina, već dvije sezone igra u praškoj Slaviji. S njom je dominantno, ovog proljeća za 12, lanjskog ljeta za 6 bodova ostavljao gradskog rivala Spartu i ostatak društva u borbi za naslov češkog prvaka. Desni je branič. Profil čisto solidnog igrača za pričicu u kojoj bi se očekivao kakav obrat.

Nije mu se međutim, dogodilo ništa loše. Ovo je, dapače, početak sjajne priče. Prije Europskog prvenstva za Češku je nastupio svega osam puta. Debitirao je tek prošle jeseni u Ligi nacija. Možda bi i ranije, da se znalo, na kojoj poziciji točno igra.

Jer, Holeš u reprezentaciji ima broj - 9. Zna se, to su redom klasni, prvi napadači u svojim momčadima. Ali, ova je češka "devetka" po vokaciji desni branič. A na ovom turniru ne igra niti to, nego je čovjek u srcu veznog reda...

Holeš je u prvoj utakmici u skupini protiv Škotske počeo s klupe, a onda je sljedeće tri zaigrao od starta. Pokazalo se to sjajnim potezom izbornika Jaroslava Šilhavýja. U nedjelju je najprije zabio, a onda i asistirao u pobjedi protiv Nizozemske (2:0) u osmini finala Eura.

Tko zna kako bi sve završilo da nakon deset minuta igre u drugom dijelu nije isključen Matthijs De Ligt, ali Holeš je s dva sretna trenutka, golom u 68. minuti i asistencijom Patriku Schicku 12 minuta kasnije Čehe bacio u trans... Čeka ih četvrtfinale s Danskom, tko ih smije otpisati...

S ovakvom "devetkom" koja zabija i asistira, igrajući u sredini terena a koja je zapravo desni branič...

image
Tomaš Holeš protiv Nizozemske
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Linker
02. svibanj 2024 14:46