CROPIX Cropix
UZBUĐENJA U HRVATSKOM KUPU

Dinamo i Rijeka glavni šlager, Hajduk mora proći Kranjčevićevu, Osijek najbliže poluzavršnici...

Uzbudljive bitke u HNL-u prekinut će nakratko možda i jednako uzbudljive borbe u Kupu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. studeni 2021. 14:12

Osam je momčadi koje sanjaju trofej, ostali su sami prvoligaši, a velikih dvoboja za “svaku loptu” sigurno neće manjkati.

Pa, iako je u sve četiri utakmice, kao i uvijek u Kupu, sve moguće i nijedan ishod nije potpuna senzacija, dva su dvoboja ipak u posebnom fokusu. Prvo u utorak Hajduk gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Splićani dugo čekaju na trofej, a već se skupio i niz od tri godine bez polufinala. Zadnji su put u polufinalu igrali 2018. godine, na istom travnjaku protiv istog protivnika i prošli u finale nakon boljeg raspucavanja s bijele točke. Tada su za Lokomotivu promašili Lovro Majer i Mario Musa, trener Hajduka bio je Željko Kopić. Hajduk je, dakle, došao i do finala, gdje je u Vinkovcima izgubio od Dinama, bilo je 1:0 za Modre, uz puno povika iz redova Bijelih na suca Marija Zebeca.

Hajduku je Lokomotiva često vrlo neugodan suparnik, pogotovo u Kranjčevićevoj, ove sezone u “ulici pjesnika” bilo je 2:2, Mlakar je donio gol za bod, dok je u Splitu golom Livaje u zadnjih desetak minuta dvoboja Hajduk minimalno slavio (1:0). Doduše, Hajduk je zadnjih sezona poboljšao svoj skor u Kranjčevićevoj, nije izgubio i dvaput je pobijedio u zadnje tri utakmice, ali naravno da je u jednoj utakmici sve moguće. Lokomotiva igra dobro, momčad Silvija Čabraje ima kvalitetu, na njezinu travnjaku nisu ove sezone pobijedili niti Osijek, niti Dinamo (jesu Rijeka i Gorica). Pravi izazov za momčad Valdasa Dambrauskasa, a Hajduku je to već 20. uzastopni kup-nastup izvan Poljuda. Nevjerojatan niz, svakako!

Dan kasnije, u srijedu 1. prosinca, gledat ćemo u Maksimiru najveći derbi Kupa zadnjih godina, svojevrsni “El clasico” ovog natjecanja, dvoboj Dinama i Rijeke. Lani se nisu susreli jer je Rijeka ispala u polufinalu od Istre, mnogi su planirali novi “derbi” u finalu. Godinu ranije Rijeka je slavila u četvrtfinalu na Rujevici, još godinu ranije u finalu u Puli. U proljeće 2018. Dinamo je u polufinalu bio uvjerljiv u Maksimiru (3:0), a 2017. Rijeka je uzela dvostruku krunu, pobijedila je Modre u finalu. Dva ovogodišnja HNL sraza ponudila su spektakle, oba puta brdo preokreta i oba puta po 3:3. Modri su, kao i uvijek, pod imperativom pobjede, Rijeka i dalje nepredvidljiva. Mogao bi nas, doista, čekati još jedan dvoboj za pamćenje. Odmah potom, Dinamu nakon četvrtfinala s Rijekom slijedi derbi s Hajdukom...

Bez bijele zastave

Gorica i Istra dva su lanjska polufinalista, Istra i finalist, netko od njih će drugu godinu zaredom doći među najbolje četiri momčadi. Gledajući prvenstvene utakmice Gorica je ove sezone uspješnija, slavila je u Puli (2:1), dok je u Velikoj Gorici bilo 1:1, ali naravno da to ne mora ništa značiti uoči ovog kup-obračuna.

Na papiru je najveći favorit Osijek. U Gradski vrt dolazi Slaven Belupo, Osječani su u dobrom nizu bez poraza, motivirani na trofej, koji je i velika ambicija Bjeličinoj momčadi. Poznavajući Zorana Zekića, sigurno neće doći u Osijek s bijelom zastavom, Koprivničanci redaju promjenjive rezultate, možda sprema Slavenov trener neko iznenađenje Bjelici, međutim, ipak će se puno toga pitati Osječane, konačan ishod ovisit će najviše o njihovoj izvedbi.

PAROVI ČETVRTFINALA

UTORAK, 30. studenoga 2021.

Velika Gorica, gradski stadion

Gorica - Istra 1961 16.00

UTORAK, 30. studenoga 2021.

Zagreb, NS Zagreb

Lokomotiva - Hajduk 18.30

SRIJEDA, 1. prosinca 2021.

Osijek, stadion Gradski vrt

Osijek - Slaven Belupo 16.00

SRIJEDA, 1. prosinca 2021.

Zagreb, stadion Maksimir

Dinamo - Rijeka 18.30

Linker
26. travanj 2024 20:41